2G House by S-AR Stación-Arquitectura

2G House by S-AR Stación-Arquitectura

2G House by S-AR Stación-Arquitectura situated in San Pedro Garza Garcia, Mexico | The Hardt

 

2G House by S-AR Stación-Arquitectura situated in San Pedro Garza Garcia, Mexico. The house was designed as a sanctuary from the surrounding urban environment, as well as a series of memorable architectural spaces with the people that live in them at their conceptual core. Casa 2G creates sensory experiences and moments that enrich its inhabitant’s daily lives, thanks in part to its sparse materiality and handmade features, which pay tribute to the artisan work of local craftsmen. The nature of this space contrasts with false ideas of human progress in a world dominated by appearances and trends. The house is a reinforced concrete monolith that has been perforated to create the interior space which is then defined with a glass membrane to emphasize the continuity of the material in floors, walls and slabs and its quality to be gradually transformed by the movement of the light and the shadows that occurs both inside and outside of the house during the course of the day.

 


 

Proposed as a basic house, the project is a simple rectangular volume with a courtyard that divides the social from the private area. Located in a residential area, the volume starts few meters behind the line of the street creating a courtyard for pedestrian and vehicular access. A concrete wall with a door is to simplify the design of the facade of the house, making it as basic as possible. However, this lack of openings to the street, contrasts with a wide open interior space that visually connects the whole social area with the central patio, the backyard and the Sierra Madre Mountains filling the interior spaces with light and natural ventilation and establishing a strong dialogue with the landscape.

 


 

The private rooms are protected by a segmented wall that allows privacy; also every private room has a private patio to bring lighting and ventilation. The social area is a continuous sequence of kitchen, dining room, lounge and a large terrace that connects to the rear garden. Doors, windows, metalwork, and construction system are the most basic possible. The materials are left in a raw and natural way. Many of them have been done on site using materials and local labor with the intention of rescuing traditional constructive systems and jobs that have been displaced by a market of prefabricated materials, which generates low local employment and architecture based on repetition and mass.

 

 

 


 

Manual opening systems for windows and skylights and doors were designed especially for the project, developed by working closely with experienced local carpenters and blacksmiths. The architecture of the house invites the users to be part of their material structure. The use of the house generates a direct experience with materials, tactile sensations and a different consciousness of the elements that are part of the house in times of extreme lack of contact between people and objects and also between people and architecture. Thus 90% of the components of the house have been made by local labor and have only used the lowest number of industrial materials to preserve the essential idea of the project.

 


 

Structurally, the whole volume made of reinforced concrete made in site (walls, slabs, and inverted beams) floats on a platform that helps to provide insulation for the interior space, also the orientation of the house ensures the protection of the solar incidence using the existing trees on the site which bring shade to the roof of the house and also using higher volumes of neighboring houses. The house is a reinforced concrete monolith that has been perforated to create the interior space which is then defined with a glass membrane to emphasize the continuity of the material in floors, walls and slabs and its quality to be gradually transformed by the movement of the light and the shadows that occurs both inside and outside of the house during the course of the day.

 

 

Photos by Ana Cecilia Garza Villarrea

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

 

 

Skywood House by Graham Phillips

Skywood House by Graham Phillips

Skywood House by Graham Phillips, situated in Denham just outside of London, UK | The Hardt

 

Skywood House by Graham Phillips, situated in Denham just outside of London, UK. The main living space – a double square in plan with a high frame-less glass wall – faces west over the lake. The rectangular form of the glass box is continued by the clerestory windows that run along the tops of the walls that extend towards the lake and the landscape. The bedrooms each have a built-in desk surface and overlook the walled garden. A perimeter of black basalt gravel borders the green lawn. The magnolia tree was preserved in its original position and became central to the garden space. The bedrooms each have a built-in desk surface and overlook the walled garden. A perimeter of black basalt gravel borders the green lawn.The magnolia tree was preserved in its original position and became central to the garden space. The bedrooms have no sliding doors, only frameless glass panels to maximize the view

 

 

 

 

 


 

House in Rishpon (2017) by Studio de Lange

House in Rishpon (2017) by Studio de Lange

Located in Rishpon, Israel, House in Rishpon (2017) by Studio de Lange | The Hardt

 

Located in Rishpon, Israel, House in Rishpon (2017) by Studio de Lange. Laid on a 2 acre (8,000 sqm) (2 Acre) plot, two concrete rectangles perpendicular to one another form the letter T. Between them stands a light vertical element. This home was envisioned as an unfolding sequence of simple geometric forms that compose an entire spatial experience. The abundant landscape, including grassland areas and pool, was seen as an integral part of the whole form. Weaving their way through the concrete structures, they merge the outdoors with the built environment. The design plan is minimalist and the material scale is monochrome. It includes natural stone, exposed concrete, and aluminum, all found in varying quantities on the exterior as well as the interior of the home. The material and color palettes were greatly restrained so not to overbear the space; allowing space itself to be an adequate airy platform for the residents and their exquisite art and design collection.

 

 

 


 

Concrete and white walls combine with large slabs of natural stone flooring. These are strung together by natural wood staircases that delicately stitch the different floors. The prominent color detail found is an array of black. Used throughout in architectural details, such as all the window profiles & outdoor porches as well as in design choices such as the entry door and kitchen façade. Black is used in both wood and metal textures, as those are complementary to the exposed concrete; which serves as the base material in the palette. This work is the result of a fruitful dialogue with veteran clients who have vast knowledge and love of art and design. It is the owners’ art and design collection, intertwined with the architecture that creates this home elegant atmosphere.

© Amit Geron

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


Naked House (2015) by Taller Estilo Arquitectura

Naked House (2015) by Taller Estilo Arquitectura

Naked House by Taller Estilo Arquitectura located in Barrio de Santiago, Mexico | The Hardt

 

Naked House by Taller Estilo Arquitectura located in Barrio de Santiago, Mexico. The 1,600 ft² (150 m²) “Nude House” uses natural, common and readily available materials in the city leaving them nude to appreciate their intrinsic beauty. The challenge begins with the dimensions of the plot, an urban residue resulting from the subdivision of a family home, the area of 21 ft x 90 ft (6.5 m x 27.5 m) with a west facade was not the most encouraging for the needs of a house. The solution solved problems of sun exposure to the west and the difficulty of cross ventilation in all spaces, creating a barrier with services to the west and separating the house from the northern boundary leaving only 2.5 ft (80 cms) that allow an “air chimney”, which works successfully.

 

 

 

 


 

The elements of passive conditioning become an integral part of the design, the pool that cools the air before traversing the house, the glass wall to the east that lets you open or close the space and control the flow and volume of air, sliding glass doors to the air chimney that create natural light from the north and increased ventilation, a green wall to the west reinforcing the thermal barrier, permaculture planters that always kept with water avoid overheating the access area and intermediate courtyards as the transition from access to living area and to the inner courtyard of the bedroom. The material palette is largely determined by the construction and structural elements, which are mostly exposed. The block wall, so common in the area, is transformed to avoid overlap and is exposed becoming the “module” of the entire design.

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

Evans House (2014) by A4ESTUDIO

Evans House (2014) by A4ESTUDIO

 

Located in Tunuyán, Argentina, Evans House (2014) by A4ESTUDIO. The vineyard landscape with the Andes Mountains is subtle, we must rise over the vegetation line to get the views of the valley and the Andes mountains. The project is a prism that sits in a basement. The natural landscape of Uco`s Valley, framed by the Andes, gets culturalized with the vineyards plots. It is extensive. It invites us to contemplate, to breathe … to stay …

 

Working in such context is a challenge, but a great responsibility as well. The project resulting from this process should meet the spirit of this natural background, be part of it …

The project is designed with the logic of the hollowed trunk. From the inside, space concentrates the west and east views. The exterior coated in rusty metal dialogues with the cultural landscape of vineyards … while the inside is coated in natural wood.
The basement is built with local river stones, their colors dialogue with the mineral and arid natural landscape.

 
 

 
 On top of the basement, the house arranges the diurnal areas, placing the viewer in a dominant position, framing views of the landscape.

 
 
The research focuses on the relation between the project and the landscape where it sits. A process that goes from the dominant landscape and the constructed element in contact with the natural soil, to get shelter and perceive the dominant views.
The Hanging Rock House by Six Degrees Architects

The Hanging Rock House by Six Degrees Architects

The Hanging Rock House by Six Degrees Architects situated in Melbourne, Australia. The aim was to take advantage of the site context and views, all within a simple and cost-effective structure. The land offered a panoramic view toward Hanging Rock. Unfortunately, this view is to the South. The challenge was to orientate to the view and maintain direct northern light through the house. With its location on a hill, the sculpting of the land was required prior to construction. This physical integration of the built form with the surroundings reinforces the project’s connection with its context.
 

 
 
 
 

 
The approach to the house is deliberately nonlinear borrowing from ancient traditions. Therefore, there was no provision for a ‘front door’ but instead, there is an ‘arrival courtyard’. The house is organized around a living wing and a sleeping wing with a secondary living space at the junction. This house is the family’s primary residence that caters to all their living needs, all within a simple structure that orientates the inhabitants towards the views and the surrounding environment.
House for Installation (2014) by Jun Murata JAM

House for Installation (2014) by Jun Murata JAM

Located in Kashiwara, Osaka Prefecture, Japan, House for Installation (2014) by Jun Murata JAM. The opening door has detail similar to the storage core is installed on the middle of corridor, which leads as service circulation to the kitchen. Staircase is extended so as to be perpendicular thereto, the amphidromous flow space is provided. The south face part – previously, there was Japanese-style rooms – is converted to one large room which faces a minimum space as white blank. It is used as living, dining and Japanese-style room, prepared various lighting patterns.

 

The Hardt

The Hardt

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates. So far I think I've managed to send one super important newsletter out, in total. So if you're worried about spam, don't trip. Feel free to lurk in the shadows too. Either way, I'll still have mad love for you 🖤 

You have Successfully Subscribed!

Send this to a friend