360 House (2012) by Bora Architects

360 House (2012) by Bora Architects

360 House (2012) by Bora Architects located off Pacific Coast Scenic Byway, Oregon, United States | The Hardt

 

360 House (2012) by Bora Architects located off Pacific Coast Scenic Byway, Oregon, United States, is absolutely insane. The design of the 3,033 ft² (281 m²) maintains sightlines from the sheltered forest to the open coastline with a minimal structure of glass and steel.  Atop the two-story, transparent box, the copper-clad green roof is an elevated slab of native ferns and grasses. Only the upper floor is visible from the forested driveway.  Accessible via a catwalk and oversized glass pivot door, the upper level contains the main living spaces – living room, kitchen, dining room – and offers views in every direction. Cabinetry is pulled to the center of the space to free the exterior walls from obstruction.  A small gap between the basalt flooring and the curtain wall creates an “infinity” effect along the perimeter.

 

 


 

A sophisticated “home brain” allows the owners to remotely control all aspects of the house via their iPad or touchscreens on each floor: lights, shades, thermostats and audio systems.  Mechanized curtains can be lowered in individual sections throughout the house as needed to allow for privacy or to control light levels. Hot water, radiant floor heat and air-conditioning are provided from a ground source heat pump. Finishes and furnishings were chosen for their textural quality and subtlety.  Floors and kitchen counters are made from the same dark grey basalt.  Walls, ceiling and built-in cabinetry were crafted from white oak with accents of hot-rolled blackened steel.  To maintain flow and consistency, beds, desk, and cabinetry were custom made. A single piece steel frame supports the floating white oak staircase. Regardless of the unpredictable Oregon Coast weather, the house is filled with natural light.  At night, the light levels are kept low to create a cocoon-like, intimate effect.

 

© Tim Bies

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

Pleated House by Johnsen Schmaling Architects

Pleated House by Johnsen Schmaling Architects

Pleated House by Johnsen Schmaling Architects situated in Door County, WI. USA. | The Hardt

 

Pleated House by Johnsen Schmaling Architects situated in Door County, WI. USA. Completed in 2015, the 1,855-square-foot (172 meters) home is located on a narrow peninsula on Lake Michigan. Embedded in a dense forest of coniferous trees, the building’s unassuming volume is quietly nestled in a small clearing at the western edge of the sloping site, its silhouette virtually disappearing in the surrounding vegetation. This small house for a graphic designer and her husband sits on the heavily wooded eastern shore of Wisconsin’s Door County, a narrow peninsula on Lake Michigan. Embedded in a dense forest of deciduous and coniferous trees, the building’s unassuming volume is quietly nestled in a small clearing at the western edge of the gently sloping site, its low-slung silhouette virtually disappearing in the surrounding vegetation. The building’s restrained exterior material palette is limited to charred cedar siding from Northern Wisconsin, its textured, somber blackness complemented by varnished clear cedar, dark-anodized aluminum, and glass

 


 

Echoing the visual depth and surface oscillations of bark covering the trunks of trees, the charred wood boards were installed over furring strips of varying depths to form a gently folding, undulating building skin, not unlike a pleated curtain – a meandering and highly faceted veil that wraps the house and replaces what could have been a conventional, sharply defined perimeter with a more ambiguous boundary, one that softens the building’s rigorous geometry and moderates the transition from artificial construct to natural context.

 

 

A narrow gravel road leads to a small, trellised forecourt carved deep into the home’s rectangular building mass, a tapered space whose forced perspective converges at the glazed vestibule and continues into a recessed covered outdoor room on the opposite side, framing views through the house and into the site’s sylvan landscape. A continuous wall of milled lumber, stacked at slight angles and finished with a lustrous varnish to create a highly tactile surface of folding ribbons, extends from the forecourt into the house and visually anchors the entry sequence. Inside, the vestibule connects to an open living space with an oversized sliding glass door system that provides access to a linear patio, its paved plane slightly sunken into the existing topography and contained by a long, illuminated concrete bench running parallel to the house. Across from the large sliding doors, a delicate sculptural steel staircase, supported by a filigree of vertical rods, anchors the living space and leads to the upper bedroom suite and the expansive vegetated roof covering the main building volume. Contrasting the building’s dark exterior shell, the interior material palette is dominated by white walls, white lacquered cabinets, and a grey polished concrete floor.

Courtesy of Johnsen Schmaling Architects

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


The Hardt

Pin It on Pinterest