The Hardt tr?id=338928643312774&ev=PageView&noscript=1 House RP   Marcelo Rios (2013) by Gonzalo Mardones V Arquitectos Architecture Concrete Design Minimal Modern  Gonzalo Mardones V Arquitectos Chile Barnechea   Image of tr?id=338928643312774&ev=PageView&noscript=1
The Hardt House RP Marcelo Rios Gonzalo Mardones V Arquitectos 9 1080x1000 House RP   Marcelo Rios (2013) by Gonzalo Mardones V Arquitectos Architecture Concrete Design Minimal Modern  Gonzalo Mardones V Arquitectos Chile Barnechea   Image of House RP Marcelo Rios Gonzalo Mardones V Arquitectos 9 1080x1000

House RP – Marcelo Rios (2013) by Gonzalo Mardones V Arquitectos

House RP – Marcelo Rios (2013) by Gonzalo Mardones V Arquitectos located in Barnechea, Chile | The Hardt

 

House RP – Marcelo Rios (2013) by Gonzalo Mardones V Arquitectos located in Barnechea, Chile. The house for Marcelo Rios and his family comes from the order of this former tennis player, also former World No. 1. It’s located in Valle Escondido, a place enclosed on the foothills of Santiago de Chile within a stunning natural environment and a privileged view to the hills and the golf course. The house places at middle levels, adapting to the slope. Also, it’s half-buried in order to appreciate and see the magnificent natural scenery from the access road. The roofs, themes from the distance, were enabled as an expanding large terrace: a place to stay, to enjoy the views, the environment and sunshine. The continuous roofs to the terrace surface were designed with natural vegetation and grass, but Marcelo, like every time he visited Wimbledon says that “The grass is for cows” so we decided to implement a roof with synthetic grass. The artificial grass was installed on rafters, which allowed generating an air bed that protects the cover from direct sunlight, preventing from overheating and affecting the air conditioning inside the house.

 

 


 

The entrance hall acts like a kneecap that relates and distributes the different levels generating inside a sum of continuous merged spaces seeking the views to the garden, the golf course, the remote landscape, and natural light. The house was designed with two opposite faces: one closed to the street with walls containing internal circulations bathed in zenithal lighting and courtyards, and a second face completely open to the terraces, the garden and views protected from the sunlight with wide eaves and beams. We chose to use just one material, the exposed concrete, adding titanium dioxide to the concrete in order to whiten it. Recently, nanotechnology studies have shown that titanium dioxide added to the concrete helps to eliminate toxic gases produced by cars as trees do.  (Although that was not our aim whitening the concrete, we believe that if it’s true, is good news). Every wall, opening, window, window sill, etc, has been faceted with a 12 cm module obtained from the measure of the phenolic sheets.

 


 

The use of the subsoil, what we call the sixth façade, is present in rooms that open, ventilate and illuminate through courtyards and the extension of the foundation to the terrace. The subsoil houses a games room, a trophy room, and a cinema. The whole interior is white in order to enhance the brightness in the house. As the white color makes the light bounce, this is strained and controlled through courtyards and side zenithal openings. The floor and skirting boards help with the idea of white in the interior. For that, bone color ceramic tiles in format 120 x 60 cm have been used. Large windows are made of aluminum, helping with the monochromatic white image of the house. The garden was designed as a raised platform over the golf course, where it is possible to see it but not to be exposed to it.

 

© Nico Saieh

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

MENU
SEARCH
The Hardt THE HARDT NEW LOGO House RP   Marcelo Rios (2013) by Gonzalo Mardones V Arquitectos Architecture Concrete Design Minimal Modern  Gonzalo Mardones V Arquitectos Chile Barnechea   Image of THE HARDT NEW LOGO
The Hardt THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142 House RP   Marcelo Rios (2013) by Gonzalo Mardones V Arquitectos Architecture Concrete Design Minimal Modern  Gonzalo Mardones V Arquitectos Chile Barnechea   Image of THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142

Pin It on Pinterest