Saenz House (2013) by Adamo-Faiden

Saenz House (2013) by Adamo-Faiden

Saenz House (2013) by Adamo-Faiden located in La Plata, Argentina | The Hardt

 

Saenz House (2013) by Adamo-Faiden located in La Plata, ArgentinaSaenz House is a minimalist house located in Argentina-designed by adamo-faiden. The Saenz House retakes an investigation done years ago with the realization of two buildings of equipment located in the same neighborhood. The project supposes a new attempt to construct architecture and landscape simultaneously. The clients are an elderly couple with no children who wanted an open-space hierarchy that would allow them to comfortably migrate within the house. Large windows ostensibly extend the inside limits of the home and provide the interior space with ample natural lighting.

 

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

MeMo House (2016) by BAM! Arquitectura

MeMo House (2016) by BAM! Arquitectura

Located in San Isidro, Argentina, MeMo House (2016) by BAM! Arquitectura | The Hardt

 

Located in San Isidro, Argentina, MeMo House (2016) by BAM! Arquitectura. The MeMo house, which was built on a plot in San Isidro, in the northern part of the province of Buenos Aires, Argentina, was conceived on the premise of a client who is passionate about landscaping and has a strong conviction regarding sustainability and the environment. The premise was to develop a project in a plot between infill buildings while reducing to the maximum extent possible the loss of green spaces due to the construction of the house. With such a concept in mind, we at BAM! decided to work on architecture and landscape simultaneously. The square meters of the building footprint turn into a three-dimensional garden which connects all the architectural floors.

 


 

The morphological design is born as a result of the commitment not to waste square meters of vegetal soil, on the one hand, and of the idea of having a lit entrance through a patio, on the other hand, since it is a plot between infill buildings. Such a layout generates a topographic play with a system of green ramps that connect the zero level with the first floor and the cover, thus creating a continuous garden terrace. MeMo is a project in which the architectural path plays a decisive role since we have to bear in mind that the habitual and occasional users are offered a sight show. Such a show is not only a fixed image, but rather a series of images that overlap, and each frame of the scene has been carefully thought. We conceive the sustainability of the project as a path, not as a goal. Hence, we base our path on the LEED standards and we incorporate the concepts of durability and economy which are fundamental in our architectural works, thus satisfying the needs of the present generation without endangering the possibilities of future generations since the impact on the environment and its inhabitants are significantly reduced.

 

 

 


 

First of all, we approach the path of sustainability by choosing a sustainable lot where the owner can perform most of her activities on foot or on a bicycle, and she can also use native vegetation in her gardens and covers, thus restoring the natural landscape and reducing rainwater effluent. Then we began the design with a bio-environmental impression, taking special attention to every detail of the project, from the location of the plot, its orientation, the morphology of the volume built with respect to the sun’s path and its impact on the different spaces to make the most of the solar energy, the strategic location of native vegetation and the choice of insulating materials of the architectural envelope. Once we determine the volumetry of the building, we begin with more specific interventions. Starting with the efficient use of water through efficient wastewater technology, and by reducing water consumption using rainwater for the irrigation of native vegetation, which has a minimum hydration requirement. As regards energy efficiency, we have solar panels not only for the supply of electric energy but also for the power for heating, ventilation and air conditioning. We also add the adequate windows with DVH-type glasses which increase thermal insulation. Both of these measures allow us to reduce energy consumption.

 

© Jeremias Thomas

 

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


House in Palihue (2016) by Bernardo Rosello

House in Palihue (2016) by Bernardo Rosello

House in Palihue (2016) by Bernardo Rosello located in Bahía Blanca, Argentina | The Hardt

 

House in Palihue (2016) by Bernardo Rosello located in Bahía Blanca, Argentina. Situated in a residential quarter of low housing density less than 10 minutes drive from the center of Bahia Blanca, the house was designed according to the needs of customer use, who he requested: a family area, guest area, mainly for their children who do not reside permanently, and an area for private use. To achieve a smooth functioning project organization provides in these 3 areas can be used to each other independently. Having as limit the dimensional characteristics of the site, the project is organized from a single structural module that is repeated in a rhythmic sequence forming the different spaces. That regular geometry base, consisting of steel columns, concrete wall, and aluminum frames, synthesizes constructively and with few details all the work. The shape of the housing is a direct result of the constructive logic that the project has, from its law. The definition of the object as a formal totality given from the positioning of such constructive modules that colonize the site and organize various outdoor areas. These empty spaces or courtyards that house shape generates, have a specific use (social courtyard, patio reading, patio transition with the city, etc.) that interact with interiors that define.

 

 

 

 


 

To achieve thermal efficiency, reinforced concrete walls were executed in two phases: first, the outer face of a structural nature, then the inside prefabricated modules on site prepositioning of all barriers and insulation necessary to ensure indoor comfort mounted. For glazed windows exposed to the summer sun, trees and shrubs were placed with the function of regulating the direct natural light.

 

 

© Ramiro Sosa

 

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

House in La Rufina (2013) by Santiago Carlos Viale + Daniella Beviglia

House in La Rufina (2013) by Santiago Carlos Viale + Daniella Beviglia

House in La Rufina (2013) by Santiago Carlos Viale + Daniella Beviglia located in Córdoba, Argentina | The Hardt

 

House in La Rufina (2013) by Santiago Carlos Viale + Daniella Beviglia located in Córdoba, Argentina. The project is developed in an  11,800 ft² (1,100 m²)  plot, located at the locality of La Calera. It is inserted on a hill that looks to a proper valley of the neighborhood, with a northwest orientation and a grade of 50 ft (15 meters) between the front and back. The neighborhood is characterized by its steep slope. That’s why the first idea was to look for a strategy that allowed a flat space to place the house. This involved an apparently intelligent operation, which consisted in digging out the mountain at the back of the lot, and with that replenishing the front, acquiring the valued flat plane to hold up the architecture. This solution, used in most of the cases, generated, on one hand, an important damage to the natural topography because of the excavation, and in the other hand, backyards that looked to a “bitten” mountain.

 


 

In discordance with the damage that caused this intervention, we appeal to Le Corbusier’s idea of lifting the whole volume across the topography, letting the mountain run beneath, obtaining the flat necessary space, artificially, through the performance of two slabs, “roof and floor”, both supported by concrete columns. The topography movements of the context generate a variety of perspectives because of the strong articulation of it. An interesting example of this is when we see the house from the street front, where the slope that goes under the floor of the house begins to flatten as the perspective effects and it is seen as green vertical envelopes through the transparencies.

 

 


 

This option generated a more integrated and respectful relationship with the mountain, establishing a true dialogue between the location and the architectural volume. This is really important, because “the building’s insertion in the terrain” is one of the biggest concerns of the office. The architectural volume is a suspended rectangle, that lets the area beneath be diligent as a garage, laundry, and semi-covered space. The entrance was resolved on the left side, upon the noble plane, throughout a stair with a little semi-covered entrance hall, from where you accede to the dining room. The rooms were organized towards the front, using the best orientations and visuals. The kitchen, bathrooms, and dresser were disposed at the back. All of the facades were proposed in concrete, with gathers that conform parasols. During the summer, when the west is rotated to the front facade, they generate a series of successive shadows that reduce the solar radiation, making workable the big superficies of glass. The rear face of the house, as the kitchen, is coated with sheet glass 5+5 with opaline pvb that continues through the bathrooms as a translucent enclosure.

 


 

The interior of the house is resolved with the idea of contraposition between the extremely rustic concrete and the perfectly white walls of the inside, that rise from a white floor of micro cement, which doesn’t reach the slab separated just enough to generate tension between the two materials, functionally resolved glazed sashes. As well as the insertion is an important matter to resolve in the projects, after the teachings from the architect Cesar Naselli, the way in which the light enters to the interior of the buildings, sublimating the spaces with special climate and changing according to hours and seasons. This was achieved through a wood coating located on the staircase, on which reflects light staining inside a warm light volume. The ten columns that confirm the structure of the house are disposed of conforming a weft of inverted beams, capable of sustaining little solid slabs, making the inferior part of them look as a pure concrete volume. The beams disposition generated successive gaps that are filled with styrofoam, solving the inferior thermal insulation problem produced because of the “flying” floor in contact with the exterior.

 

 

© Gonzalo Viramonte

 

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 

 


 

Casa M (2013) by Estudio Aire

Casa M (2013) by Estudio Aire

Casa M (2013) by Estudio Aire located in Rosario, Argentina. The spatial reaction of formal operations makes the strongest argument of this work. A simple rectangular base volume suffers a cut and a horizontal displacement. Thereby, space is more complex and is still controlled morphology. Consequently, it appears as a sinuous topography on the head of the occupants and contrasting to the plain land of the Pampas.


 
All this becomes more dramatic thanks to the manipulation of natural light that filters through the skylights. From the street the house becomes tight but from the inner perception is a counterpoint. The program develops private activities within the lower boxes, bedrooms and bathrooms are grouped in the greater volume and kitchen, laundry and storage in two smaller ones. Public house activities are bounded by the offset that produces the ceiling and a large glass wall of different opacities (transparent toward the back of the lot and translucent sideways).

 

 
The use of exposed concrete combines supports structure spatial structure and expression of the house. This material used primarily on the outside became the inner boundary of the common area. The space experience is generated by a very synthetic material performance with strong contrasts.
 
 
© Walter Salcedo
 

House L (2007) by Mathias Klotz, Edgardo Minond

House L (2007) by Mathias Klotz, Edgardo Minond

Situated in Buenos Aires, Argentina, House L (2007) by Mathias Klotz, Edgardo Minond | The Hardt

 

Situated in Buenos Aires, Argentina, House L (2007) by Mathias Klotz, Edgardo Minond. The house is located in Olivos, an old neighborhood in Buenos Aires. The site is rectangular 78 ft x 177 ft (24×54 meters) and presents series of trees randomly distributed in the whole area. The project divides the program around the garden, thus allowing the constant interactivity with it in a contemplative way. The program is organized in series of squares linked by a linear circulation. Moreover, the interior spaces are linked to the exterior in more than one face. The materials used are concrete, travertine, steel, and wood, which are linked to the landscape and achieve a fluid dialogue between the interior and the exterior.

 


 

 

 


 

 

©(c)Roland Halbe Photo credit: Roland Halbe

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

S+J House by Luciano Kruk

S+J House by Luciano Kruk

S+J House by @lucianokruk  Luciano Kruk situated in Buenos Aires, Argentina. Located in a forested area, this house was made as a vacation and rental home for two families. There are two levels of the home separating the social areas from the sleeping areas. The house is made almost entirely from board-formed concrete, creating lines of texture on the concrete resembling wood. Minimalist in design, the house is tucked neatly behind the trees.

A set of simple concrete stairs leads you to the first level of the house, while the second set of stairs takes you to the upper level, home to the bedrooms. An open area between the sections of the house allows trees to grow from the center of the home with glass windows on either side.

 

 

Inside, the living room is minimally decorated with the floor-to-ceiling windows being the most important aspect of the room. A brown upholstered couch sits beside a black fireplace.

Clerestory windows allow light to bounce off the concrete walls and ceiling making the room brighter. Matte black cabinetry matches the black window frames throughout the house.

In the dining room, three black and silver minimalist pendant lights anchor the black dining set in place. A window that travels halfway up the wall gives a glimpse of the forest.

Just outside the living and dining room is a small balcony that provides extra space for socializing outdoors. If you take the stairs down from the balcony and go to the side of the home, you can see into the dining area.

Back inside and upstairs, this minimally decorated bedroom with a partial wood accent wall, has an elevated view of outside through the large framed window.

 

© Daniela Mac Adden

 


 

The Hardt

The Hardt

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates. So far I think I've managed to send one super important newsletter out, in total. So if you're worried about spam, don't trip. Feel free to lurk in the shadows too. Either way, I'll still have mad love for you 🖤 

You have Successfully Subscribed!