The Hardt House A Alexis Dornier Courtesy of Alexis Dornier 5 1080x675 House A (2018) by Alexis Dornier Architecture Courtyard Decor Design Furniture Interior Design Landscape  Ubud Indonesia Bali Alexis Dornier   Image of House A Alexis Dornier Courtesy of Alexis Dornier 5 1080x675

House A (2018) by Alexis Dornier

Asher 9:56 am 9:57 am

House A (2018) by Alexis Dornier located in Ubud, Indonesia | The Hardt

 

House A (2018) by Alexis Dornier located in Ubud, Indonesia. The linear 4 story arrangement counteracts the steep slope of the site by becoming a bridge house. The central theme of the ensemble is combining two architectural expressions: the idea of a romantic ruin, strongly connected to the ground, and a light, fading, transparent structure holding a series of roofs-two images working with and against each other. The master deck is crowning the structure, continuing through a double height exterior living space. The silhouette is a sequence of five roofs of different lengths. Linear skylights and linear gaps between the roofs complete a play of bar code like light play, changing as the sun is making its way from east to west.

 

 

Courtesy of Alexis Dornier

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

The Hardt Chameleon Villa Word of Mouth House993 1080x890 House A (2018) by Alexis Dornier Architecture Courtyard Decor Design Furniture Interior Design Landscape  Ubud Indonesia Bali Alexis Dornier   Image of Chameleon Villa Word of Mouth House993 1080x890

Chameleon Villa (2017) by Word of Mouth House

Asher 5:42 am 12:06 pm

Chameleon Villa (2017) by Word of Mouth House located in Kediri, Indonesia | The Hardt

 

I kinda want to call this the sickest house I’ve ever seen, but I know I’ll regret saying it, so I’ll fall back a bit and say its the most fire house I have seen in a minute. Chameleon Villa (2017) by Word of Mouth House located in Kediri, Indonesia. “Chameleon Villa”  located in Buwit, a village in the lush interiors of the southwest coastal area of Bali.  Constructed on an acre of land, overlooking a dense forest and a gentle river below, the villa sits on a steep contour with an 11-meter difference of level between the arrival area and the river that runs the western length of the property.  Given such a spectacular location, the challenge was to create an architecture that truly connected with its surroundings and that integrated well with the topography of the site. We worked on the idea of ‘landscaped architecture’, by blurring the boundaries between natural and built environments. As a result, the buildings appear to be a part of the land itself sometimes disappearing within it, and then at other times, emerging from it.

 

The buildings are situated on different levels of the land and they follow the contour lines in a way to take in the vantage points towards the river below and the forest across. The rotation of the volumes on the land follow these criteria and allows the creation of in-between spaces and gardens to enjoy which would otherwise be difficult to experience on a land of such a steep pitch. As per traditional Balinese architecture, the different pavilions accommodate different functions and all communal spaces are kept open towards the elements whereas the bedrooms and other more private spaces such as office, gym, and media room are closeable volumes.

 

 


 

Throughout the property, a sense of discovery develops from the moment we land in the parking.  Across us we can only see an uninterrupted view of the forest ahead to then discover we are looking over the roof of the building below, to the moment we dive into a deep slit in the land and we find out it is the way to the guest bedrooms positioned at a lower level.

 

The main building which is on two levels follows the idea of rectangular volumes stacked on one another off-axis as if they were resting on the land. They are composed of an outer frame which holds and protects the inner one where people would tend to spend most of their time. The purpose of the outer frame is to protect the spaces from the elements and provide insulation. The supporting ‘camouflaged’ roofs provide a cooling effect to the spaces below and assist with rainwater collection whereas the spaces below these frames have been used to store all the technical equipment.

 

 


 

The result is a composition of volumes that are clean and modern but at the same time, they feel ‘earthy’ and organic. The material palette is largely comprised of natural and locally sourced materials, meaning that not only could local suppliers and artisans be supported by this initiative, but it also minimized the home’s carbon footprint.  Green systems considered for this project, besides passive cooling and sustainable materials selection, have been the use of solar panels to produce electricity and a water recycling and rainwater collection system for garden irrigation.

 

© Word Of Mouth

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

 
MENU
SEARCH
The Hardt THE HARDT NEW LOGO House A (2018) by Alexis Dornier Architecture Courtyard Decor Design Furniture Interior Design Landscape  Ubud Indonesia Bali Alexis Dornier   Image of THE HARDT NEW LOGO
The Hardt The Hardt Logos 1110 copy House A (2018) by Alexis Dornier Architecture Courtyard Decor Design Furniture Interior Design Landscape  Ubud Indonesia Bali Alexis Dornier   Image of The Hardt Logos 1110 copy
The Hardt THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142 House A (2018) by Alexis Dornier Architecture Courtyard Decor Design Furniture Interior Design Landscape  Ubud Indonesia Bali Alexis Dornier   Image of THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142

Pin It on Pinterest