The Hardt Still Japanese courtyard house by Apollo Architects Associates 2834 Still by Apollo Architects & Associates Architecture Concrete Courtyard Decor Design Interior Design Minimal  Masao Nishikawa japan APOLLO Architects & Associates   Image of Still Japanese courtyard house by Apollo Architects Associates 2834

Still by Apollo Architects & Associates

Asher 2:20 pm 8:49 pm

Still by Apollo Architects & Associates located in  Yotsukaido, Chiba Japan | The Hardt

 

Still by Apollo Architects & Associates located in  Yotsukaido, Chiba Japan. The client acquired the 3,550 ft ² (330 m²) orthogonal property located along the road in pursuit of a space to rest his body and soul exhausted from his work as a surgeon. He requested privacy and quietness for his wife and three children to lead healthy lives. The building is set back from the frontal street where heavy vehicles pass by regularly. Parking space is secured for three cars. The reinforced concrete structure is chosen for its soundproofing ability. The opening is kept to a small horizontal ribbon window to block the noise and automobile emissions.

 


 

The client purchased this property sized over 300 m² for a purpose of creating courtyards with tall symbolic trees. There is a compact court with a maple tree in front of the entrance. Across the central corridor is the main court. And, toward the back of the site is a narrow bathroom court. The family can enjoy different atmospheres in these courtyards. The master bedroom and bathroom are located in the quiet area far from the street so that the residents can relax while viewing the garden. Each space offers its unique ambiance. For example, in the study adjacent to the bedroom, the residents are able to carry out their professional work, or in the Japanese room facing the entrance court, they could relax and enjoy the space while sitting on the floor.

 

 


 

The family space on the second floor is a single space surrounded by full-height glazing. Across the central corridor, the children’s room/study space is located. Space can be separated into individual rooms in the future. The other characteristic of this house is that the residents can experience the circulation space as they cross between inside and outside, thanks to the central corridor and roof balcony connecting the main building and annex. It is the ultimate luxury to lead a slow-paced life and enjoy the changing seasons.

Photos by Masao Nishikawa

 


 

Check similar minimal aesthetic projects below:

 

 

https://thehardt.com/architecture/floating-house-by-satoru-hirota-architects/

https://thehardt.com/architecture/grigio-2015-by-apollo-architects-associates/

https://thehardt.com/architecture/vanvaaso-2015-by-design-work-group/

 


 

The Hardt Grigio APOLLO Architects Associates11 Still by Apollo Architects & Associates Architecture Concrete Courtyard Decor Design Interior Design Minimal  Masao Nishikawa japan APOLLO Architects & Associates   Image of Grigio APOLLO Architects Associates11

Grigio (2015) by APOLLO Architects & Associates

Asher 1:42 am 8:49 pm

Grigio (2015) by APOLLO Architects & Associates located in Setagaya, Japan | The Hardt

 

Grigio (2015) by APOLLO Architects & Associates located in Setagaya, Japan. A couple who works for foreign affiliates newly bought a site in a quiet residential area, with a desire for a house that enables living in coexistence with the art collection of the husband, who is a collector of modern art, and his beloved car.  In contrast to the exterior that uses exposed RC and bronze tinted glass, the interior space with an L-shaped plan around the courtyard is open and filled with natural light.


Comfortable light from the dry area, which is connected to the courtyard, illuminates the basement space. The basement has a bedroom for their daughter and a second living room, where the family can relax and casually reside as if in a café or a library. The first floor has a main bedroom and storage areas, as well as an open garage for two cars. The second floor has a formal living/dining/kitchen area that can be used to entertain guests and bathrooms. All rooms face toward the courtyard, in consideration of privacy protection.

 


 

The interior decoration of the living/dining/kitchen area with a gloss-coated kitchen, built-in storage, and Italian modern furniture consists of chic colors of mainly gray and beige. Colorful art pieces by Mika Ninagawa that utilize primary colors add stimulation to space, and exist while enhancing each other’s presence. Furthermore, the symbolic tree view from the picture window creates a borrowed scenery. Diffused light from high windows and skylights formulates fine fluctuations in the gray scene. This living space, which resembles a small art museum in a city, also functions as a system to travel back and forth between the ordinary and extraordinary while interacting with nature, seasons, and aesthetic feelings created by humans.

© Masao Nishikawa

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


The Hardt Grid APOLLO Architects Associates 2 1080x675 Still by Apollo Architects & Associates Architecture Concrete Courtyard Decor Design Interior Design Minimal  Masao Nishikawa japan APOLLO Architects & Associates   Image of Grid APOLLO Architects Associates 2 1080x675

Grid (2016) by APOLLO Architects & Associates

Asher 2:51 pm 12:52 am

Grid (2016) by APOLLO Architects & Associates located in Japan | THe Hardt

 

Grid (2016) by APOLLO Architects & Associates located in Japan. The client for this project has a large art collection and wanted to start a new chapter in life with his family in a house with museum-like qualities that would take advantage of this collection. The neighborhood surrounding the site is quiet, so in order to keep noise to a minimum and not create an intrusive feeling, we proposed a single-story reinforced concrete structure. Like the exterior, the interior features a monochrome color scheme that serves as a good background for artwork. The building and finishing materials were also carefully selected and kept to a minimum, giving the spaces an austere atmosphere.

 


 

The layout is extremely simple, with a family room in the center, a courtyard adjacent to that, and a master bedroom, children’s room, and hobby room occupying the wings on either side of the courtyard. While this symmetry gives the house a Western-style formality, the design also disrupts the symmetry in classic Japanese style by including steps and a private courtyard on only one side. The family room facing the courtyard has a high ceiling and clerestory windows that run on the north and south sides. The natural light that pours through these windows is partially blocked by eaves that extend out 6 ft (1.8 meters) and have thin outer edges that give the building a light, floating feeling.

 

 

 


 

The room’s coffered ceiling, divided into a 13 ft² (1.2 m²)  lattice, resembles the architecture in temples and sukiya-style structures, which are inspired by the elegance of the classic teahouse. In addition to serving the structural purpose of supporting the weight of the roof, the ceiling turns the building itself into a piece of minimalist artwork.  By integrating the client’s meticulously curated collection of artwork and designer furniture and lighting into the architecture, the spaces express individuality without being overly busy. As a result, the building becomes a “house with museum-like qualities” rather than a museum in the shape of a house.

 

 

© Masao Nishikawa

 

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 

https://thehardt.com/architecture/frame-house-2012-uid-architects-associates/

https://thehardt.com/architecture/lt-house-2016-by-tropical-space-2/

https://thehardt.com/architecture/in-praise-of-shadows-pitsou-kedem-architects/

 

 


 

The Hardt Pergola APOLLO Architects Associates  Still by Apollo Architects & Associates Architecture Concrete Courtyard Decor Design Interior Design Minimal  Masao Nishikawa japan APOLLO Architects & Associates   Image of Pergola APOLLO Architects Associates

Pergola (2014) by APOLLO Architects & Associates

Asher 1:02 pm 10:56 pm

Located in Sakura-ku, Japan, Pergola (2014) by APOLLO Architects & Associates | The Hardt

 

Located in Sakura-ku, Japan, Pergola (2014) by APOLLO Architects & Associates. The client asked Apollo Architects for a house with a sense of openness, as seen in the Case Study Houses in West Coast (representing) of the United States. The site is situated at the back of a parking lot rented out on a monthly basis, and we decided to provide no openings on the exterior façades to protect privacy. The house has a simple L-shaped plan, built around a covered entrance courtyard in the center, to decrease the construction cost. The covered courtyard, also used as an entrance approach, serves as an intermediate space between inside and outside.

 

 


 

The main bedroom, located next to the entrance on the first floor, is a small private room with a sense of calmness. On the contrary, the children’s room is an open space located next to the courtyard, which can be appropriately adjusted and subdivided according to their growth. Skeleton stairs, which can also be appreciated as an art piece, are located in front of the main entrance, leading to the second floor. The second floor is comprised of an open space without partitions. Space is defined by the sequence of beautifully exposed wood ceiling rafters constituting the horizontal ceiling. The wood rafters extend outside and constitute a pergola above the entrance courtyard, integrating the interior and exterior spaces. The strip skylight window is located on the second-floor ceiling and one can enjoy the magnificent effect of natural light and shadow on the wall. LED lamps are embedded between the rafters, illuminating SPF structural members and ceiling panels and creating a dramatic gradation of light. The exterior pergola is lit up from below, creating a floating feeling at night.

 

© Masao Nishikawa

 

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


MENU
SEARCH
The Hardt THE HARDT NEW LOGO Still by Apollo Architects & Associates Architecture Concrete Courtyard Decor Design Interior Design Minimal  Masao Nishikawa japan APOLLO Architects & Associates   Image of THE HARDT NEW LOGO
The Hardt The Hardt Logos 1110 copy Still by Apollo Architects & Associates Architecture Concrete Courtyard Decor Design Interior Design Minimal  Masao Nishikawa japan APOLLO Architects & Associates   Image of The Hardt Logos 1110 copy
The Hardt THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142 Still by Apollo Architects & Associates Architecture Concrete Courtyard Decor Design Interior Design Minimal  Masao Nishikawa japan APOLLO Architects & Associates   Image of THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142

Pin It on Pinterest