Casa O by Atelier dos Remedios

Casa O by Atelier dos Remedios

Casa O by Atelier dos Remedios located in Bom Sucesso, Óbidos, Portugal | The Hardt

 

Casa O by Atelier dos Remedios located in Bom Sucesso, Óbidos, Portugal. With the desire of a central distribution space in the 2,045 ft² (190 m²) home and with the fulfillment of all the lines previously mentioned, we accede to this house by an entrance collected and between two bodies arranged with a 10º angle between them. A first 50cm lower entry space gives access to the distribution space par excellence through 3 steps. In the central hall are all the distribution spaces and directions pointed, it is a centrifugal space although endowed with a supplement of “superfluous” area that allows the informality of meetings, activities occupations etc. “We draw a longitudinal line, with the direction East / West, at the midpoint of the width of the lot. It was a desire for an occupation in extension, allowing the maintenance of a free area parallels to the construction with the same dimensions of this one. We leaned to the extreme East with 3m of distance, the area of constructed area, in the assumption of assigning to the Nascent facade the place of the rooms and the facade. the North top is occupied by the entrance and parking and the South top by the kitchen. The occupation of the kitchen in the southeast quadrant, in a privileged place of the house, was not a consequence but of an attribution to this space, which is demonstrated of the most inhabited in the familiar daily life, of an unusual situation, more comfortable and more central of the house.

 

 

 

 


 

 

We decided to separate the living room from the dining room and arrange them in a spatial relationship between them and in which both share the same outer space. In this way we can not occupy the Southwest quadrant of the house, giving it a covered patio that is on one side splits the building allowing South and West light entrances inside the dwelling, on the other, it restores the construction unit to the level of the coverage that will cover social spaces. Another conceptual decision pointed to the distribution of spaces in this house. We wanted the suite to become the haven for its future owners. In this way, we make it the most outstanding element of this construction, which is at a high level compared to the rest of the house, what is sought – the place where you go. On the other hand, we play with the subversion of this value when we touch the terrace area of the pool and make of its façade the background of this, it is a programmatic restoration of community meaning that regulated this whole project.

 

 


 

With the desire of a central distribution space and with the fulfillment of all the lines previously mentioned, we accede to this house by an entrance collected and stuck between two bodies arranged with a 10º angle between them. A first 50cm lower entry space gives access to the distribution space par excellence through 3 steps. In the central hall are all the distribution spaces and directions pointed, it is a centrifugal space although endowed with a supplement of “superfluous” area that allows the informality of meetings, activities occupations etc. Access to the bedrooms, suite, living room, toilet, laundry and kitchen through rooms arranged on both sides of this central hall, the dining room being the only exception to this rule and that will have direct access on the opposite end of the entrance into the dwelling, at the narrowest point of the hall.

 


 

The body of the suite and living room had a rotation of 10 ° from the original alignment (N / S) in order to establish a visual escape from the dining room body and on the other hand define more concisely living areas in the garden, namely sitting area in front of the patio, area in front of the living room and pool area. The whole house bets on an architecture of volumes, which cause spaces enclosed in themselves but in the composition between them will provoke ambiguous spaces of interior/exterior that will bring a unique arrangement of space and natural lighting.

© Fernando Guerra | FG + SG

 


 

Aesthetically Related Projects Below:

 


 

The Hardt

The Hardt

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates. So far I think I've managed to send one super important newsletter out, in total. So if you're worried about spam, don't trip. Feel free to lurk in the shadows too. Either way, I'll still have mad love for you 🖤 

You have Successfully Subscribed!