O Pool House by Steven Vandenborre

O Pool House by Steven Vandenborre

O Pool House by Steven Vandenborre located in Bruges, Belgium | The Hardt

 

O Pool House by Vandenborre located in Bruges, Belgium. The project brings together a walled courtyard and a swimming pool. The living area is a glass box contained within a concrete garden pavilion. By making the poolhouse entirely out of glass, with minimal framed windows, both inside and outside seems to disappear. Natural light is entering the pavilion by creating enclosed gardens. The overall atmosphere is a combination of rough and soft materials creating an intense, silent luxury the length of the pool allows you to experience swimming in a garden, under a building, and in a building. The garden (designed by Alderik Heirman) is gently entering the building and results in a perfect marriage of nature and architecture.

 

 

© Tim Vandevelde

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


Villa à Oostduinkerke by Govaert & Vanhoutte Architects

Villa à Oostduinkerke by Govaert & Vanhoutte Architects

Villa à Oostduinkerke by Govaert & Vanhoutte Architects and Modulo Beton located in Oostduinkerke, Belgium | The Hardt

 

Villa à Oostduinkerke by Govaert & Vanhoutte Architects and Modulo Beton located in Oostduinkerke, Belgium.  Modulo Béton proposes a revolutionary way of building. Already a number of years on the market in France and from the second half of 2015 also active in the Belgian market. Our patented building method allows us to build a custom-made building in less than 48 hours. These buildings are ideal for meeting the needs of the municipalities, schools, and others. We build creches, schools, sports clubs, etc. We also have many possibilities for residential use

 

 


 

Modulo Béton propose une méthode révolutionaire pour les constructions modulaires des bâtiments. Notre concept breveté offre la possibilité de création d’un bâtiment sur mesure and quelques semaines et son installation and moins de 48 heures. Ce type de bâtiments modular and béton préfabrique est idéal pour répondre aux exigences des collectivités (crèche, école, vestiaire sportif …) ou des investisseurs privé (création de locaux modular ou extension des bâtiment, espace bureau, maison médicale, local technique. ..)

 

 

Get in touch with Modulo Beton 

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

https://thehardt.com/architecture/house-roces-by-govaert-vanhoutte-architects/

 

 


 

 

Boxy Kitchen Pavilion (2003) by Maarten Van Severen

Boxy Kitchen Pavilion (2003) by Maarten Van Severen

Boxy Kitchen Pavilion (2003) by Maarten Van Severen located in Deurle, Belgium | The Hardt

 

Boxy Kitchen Pavilion (2003) by Maarten Van Severen located in Deurle, Belgium. In 2000, the residents of a nineteenth-century villa with beautiful sight axes and an original interior in Deurle, Maarten Van Severen, asked for an upgrade of their home. With a few accurately balanced interventions the designer picked up the kitchen, work, and living space. Two new windows in the living room also marked his intervention on the outside. They gave the villa a facelift that came across as radical yet integrated.

 


 

Shortly after the completion of this work, the client asked Van Severen to build a new pavilion on the same plot. The building had to be able to combine work, receive and live. Not only would the new pavilion accommodate the activities of a catering service – from preparation to administration – the co-owner also had to stay overnight. Exactly in that order, the different functional spaces follow up within the new volume. Via a service road serving the site on the west side, products are delivered to the frontal façade that is furthest away from the villa. There, bulky doors provide direct access to the cold store. On the inside, the ingredients find their way via the cold store to the kitchen.

 

 


 

Personnel is coming and going, smells and noises fill the room. Behind the kitchen is the reception table, where it is tasted and served. In the same room, someone is working at a desk. Between table and desk grows, the trunk enclosed by a glass tube, an oak. Then follows the living space of the apartment, which is located at the head of the pavilion and therefore has glass walls on two sides. Views in all directions determine the experience value of the entire interior. In the view of the longitudinal axis, the successive functions join together as spatial sequences. Sliding and rotating panels that are sometimes reflective, sometimes translucent, sometimes painted, support this sequence and filter or block the transparency. The views transverse to the longitudinal axis are directed through the interior to the garden. There is the low line of sight from the bath incorporated in the floor. Those who sit in it can look straight through the fireplace to the garden. Van Severen built the pavilion along the southern border of the plot so that the new building does not obstruct the view through the large window in the side wall of the villa. The elongated beam is directed towards the garden as a transparent volume, while on the south-facing rear the roof covering – in silver-colored PVC skin – flows seamlessly into the façade. At the explicit request of the clients, the construction took place with great respect for the environment. No tree grubbed: the oak that was within the expanded contours was incorporated into the whole. That decision determined for a large part the technical approach. To provide the roots of the oak with air and moisture, it was founded on piles. The slope of the site remained unaffected so that the floor slab seems to float above it. A steel structure supports the elongated volume. The shortest side of it is covered in two unequal phases, resulting in two zones on the longitudinal axis.

 


 

Along the closed southern façade are the entrances and smaller service spaces – library, bathroom, hall, cloakroom, stairway zones. The large functional spaces – kitchen, dining room, office, living space – are located on the northern façade. Here, in order not to obstruct the view of the garden, the glass façade was kept as open as possible. The steel grid also determined the window rhythm. The profiles of the window frames were kept as slim as possible so as not to impede the view. This effect, plus the limited thickness of the floor and ceiling package at the windows, creates a lightness that gives the building the status of an object. From the terrace on the south side of the villa, the connection with the pavilion becomes clear: the story that Van Severen started with the large, accurately proportioned steel windows in the rear façade of the villa will be fully rounded off in the garden pavilion. Old and new play adequately and without scruples

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 

https://thehardt.com/architecture/3209-2/

https://thehardt.com/architecture/house-in-eifukucho-2011-by-upsetters-architects/

https://thehardt.com/architecture/the-hill-house-2012-by-andrew-maynard-architects/

 

 


 

Villa Kaplansky by B-Architecten

Villa Kaplansky by B-Architecten

Located in Wilrijk, Belgium Villa Kaplansky by B-architecten | The Hardt

 

Located in Wilrijk, Belgium Villa Kaplansky by B-architecten. This house, designed by the architect Nachman Kaplansky in 1934, was dramatically rebuilt in 1962. The openings for the windows were changed and nothing remained of the original interior. During the renovation, the original volume was restored and the villa was given back its grandeur. The original steel window frames could be reconstructed thanks to the original building schemes. The interior’s design is new with materials reminiscent of the thirties, such as travertine and terrazzo. The winding stairs and the fireplace are the eye catchers in the living room. In the back of the garden, there is a pond and a modern-day concrete pavilion with a fireplace.

 

 

 

 

Statuscompleted – 2011
LocationWilrijk
Clientprivate
TeamSarai Bervoets, Nele Boussemaere, Christophe Combes, Evert Crols, Ilse De Ridder, Dirk Engelen, Christoph Fischer, Sven Grooten

 

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 

 


 

Town House in Antwerp by Sculp[IT]

Town House in Antwerp by Sculp[IT]

Town House in Antwerp by Sculp[IT] located in Antwerp, Belgium | The Hardt

 

Town House in Antwerp by Sculp[IT] located in Antwerp, Belgium. A townhouse ready for the next century. The façade keeps its historical function and bourgeois radiance, neatly in line. The contrast with the rear is ample. All incorrect additions are replaced by a unit of space and light. Daylight and contact with the garden are introduced. The simple, contemporary glass rear has the world’s largest pivoting window – 10 feet (3 meters) wide by 20 feet (6 meters) high – and makes this house ready for the future.

 


 

Clients wanted to have that connection and a more modern approach in connection with the old details. We broke down the rear part of the building to make this connection on the same level, and give the house a nice view of the garden from the different floors. We wanted to make also a connection with the different floors.  This happened to wit a triplex in the new built rear extension. New Groundfloor: cooking and informal eating. (and storage places and garage) First floor: old part: dining and sitting (also with a view to the garden): new part: a suspended office. Second, third and fourth: 2 big rooms with bathroom each floor.

 

 

 


 

Polished concrete inside and the outside terrace on the same level. Walls: masonry with painted. Window profiles: ODS Jansen Extra laser-cut and tailormade with insulated glass from Saint Gobain. (glass 1.5 ton each slab).  Each window (with frame) 2 tons.  Dimensions: 3x6m and 6x3m above. Concept window: same form: T shaped as an old standard window. Kitchen: table tops also in concrete.  The island is movable to the terrace.  The ideal bbq house. In the old front part, we renovated the existing floors and architectural details.  The new bathrooms are in the old style with a modern approach. But we kept the old lavabo’s that were available in the house. The new bathrooms are in between the two big bedrooms with double doors ‘en enfilade’ (a classical term for doors of different rooms on one view ax). So we didn’t do a lot, but what we did has giant repercussions to the way of living in that house.

 

© Luc Roymans

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 

 


 

MENU
SEARCH
The Hardt

Pin It on Pinterest