The Hardt Mountain Cabin Marte.Marte Architekten 7 Mountain Cabin (2011) by Marte.Marte Architekten Architecture Concrete Design View  Snow Mountains modern Marte.Marte Architekten Marc Lins landscape austria   Image of Mountain Cabin Marte.Marte Architekten 7

Mountain Cabin (2011) by Marte.Marte Architekten

    0

Mountain Cabin (2011) by Marte.Marte Architekten, located in Laterns, Austria | The Hardt

 

Mountain Cabin (2011) by Marte.Marte Architekten, located in Laterns, Austria. At the edge of a wooded ravine, beneath the imposing wooden house of the Catholic Community of Sisters, the small tower building rises from the steep hillside. Striking and modest in appearance, it stretches up out of a small hollow situated on a narrow path along the edge of the forest. The only change made to the hillside is the driveway and the terrain has been left in its original form. Fitting into the landscape as if it were a barn, the building, which is a fine example of the homogeneous use of materials, in this case, carefully hewn rough concrete, stands out against the meadow green and winter white. Its ashy-gray color only contrasts slightly with the heavy oak front doors and the anthracite-colored handrails blend in with the branches of the surrounding forest. As if they were punched into the walls, the square windows of different sizes are spread out across the walls, and their full effect is only achieved at the corners.

 


 

The integration of the outer surfaces requested by the client is a kind of artifice. At the entry level, which is accessible via a flight a steps, the structure narrows down to two supporting corner columns, which not only provides guests with the unique opportunity to look through the building while at the same time enjoying a panorama view of the surrounding landscape, the whole time protected from the elements, but also lends the entrance a sense of significance. Inside the column, a spiral staircase connects the living area on the upper level with the two more private areas on the lower level, where the bedrooms and relaxation areas are interlocked like a puzzle. Semantically speaking, this gesture of the tower creates archetypes of fortified structures and abstract computer figures in your mind’s eye, making the tower seem familiar and strange at one and the same time.

 


 

Inside, the openings punched into the double-walled concrete shell are transformed into framed landscape paintings by wide, matte solid oak window frames that do not take up much wall space. These framed windows direct the guest’s attention to the prominent mountain chain, the gentle slopes, and the dense forest grove. Besides the raw concrete surfaces and the untreated oak floors, doors and fixtures, the black metal surfaces complement the harmonious, austere combination of materials. The client and architects haven’t built a flimsy holiday house, but instead a place of retreat that will remain standing for generations, despite any forthcoming changes of climate and landscape.

 

© Marc Lins

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


The Hardt Casa Invisible Delugan Meissl Associated Architects 06 Mountain Cabin (2011) by Marte.Marte Architekten Architecture Concrete Design View  Snow Mountains modern Marte.Marte Architekten Marc Lins landscape austria   Image of Casa Invisible Delugan Meissl Associated Architects 06

Casa Invisible (2013) by Delugan Meissl Associated Architects

    0

Casa Invisible (2013) by Delugan Meissl Associated Architects situated in Austria | The Hardt

 

Casa Invisible (2013) by Delugan Meissl Associated Architects situated in Austria. Casa Invisible is a flexible housing unit, which consists of a prefabricated wood structure designed for turnkey implementation at any designated site. Maximum flexibility and spatial quality are the key elements in its concept of development. The open layout is structured by a chimney and a wet cell creating three spatial units that provide for the individual use and design. The structure and ambience
of the rooms are characterized by the use of domestic woods. The mounting framework and fitments of the housing unit are exclusively assembled from prefabricated elements at the factory. The overall dimensions are 47 ft (14.50) x 11 ft (3.5 meters) which provides for easy transportation by lorry. Design and texture of the interior design and façade can be determined by the client from various options listed in
a design catalog. This provides for tailor-made design options for the housing units as well as for flexible pricing options.

 

 

 

 


 

Through modular element construction and the intensive use of wood, the housing units can be completely disassembled thus minimizing their environmental footprint. By combining innovation and mobility at a reasonable price, Casa Invisible is a product that offers a groundbreaking alternative to an increasingly critical housing situation. Key factors in this unique proposition are its uncomplicated assembly, its attractive price and the free choice of location. Compared to the cost-intensive and bureaucratic construction of a conventional house, these represent the main assets of Casa Invisible.
© Christian Brandstaetter

 

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

The Hardt Haus Ru%CC%88scher by OLKRU%CC%88F  Mountain Cabin (2011) by Marte.Marte Architekten Architecture Concrete Design View  Snow Mountains modern Marte.Marte Architekten Marc Lins landscape austria   Image of Haus Ru%CC%88scher by OLKRU%CC%88F

Haus Rüscher by OLKRÜF

    0

Haus Rüscher by OLKRÜF located mountains of Western Austria | The Hardt

 

Haus Rüscher by OLKRÜF located mountains of Western Austria around a kilometer away from the nearest village and OLKRÜF designed the house as two self-contained buildings that impact as little possible on the surrounding countryside. “It was important for the client to build a very compact house that would not spoil the local landscape by sealing over the top surface with unnecessary concrete, gravel or tarmac,” the architects explain. The outer shell of each building comprises a single casting of concrete, designed to reference the solid volumes of the surrounding mountains. “The most challenging part of the project was the single-piece construction, Exposed concrete walls are sandblasted to create smooth interior surfaces on the lower level. Floors are lined with elm boards, which also clad the walls and ceilings in the bedrooms.

 

 


 

Large windows pierce the concrete facade on different sides to give residents clear views across the mountain and forest landscape. “The most successful thing for us was managing not to compromise on the design from start to finish,” added Read. “That is something that rarely happens in the industry, but in this case, the final result is almost identical to the original concept. Partly this was due to our perseverance and partly it was due to the client believing and sharing in our vision.”

Photography: Adolf Bereuter

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

ReGEN House (2017) by EKAR

https://thehardt.com/architecture/15168-2/

 


 

The Hardt LP Architektur Peneder house Weyregg 2012.6 Mountain Cabin (2011) by Marte.Marte Architekten Architecture Concrete Design View  Snow Mountains modern Marte.Marte Architekten Marc Lins landscape austria   Image of LP Architektur Peneder house Weyregg 2012.6

P Residence (2011) by LP Architektur

    0

P Residence (2011) by LP Architektur located in Salzburg, Austria | The Hardt

 

P Residence (2011) by LP Architektur located in Salzburg, Austria. The design convincingly combines openness with reticence by means of differentiated structural layers. From the street, a single-flight staircase leads down to the enclosed inner courtyard with the main entrance. The kitchen is oriented toward this attractive atrium, which also offers a spot in the morning sun. The spatial structure of the living area follows the landscape, unfolding from the dining room to a free-standing bar element and a sitting area. Directly northwest is the adjacent sleeping area.


A long concrete volume cantilevers over the old plinth. Beginning with the upper structure on the street side – where the meditation room offers a panoramic view – the building steps down the slope. The undermost volume is carefully embedded into the topography. Lower than the original house, it is articulated with precise openings and tumbled concrete surfaces. At the same time, the windows and protected terraces open up astounding views to the mountain landscape, in the west even to Lake Attersee.

 


 

Mr. Peneder bought a decades-old house on a remarkably beautiful western slope in the Lakeland region of Upper Austria. The building substance was bad; years of water undermining had caused numerous cracks. Tom Lechner was contacted as he had caught the attention of the Peneder steel construction company managing director during his ski holidays in the Pongau region.


The damage analysis and design process resulted in an intelligent integration of approximately a quarter of the existing building, which can be best seen in the swiveled position of the wellness area. The outer appearance is characterized by the tumbled concrete and the timber as a second layer or cladding; rough sawn silver fir elements are inscribed into the austere main structure. The surface textures are more refined in the interior. Walls of exposed concrete and bandsawn silver fir, the oak floor, and the subtle structure of the acoustic ceiling create a comfortable living atmosphere.

© Angelo Kaunat.

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

The Hardt THE HARDT NEW LOGO Mountain Cabin (2011) by Marte.Marte Architekten Architecture Concrete Design View  Snow Mountains modern Marte.Marte Architekten Marc Lins landscape austria   Image of THE HARDT NEW LOGO

Categories

Send this to a friend