House in Lisbon (2013) by ARX Portugal Arquitectos

House in Lisbon (2013) by ARX Portugal Arquitectos

House in Lisbon (2013) by ARX Portugal Arquitectos located in Lisbon, Portugal | The Hardt

 

House in Lisbon (2013) by ARX Portugal Arquitectos located in Lisbon, Portugal. The 5-story 4,693 ft² (436 m²) building with two radically different elevations: one “public” in white limestone (the most used in Lisbon) and the one in the back, in glass, connected by an interior world in exposed concrete, punctuated by birch wood elements. The elevation obviously follows on the Lisbon tradition, stressed further by the windows’ rhythmic structure, opened in a span system created by horizontal strips and vertical bars – characteristic of the city architecture. Just as most of Lisbon’s old buildings, it is a flat elevation whose expressiveness comes from its rhythmic nature and the light-and-shade effects produced with the backing-up of its surfaces. This apparatus brings the elevation a sense of time, expressed by the change in the shadows throughout the day: from a more subtle morning light – with no direct sunlight – to the strong contrasting afternoon shadows.

 


 

Besides a straightforward concern in aligning the elevation with the surrounding lines, the design stresses an obvious contrast between the block-type bottom, and the more dematerialized crest. If on the one, hand the ground floor responds defensively to the narrowness of the street, combined with the fact that neighbours park their cars in front of doors and windows, on the other, hand the top comes out much lighter and dematerialized: it is a space at once interior and exterior – a top patio allowing the transition between the lower building, to the south, and the higher one, to the north. Nevertheless, despite its intimate nature, the space allows a view over the surrounding landscape and to the far-off Christ the King statue to the south, with along the street line.

 


 

On the back elevation, we have explored the extreme transparency which extends the interior onto the exterior and opens up the view to the garden – where a splendid Linden tree takes center stage – leading the eyes from the top floors over Lisbon’s hills, the Tagus river, and the South Bank. Radically opened to the exterior, the generous morning light that floods in directly is balanced by the gray concrete making up all the surfaces. Inside, the precision of the design, as well as the inclusion of two doors in most rooms, endows the five small floors with a sense of a generous space, and give its dwellers a strong feeling of fluidity and freedom. The constructive research for this project provides an example in which the whole structure shapes the space and becomes architecture in itself: the whole concrete structure, built with only 3 planes – two gables and a transversal plan – is set forth and designed to define the essential house space.

 

 


 

At once a natural and staged space, of both contemplation and living experience, the garden is expressed as an archeological site, where all layers of time, since the house was built, are present. Here, one can still see the ancient techniques that have raised thick stone walls (often recovered from other buildings), later brick overlays, mortar or paint, as well as the stones from the demolished house that have become pavement.

 

 

© Fernando Guerra | FG+SG

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


House in Leiria (2011) by ARX Portugal

House in Leiria (2011) by ARX Portugal

House in Leiria (2011) by ARX Portugal located in Portugal | The Hardt

 

House in Leiria (2011) by ARX Portugal located in Portugal. The house is located in a “typical” peripheral urbanization of Pousos, a parish of the municipality of Leiria. Situated east of the city and at high ground, it works as a sort of panoramic belvedere over Leiria. So as to assure for more space and complete access to the faraway view, the owners also bought the three lots ahead, over the “cliff”, that were later gathered in a single lot. Although each lot allowed for the construction of a basement and two more stories, usually compacted and isolated in the center of the lot, this assemblage allowed the possibility of having a lower house, which “embraced” flatter portions, with garden space.

 


 

When we went to the place the first time, the streets surrounding the lot had already been made and, because of the earth displacement necessary for the street making, the land rose suddenly, starting from the sidewalk, like a suggestive construction of a topographic nature. On the surroundings, all the neighbor houses were already built and “circled” the lot in an “L” shape. The conception of the house emerges directly from the way we observed this reality. Dealing with a single-family house of large dimensions for local standards, we chose to divide the construction volume into two parts. Half of the construction is buried, like a negative of the land, and assumed as being a part of it. Over that half-land, a second volume is placed, long and flattened, in apparent white concrete. In the inferior volume are located the technical areas, the less used areas or those of support. In the upper volume, the socials areas gather around the main courtyard and the bedrooms around a private second one.

 

 

 


 

After all, the main characteristic of this house is the way its dialectical feature comes about: the underground, “natural” half of the building, its upper half, floating and “artificial”, and the life flowing between the two. One face, introverted, intimate, of shadow or reflected light; another, open, glowing, transparent, from where it is possible to enjoy the distant horizon. In the end, all that matters, as always in this kind of project, is to understand the life and personality of those who come to us in need of a house design and try to give them a new meaning for everyday life.

 

© Fernando Guerra | FG+SG

 

 


Aesthetically and Geographically Related Projects Below:

 

https://thehardt.com/architecture/14713-2/

https://thehardt.com/architecture/saenz-house-2013-adamo-faiden/

 


 

House In Juso by ARX Portugal + Stefano Riva

House In Juso by ARX Portugal + Stefano Riva

House In Juso by ARX Portugal + Stefano Riva located in Cascais, Portugal | The Hardt

 

House In Juso by ARX Portugal + Stefano Riva located in Cascais, Portugal. In the concept for this small house in the vicinity of Aldeia de Juso, the tiniest area of flat land and the house’ s, as well as the high density of the new houses yet to be built in the surroundings, forcibly draw us to some sort of “obsession” about the possibilities of dilating space. Underlying this question, the importance of “expanding” the outdoor space becomes a particular central aspect, since it is also a building integrated into a semi-rural area, where people go looking for the experience of inhabiting garden or open yard spaces. We propose, after all, to solve and clarify the question, by widening to the maximum the inhabitable premises in their global scope, both in the vertical and horizontal referential, in both interior and exterior. The building has been thus structured in three floors, spatially related in profile, each level having specific and different characteristics.

 

 


 

In Level -1, the areas are laid out (as the regulations so demand) under the contour of the ground level. However, this idea of “imposed limits” is to be questioned through the means of “distensions” and “advancements”, to be operated in the three possible directions (north, east, and west), shaped as yards and pool. On the ground level, the limits for the “precincts”, appears widened and defined by the walls around the lot. The inner space is freely configured. Consistent with the strategy of maximizing the presence of the gardened outdoor space, the garage is then left aside to an “inserted” area to the south of the kitchen. All the social spaces of the building are located on this floor. On the upper floor resides what is the most significant expression of this project. Until the maximum limits allowed by the regulations was shaped a kind of enclosure of opaque lines encompassing the bedrooms and their respective yards, thus expanding the enjoyable areas and protecting their necessary intimacy. On the roof level, an accessible terrace finally liberates the eye over a 360º view of the surrounding houses, the sea or the beautiful mountains of Sintra.

 

© Fernando Guerra | FG+SG

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 

https://thehardt.com/architecture/un-patio-2017-by-p11-arquitectos/


MENU
SEARCH
The Hardt

Pin It on Pinterest