Casa La Punta (2012) by Elías Rizo Arquitectos

Casa La Punta (2012) by Elías Rizo Arquitectos

Located in La Riviera Nayarit – Punta Mita, Mexico, Casa La Punta (2012) by Elías Rizo Arquitectos | The Hardt

 

Located in La Riviera Nayarit – Punta Mita, Mexico, Casa La Punta (2012) by Elías Rizo Arquitectos. , the order consists of a rest home for an unusual couple, the house must move away from regionalist design stereotypes – it must respond more, to the particular way of life and thought of its future dwellers Both are an active part of the design process of the house, she, with an inexhaustible talent, is directly involved with the theme of furniture and interior design, he gives shape to ideas with great technical creativity.

 

 

 


 

The project is structured in three modules: the entrance module contains the service areas as well as a double height workshop, the main module houses the public and private areas of the house, the third module is an open terrace and very close Sea. From the input module – a connector shaft of tropical solid wood planks that reaches the sea – it passes through the main module that floats on a volcanic stone bed and finally links each module with each other. In the main module, the ground floor is an open and unique space where the constant is the absolute integration to its immediate surroundings – the exterior -, there, only the kitchen as a space of coexistence and a small living space. The upper floor is divided into two parts, the master suite and the two visitor suites, which are accessed from the double stairway at triple height. Another constant is the open spaces for private and common use, one part of the master suite’s bathroom is outdoors. Polished concrete, Parota wood, stainless steel elements, natural stones and finally the careful selection of furniture make this beach residence a unique dwelling.

 

© Marcos Garcia

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


Skäret Residence by Chahrour Huhtilainen

Skäret Residence by Chahrour Huhtilainen

Skäret Residence by Chahrour Huhtilainen overlooking the North Sea in Hoganas, Sweden | The Hardt

 

Skäret Residence by Chahrour Huhtilainen overlooking the North Sea in Hoganas, Sweden. The project is divided into four different modules including two guesthouses, sauna, storage, unit and central building. the villa is diluted into four different functions: the main building, two guesthouses, and a sauna plus storage unit. Each volume is placed strategically to achieve ideal views of the surrounding landscape with floor-to-ceiling glazing that face out to the wooden decking. capable of sliding open, the interior is projected out into the landscape, blurring the boundary between indoor and outdoor. The composition also establishes numerous sight lines to the other volumes, resulting in a cluster of structures that are directly engaged with the others.

 

 

 

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

Till House (2014) by WMR Arquitectos

Till House (2014) by WMR Arquitectos

Located in Navidad, Chile, Till House (2014) by WMR Arquitectos | The Hardt

 

Located in Navidad, Chile, Till House (2014) by WMR Arquitectos. The location is a coastline of cliffs, 6.2 miles (10 kilometers) long and 650 ft (200 meters) high where buildings have never existed. People from this zone have always harvested “cochayuyo” (Chilean seaweed) and seafood. Access to the beach is made by difficult paths which take a long time to go. The house is located on a special point of the cliff. There are fractions to the west, east, and north of the house, generating an island situation. The house was projected in a 10 ft x 10 ft (3,2 meters x 3,2 meters) wooden modules where all the skeleton (beans and columns) are visible. The whole skeleton is impregnated with carbolineum (black color) and the cladding of the walls in dark brown. The interiors were worked with white walls and ceilings. The floor is made of wood. The construction was considered in a simple way, only with local wood and labor.

 

 

 

 


 

Two bedrooms, the living room, dining room and the kitchen shared the same place. During the day, these rooms dialogue and generate a pretty flexible use. At night, big doors can be moved and provide privacy to the bedrooms. The volume is 20 ft x 40 ft (6 x 12 meters) big. To the west, north and south side, terraces were designed to take advantage of the different intensity of the sun. In these terraces, we used 2”x6” slats, and 2” separates from each other. This gives texture to the shadows. On the roof, there is a 100% sunny terrace. To the south, there is a “cuba”, it is a sort of wooden jacuzzi, where the water is warmed with fire. This cuba is connected with a ramp to a guest house. The site is very strong, to the west the Pacific ocean from a very high point of view. To the north, south and east orientations, there is a view of the cliffs.

© Sergio Pirrone

 

 

CASA TILL from Alfredo Escobar on Vimeo.

 

Aesthetically Related Projects:

 

 

 


House W (2007) by 01Arq

House W (2007) by 01Arq

House W (2007) by 01Arq located in Canela Baja, Chile.The house is located parallel to the sea, maximizing the view. Common areas are located to the south taking advantage of views over the existing cliff; these are resolved through a large space that includes kitchen, dining and living room. By a continuous wall of pine set vertically the house resolved three of its four facades, which allows it to articulate different patios and isolate the interior from the future constructions.

 

© Mauricio Fuertes

 

 


 

Keep it moving to the delicious projects picked for you below:

 


 

Bahia Azul House (2014) by Felipe Assadi + Francisca Pulido.

Bahia Azul House (2014) by Felipe Assadi + Francisca Pulido.

Located in Los Vilos, Chile, Bahia Azul House (2014) by Felipe Assadi + Francisca Pulido | The Hardt

 

Located in Los Vilos, Chile, Bahia Azul House (2014) Felipe Assadi + Francisca Pulido. The house in Bahía Azul is a stance towards designing on a slope.  Or rather, it is the synthesis of such a stance, a pavilion that is slanted to take in the slope of the hillside where it is located, with the program developed on several semi-levels that are internally related – horizontally, of course – taking into account that the house has two opposing readings: the interior, where life happens in a more or less conventional space, in which the views are arranged by a series of openings on an external wall to the enclosure of the house.

 

 


 

And the exterior, in which the synthetic, abstract object, builds the place from the tension produced by the diagonal opposite to the irrevocable horizontality of the sea. The openings, from afar, acquire a different relevance than they would as mere windows.  They deform the object, turning it into a sort of ruin, without detail, accessories or further developments after the initial synthesis.

 

 

© Fernando Alda

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


Beach House (2016) by Schmidt Arquitectos Asociados

Beach House (2016) by Schmidt Arquitectos Asociados

Beach House (2016) by Schmidt Arquitectos Asociados located in Cachagua, Chile | The Hardt

 

Beach House (2016) by Schmidt Arquitectos Asociados located in Cachagua, Chile. The site is located on the third row of properties facing the sea, gently sloping with a blanket of Doca Carpobrotus equilateral, characteristic to the central coast of Chile. It has a great view of the sea and the sunsets and is exposed to the cold south-west wind. The project is set with its angled geometry, by way of contrast, making the most of the surrounding landscape. The consolidated sand slope joins to accommodate the spacious interior of pure and simple materials. More than a formal commitment, we understood that the owners sought, through their demands, a traditional beach house lifestyle, where there was greater programmatic freedom and integration of spaces, with the consequent break from the traditional rigid formal city houses, generating a more calm and relaxed feeling.

 


 

We proposed a beach terrace, an outside area that projects onto the view of the distant ocean. This place of contemplation is integrated into the main autonomous volume of the living room, dining room and kitchen through a large window that is found connecting the public space of the house. The open corridor, being the same size as the bedrooms, is also integrated, generating a large common limitless area. The Beach is the central space of the house where everything occurs and happens. To support the idea of relaxation instead of laying a hard floor to the terrace, we proposed covering it with sand, so one can walk barefoot, without pretension. The only hard material, wooden decking, was used for the main pathways for access and for connecting the children’s and guest rooms. A small hot tub, allowing year-round use, is accompanied by a concrete deck chair that simulates a stone. This synthesis of a natural landscape, by gathering its elements, is a reinterpretation of the distant coast.

 

 


 

The Beach is the central space of the house where everything occurs and happens. To support the idea of relaxation instead of laying a hard floor to the terrace, we proposed covering it with sand, so one can walk barefoot, without pretension. The only hard material, wooden decking, was used for the main pathways for access and for connecting the children’s and guest rooms. A small hot tub, allowing year-round use, is accompanied by a concrete deck chair that simulates a stone. This synthesis of a natural landscape, by gathering its elements, is a reinterpretation of the distant coast. The Beach is the central space of the house where everything occurs and happens. To support the idea of relaxation instead of laying a hard floor to the terrace, we proposed covering it with sand, so one can walk barefoot, without pretension. The only hard material, wooden decking, was used for the main pathways for access and for connecting the children’s and guest rooms. A small hot tub, allowing year-round use, is accompanied by a concrete deck chair that simulates a stone. This synthesis of a natural landscape, by gathering its elements, is a reinterpretation of the distant coast.

 


 

The east wing houses the children’s and guest rooms and is completely independent, it is connected to the main body by an exterior corridor supporting the idea that The Beach is always the center of all crossings, meetings, events, and activities. The house is considered as a traditional construction of reinforced concrete, looking to resemble an adobe construction, the molds of the panels leave their texture exposed so absorbing the gleaming light throughout the day. This simple materiality supports the idea of calmness and relaxation, no sophisticated or difficult to maintain materials were proposed, on the contrary, the idea was to reduce unnecessary worries and enjoy the experience in peace. To compensate for the coldness of the concrete walls and floors, the roof is made of laminated wooden beams and the ceilings of plywood boards, improving the acoustics and delivering a natural texture, humanizing the environment. The decoration and the furniture, made of natural materials, also seek that freedom and generate unprejudiced environments.

 

© Aryeh Kornfeld

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

 

Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio

Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio

Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio located in Yzerfontein, South Africa. This pristine contemporary home is located on the west coast 56 miles (90kms) north of Cape Town bordered by a nature reserve adjoining the ocean. Sites like this don’t come much more spectacular. Taking full advantage of the ocean views and responding to the coastal dune context, Gavin Maddock describes it as ‘a glorious site’. The client wanted a holiday house she would eventually retire to. The brief called for a ‘modern’ house with ocean views and a strict observance of a limited budget, which was to include the standard accommodation requirements.


With the front dune sitting up a little higher than the rest of the site, the challenge was to reconcile house, dune, and views. The result is a rectangular double story structure of 6,458 ft² (600 m²) 600 square meters with imaginatively conceived outdoor living spaces. It comprises three bedrooms, four bathrooms, generous living and dining areas both inside and out, a gallery, casual living room, a study, decks, terraces, and balconies: Ocean views exist from virtually every room. Given a limited brief the focus was on two main issues: a modern signature within the budget. The architecture and interiors enjoy various aesthetic interests and were inspired by the west coast landscape which is quite textural and typified by simple white houses and cottages, reminiscent of the Mediterranean.


Cavity brick construction was used throughout with all walls plastered and painted white. The building had to be grounded – it could not float – therefore it needed to be vertical, not horizontal. ‘Both the front and rear pavilions are two stories and the windows are sliced through to the parapet to emphasize the verticality. The two pavilions are joined by the gallery, which is a single story element where the horizontal lateral wall again emphasizes the verticality of the main building. There is a seamless flow between these spaces and a sense of uninterrupted connection between inside and outside. The floor slabs are off-form concrete, contrasting with the painted plaster of the walls, yet further expressing the vertical line.


The scale of furniture, its color, and texture, were important to satisfy comfort levels. The unit seating and the dining table were customs designed to complement the space. The external furniture pieces were chosen for their scale and simplicity; bold pieces that hold the spaces together. The TV and all audio equipment were concealed in the living room wall cabinet, behind the large steel framed sliding panel that accommodates a substantial artwork. A custom designed fireplace was recessed into a stainless steel ledge. To maximize the size of the main en-suite, a custom-shower was created and glass for the internal walls was used. All bedroom floors are finished with wide board oak flooring; the view from the master suite is ever changing.


The granite tiles were selected for their texture and grain, which resonates with rocks in the distance, providing that external feel of being on the terrace. Their size is proportionate to space and contrasts with certain soft textures within the interior. Here, the selection of furniture includes various modern classics. Striving to reduce the structure to its minimum so as to maximize views, there are no ‘framed views’. The canvas had to be as large as possible on a site such as this, yet provide privacy to/from future neighbors and shelter from the elements. Using strategically placed columns, the opening was stretched to the maximum of 46 ft (14 meters) addressing the ocean. To achieve the lightness of the space, proportion, and height was essential. Ceiling heights of 11 ft (3.3 meters) ensured this result, with full height sliding doors. The living areas needed to flow seamlessly, creating a feeling of the outside deck to be inside and the living/dining space to include the covered terrace for flexibility. The full height sliding doors retract into the structure to form a singular space here. The result is an individual statement of appealing symmetry, a modern home with large entertainment areas and all the mod cons.


 

© Adam Letch

The Hardt

The Hardt

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates. So far I think I've managed to send one super important newsletter out, in total. So if you're worried about spam, don't trip. Feel free to lurk in the shadows too. Either way, I'll still have mad love for you 🖤 

You have Successfully Subscribed!