The Hardt tr?id=338928643312774&ev=PageView&noscript=1 Edge by APOLLO Architects and Associates located in Sendai, Japan Architecture Concrete Courtyard Design Minimal Modern  Sendai Masao Nishikawa japan APOLLO Architects and Associates   Image of tr?id=338928643312774&ev=PageView&noscript=1
The Hardt Edge by APOLLO Architects and Associates located in Sendai Japan 7564 1080x675 Edge by APOLLO Architects and Associates located in Sendai, Japan Architecture Concrete Courtyard Design Minimal Modern  Sendai Masao Nishikawa japan APOLLO Architects and Associates   Image of Edge by APOLLO Architects and Associates located in Sendai Japan 7564 1080x675

Edge by APOLLO Architects and Associates located in Sendai, Japan

Edge by APOLLO Architects and Associates located in Sendai, Japan | The Hardt

 

Edge by APOLLO Architects and Associates located in Sendai, Japan. Located in the suburbs of Sendai, the site for this project was in the vicinity of two existing residential buildings designed by other architects. This house was therefore designed by taking into consideration how it would blend harmoniously into the surrounding area. The facade of the building was covered in concrete in order to provide the inhabitants with a sense of privacy, as well as to ensure that signs of life within the house were not visible from the outside. The outer walls of the building made of reinforced concrete, externally insulated due to the cold northern climate, were also coated with a photocatalyst that gave them a white gleam. Another distinctive feature of the house was the sleek and lightweight impression created by the sharp profile of the eaves and small, sleeve-like walls detached from the building proper – both designed in order to soften the heaviness of the reinforced concrete.

 

 

A central courtyard sits in front of the entrance to the house on the first floor, while another courtyard that adjoins the south side of the family room also connects to the outdoor deck, establishing a sense of continuity with the raised tatami-floored space. The use of unfinished concrete for the interior walls and ceilings gives the impression of a gleaming, black hardness in relation to the white facade, creating a contrast between the interior and exterior of the house. Climbing the staircase to the second floor while gazing out at the maple trees in the central courtyard, a bedroom comes into view. Going up another short flight of steps takes you to the children’s room, bathroom, and a spacious balcony. By creating numerous intermediate zones that straddle the inside and outside of the house – a rooftop and balcony that provide opportunities for gardening, for instance – the inhabitants can enjoy their living environment all throughout the building. In addition to being a carefully considered response to sites that see a fair amount of pedestrian traffic, the courtyard house typology is also deployed in residential architecture as a way of creating a permanent sanctuary for nature in an urbanizing neighborhood.

 

© Masao Nishikawa

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 
The Hardt Fleuve APOLLO Architects Associates 634 Edge by APOLLO Architects and Associates located in Sendai, Japan Architecture Concrete Courtyard Design Minimal Modern  Sendai Masao Nishikawa japan APOLLO Architects and Associates   Image of Fleuve APOLLO Architects Associates 634

Fleuve (2013) by APOLLO Architects & Associates

Fleuve (2013) by APOLLO Architects & Associates located in Hamamatsu, Shizuoka Prefecture, Japan | The Hardt

 

Fleuve (2013) by APOLLO Architects & Associates located in Hamamatsu, Shizuoka Prefecture, Japan. The client, who is a hair stylist/a salon owner, requested us to design a house with a hair salon. It is an exclusive and luxurious hair salon where the salon owner himself provides all services, and the number of clients is limited to only two at the same time. Our design strategy is to minimize the size of the salon, to create a compact and intimate space where the hair stylist gives utmost attention and professional service to the customer. On the contrary, we provide the maximum floor area of the house. The glass-clad salon has a stylish and sharp atmosphere, but the sharpness is softened by greenery in the front yard and low and deep eaves above it.  Lounge for resting is provided as a buffer zone between the hair salon and the house. And entrance court with a family symbol tree is specially designed as a transitional zone where the client is able to switch his mood from business to private.

 

 


 

The client’s wife practices tea ceremony, so we design a Japanese room to welcome tea guests, with a compact courtyard (called “Tsubo-Niwa” in Japanese) attached. Our intention is to fill the space with an atmosphere of a warm welcome from the hair salon to the tearoom, and in and out of the house. On the second floor, family room and child’s room are divided by the stairs in between. Study room in the middle acts as an intermediate space in between. The roof of the hair salon becomes a wide roof balcony adjacent to the family room. It can be used as an extended family room on occasions such as big parties with many guests. From the windows, one can enjoy the view of the family symbol tree, along with the beautiful background of the adjacent park and trees along the street.

 

© Masao Nishikawa

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

MENU
SEARCH
The Hardt THE HARDT NEW LOGO Edge by APOLLO Architects and Associates located in Sendai, Japan Architecture Concrete Courtyard Design Minimal Modern  Sendai Masao Nishikawa japan APOLLO Architects and Associates   Image of THE HARDT NEW LOGO
The Hardt THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142 Edge by APOLLO Architects and Associates located in Sendai, Japan Architecture Concrete Courtyard Design Minimal Modern  Sendai Masao Nishikawa japan APOLLO Architects and Associates   Image of THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142

Pin It on Pinterest