The Hardt Reform of a House Between Walls by DATAAE 3 1080x1168 Reform of a House Between Walls by DATAAE located in Barcelona, Spain Architecture Brick conversion Design Interior Design Minimal Modern restoration  stairs spain lighting Elisa Ferrando dataAE Barcelona Adrià Goula 2016 2015   Image of Reform of a House Between Walls by DATAAE 3 1080x1168

Reform of a House Between Walls by DATAAE located in Barcelona, Spain

Asher 12:48 pm 11:39 am

Reform of a House Between Walls by DATAAE located in Barcelona, Spain | The Hardt

 

Reform of a House Between Walls by DATAAE located in Sant Feliu de Llobregat, Barcelona, Spain. Reform of a House Between Walls is a minimalist interior design project located in Barcelona, Spain, designed by DATAAE. The intervention is based on the preservation of the original composition, volume, and structure of the home. Selective demolition of the interior partitions and the staircase made way for a new distribution of programs that suited the needs of the inhabitants, which sought to improve natural light and conservation of energy. The new distribution is characterized by being more diaphanous, built with light systems and with the predominant use of wood. The ground floor is settled into a unique environment that welcomes the living room, dining room, and kitchen. By demolishing a part of the floor, a double space is created to provide additional height and natural overhead lighting. The casting of this flooring has no effect on the structure since all of the original wooden beams were maintained.

 

 


 
 
Photography by Elisa Ferrando

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

The Hardt Casa Sant Feliu By dataAE8 e1522906220560 Reform of a House Between Walls by DATAAE located in Barcelona, Spain Architecture Brick conversion Design Interior Design Minimal Modern restoration  stairs spain lighting Elisa Ferrando dataAE Barcelona Adrià Goula 2016 2015   Image of Casa Sant Feliu By dataAE8 e1522906220560

Casa Sant Feliu (2004-2007) by dataAE

Asher 3:42 pm 8:49 pm

Casa Sant Feliu (2004-2007) by dataAE located in Sant Feliu de Llobregat, Barcelona, Spain | The Hardt

 

Casa Sant Feliu (2004-2007) by dataAE located in Sant Feliu de Llobregat, Barcelona, Spain. The project is a single-family home and a two-story house in the old quarter of Sant Feliu de Llobregat. Paying attention to the northern orientation of the existing garden and the need to distribute the program on three floors, the organization of the program that is proposed offers a patio-terrace in the center of the plan that makes it possible to illuminate and ventilate the interior of the home correctly. All of the spaces are organized in lateral bands of services that concentrate the “servant spaces” with a distribution fixed in time in order to make it possible to free up the “served” spaces with an open and flexible distribution.

 

 


 

Make sure you also check out these courtyard gems – Apartment Building on Forsterstrasse (2003) by Christian Kerez  – House M2 (2014) by Hernández Silva Arquitectos  –  Venice House (2013) by Sebastian Mariscal Studio

Photos by Adrià Goula

 


 

The Hardt Tamarit Apartment RAS Arquitectura  1080x675 Reform of a House Between Walls by DATAAE located in Barcelona, Spain Architecture Brick conversion Design Interior Design Minimal Modern restoration  stairs spain lighting Elisa Ferrando dataAE Barcelona Adrià Goula 2016 2015   Image of Tamarit Apartment RAS Arquitectura  1080x675

Tamarit Apartment (2016) by RAS Arquitectura

Asher 3:58 am 11:19 am

Tamarit Apartment (2016) by RAS Arquitectura located in Barcelona, Spain | The Hardt

 

Tamarit Apartment (2016) by RAS Arquitectura located in Barcelona, Spain. The project takes place in a long, narrow and stately apartment whose façade connects to the access street via an elegant bow-window and to a large but not very attractive interior courtyard through a gallery. In between, 1,500 t² (140 m²) to resolve more or less conventional housing requirements. Two key strategies drive the design as a whole. The first is that there are no hallways between rooms; they connect directly via an enfilade of sorts. This gives rise to a series of intermediary spaces that lack a defined code or function, which transforms them into potential play, reading, storage rooms, etc. These spaces which serve as a backbone to the dwelling don’t even feature doors, and their partitions fall short of the ceiling, making them, as it were, rooms within an original container space.


 

The second decision is structuring all rooms on three sections, based on three levels. A top level — the original wooden beam and ceramic vault ceiling — runs throughout the house and is painted grey. Nothing breaks up this level since partitions do not reach up to the ceiling. Running from 60 cm to 230 cm and painted white, an intermediary level encompasses and structures the rooms, closing in the space even though there are no doors and the partitions don’t reach the ceiling. The lower level, running from the floor to a height of 60 cm, features flooring rising up the partitions in distinctive contrast for each space, while maintaining symmetry with the entrance — tile for wet rooms, wood for living rooms and bedrooms, and a new type of tile for outdoor-facing rooms, the street-side bow-window and the gallery connecting to the courtyards. The thresholds linking the rooms feature a new material, white micro-cement, which likewise covers the partitions in the entrance, which was re-arranged to clearly establish the public spaces facing the street and the private spaces facing the inner courtyard.

 

 


 
The entire interior space is thus organized as a series of rooms which are set off but connected and which always connect to the two exits to the outside, through which light penetrates into more interior spaces, creating a beautiful light gradation. Spaces which require more privacy follow a similar pattern but with greater privacy. The gallery leading to the courtyards was completely demolished and was re-built (both structurally and in terms of building materials) using enormous wood doors featuring different cuts and glasses of various transparency that manage to illuminate the interior despite its unfavorable orientation while blurring the unappealing view.

 

© José Hevia

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

The Hardt House and Studio YC Santiago Parramo%CC%81n by RTA Office Reform of a House Between Walls by DATAAE located in Barcelona, Spain Architecture Brick conversion Design Interior Design Minimal Modern restoration  stairs spain lighting Elisa Ferrando dataAE Barcelona Adrià Goula 2016 2015   Image of House and Studio YC Santiago Parramo%CC%81n by RTA Office

House and Studio YC Santiago Parramón by RTA-Office

Asher 1:35 pm 4:21 pm

House and Studio YC Santiago Parramón by RTA-Office located in Barcelona, Spain | The Hardt

 

House and Studio YC Santiago Parramón by RTA-Office located in Barcelona, Spain. Built-in 2014 the 3,210 ft² (298 m²) house rises as a single body. Its shape is influenced by physical and morphological conditions and by the program. The building is situated in the center of the plot, respecting the limits of construction and plot ratio. The house rises as a single body. Its shape is influenced by physical and morphological conditions and by the program. The initial idea of the project is to expand the building up inside the parcel and surrounding existing trees in order to preserve the maximum possible trees; later the shape was adapted to the program, to acquire the final set. Building geometry is divided into five main bodies or pavilions (1. Entrance stair and craft room, 2. Kitchen, 3.Living room, 4.Suite, 5. Children’s bedroom) separated by patios and all connected by a central distributor that serves the different rooms. This central part is covered by a flat roof; from this central hall, the five spreads are covered with an inclination of 30º (from the center to the exterior – unlike conventional roofs), allowing the variation in height between each of the parties and creating an attractive volume.

 

 

 

Each body is isolated from the others, has its own orientation and its own views to the exterior. Courtyards between the bodies allow entrance of natural light and integration between interior space and exterior space. As bodies, also patios have a different orientation. They are like cuts of the main body following different angles and spaciousness. In such a way, the visitor never has the same vision and perception of space. Different angles, a variety of views, variety of colors, a variety of light. That is the main focus of the house: to capture segments of natural light and their change in space throughout the day and year depending on seasons and weather. This device contributes to getting a changing image of the house. Visitor’s eye could cross different patios and glass reflections offer him interesting lighting and colors effects.

 

 

House skin is continuous; there is no fracture of façades and roof. According to local regulation, skin color is natural and earthy in order to get a perfect integration between nature and building. Similar to both tree trunk and soil, house color fits in perfectly with the other range of colors of the surrounding setting. When the trees will grow and complement the existing vegetation, over the years the objective of discovering the hidden house behind the trees will be achieved. The house has a very different view at day and at night. During the day it is possible to discover the house hidden behind the vegetation. When darkness surrounds the building, the illuminated interior gleams and the house shines like a sculpture into the surrounding. All uses are arranged in the underground and ground floor. Main access is placed in lower level both for pedestrians and cars. From one side it is possible to reach the main stair to the upper floor and from the other side an independent studio with its private entrance. This area gets natural light thanks to its glass walls and to the double height courtyard that leads light from the bottom to the basement.

 

 
© Lorenzo Vecchia

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 

 


 
MENU
SEARCH
The Hardt THE HARDT NEW LOGO Reform of a House Between Walls by DATAAE located in Barcelona, Spain Architecture Brick conversion Design Interior Design Minimal Modern restoration  stairs spain lighting Elisa Ferrando dataAE Barcelona Adrià Goula 2016 2015   Image of THE HARDT NEW LOGO
The Hardt The Hardt Logos 1110 copy Reform of a House Between Walls by DATAAE located in Barcelona, Spain Architecture Brick conversion Design Interior Design Minimal Modern restoration  stairs spain lighting Elisa Ferrando dataAE Barcelona Adrià Goula 2016 2015   Image of The Hardt Logos 1110 copy
The Hardt THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142 Reform of a House Between Walls by DATAAE located in Barcelona, Spain Architecture Brick conversion Design Interior Design Minimal Modern restoration  stairs spain lighting Elisa Ferrando dataAE Barcelona Adrià Goula 2016 2015   Image of THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142

Pin It on Pinterest