The Hardt Villa K 2011 by be baumschlager eberle634 Villa K (2011) by Be Baumschlager Eberle Architecture Concrete Courtyard Design Interior Design Minimal Modern View  switzerland Roland Halbe pool lighting Be Baumschlager Eberle   Image of Villa K 2011 by be baumschlager eberle634

Villa K (2011) by Be Baumschlager Eberle

Asher 7:29 pm 12:47 am

Villa K (2011) by Be Baumschlager Eberle located in Switzerland | The Hardt

 

Villa K (2011) by Be Baumschlager Eberle located in Switzerland. On both floors of the 5,155 ft² (479 m²) home the planning has proceeded ‘from the outside in’, thus producing a sequence of interlinked rooms. .On the north side, the architectural interplay between the open and closed sections of the external envelope becomes readily comprehensible as an integral element of the building process but without developing into an end in itself.

 


 

From the outside in – The point of departure was the rectangular volume, from which emerged a configuration of apposite urban proportions. The defining features of the external envelope, which exploit the specificities of the location, are recesses, projections, and indentations which have been deliberately arranged to fashion a meandering figure that injects an element of dynamism into the immobile structure. Upon entering, the occupants and users decide whether they wish to remain on the ground floor or make their way to the lower level. On both floors the planning has proceeded ‘from the outside in’, thus producing a sequence of interlinked rooms.

 

 

 

 


 

The hillside location of the property means that the quality of the interventions also enhances the topography. A common atrium connects the two floors that occupy the terrain. This space has been cleverly enclosed by a u-shaped structure. Thanks to a bridge on the entrance level the atrium afford a view from the forecourt – showing the house in cross-section, as it were – down to the lower-lying areas. An additionally enclosed atrium emphasizes the projecting north-western corner where the living room is situated.

 


 

On the north side, the architectural interplay between the open and closed sections of the external envelope becomes readily comprehensible as an integral element of the building process but without developing into an end in itself. This part of the house is designed primarily to provide an array of different views of the nearby lake, although the varying public dimension of the individual spaces – from the living room to the bedroom – is clearly discernible. The areas for private use are situated on the southern entrance side. The transition between the traffic-calmed access road and the site is particularly fascinating. Two sections of wall, one of which serves to enclose the property and the other to secure privacy for the pool behind, underline the difference in approach to the building as such. This “looks out” in part above the layers, thus ensuring a certain degree of integration into its immediate surroundings.

 

© Roland Halbe

 

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

MENU
SEARCH
The Hardt THE HARDT NEW LOGO Villa K (2011) by Be Baumschlager Eberle Architecture Concrete Courtyard Design Interior Design Minimal Modern View  switzerland Roland Halbe pool lighting Be Baumschlager Eberle   Image of THE HARDT NEW LOGO
The Hardt The Hardt Logos 1110 copy Villa K (2011) by Be Baumschlager Eberle Architecture Concrete Courtyard Design Interior Design Minimal Modern View  switzerland Roland Halbe pool lighting Be Baumschlager Eberle   Image of The Hardt Logos 1110 copy
The Hardt THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142 Villa K (2011) by Be Baumschlager Eberle Architecture Concrete Courtyard Design Interior Design Minimal Modern View  switzerland Roland Halbe pool lighting Be Baumschlager Eberle   Image of THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142

Pin It on Pinterest