The Hardt Dialogue House Wendell Burnette Architects 332 1080x540 The Dialogue House (2012) by Wendell Burnette Architecture Concrete Decor Furniture Interior Design Landscape Modern View  Wendell Burnette Architects desert Bill Timmerman Arizona   Image of Dialogue House Wendell Burnette Architects 332 1080x540

The Dialogue House (2012) by Wendell Burnette

Asher 3:08 pm 3:08 pm

Situated in Phoenix, Arizona, USA, The Dialogue House (2012) by Wendell Burnette | The Hardt

 

Situated in Phoenix, Arizona, USA, The Dialogue House (2012) by Wendell Burnette. The design of the house was mostly inspired by John Charles van Dyke’s book, The Desert. Two volumes of light – one warm and one cool – one projected to the expansive horizon and one toward the canopy of the desert sky. Inspired by John Van Dyke’s ruminations on the phenomena of desert light specifically “colored air” and “reflected light” in his 1907 book titled The Desert – Further Studies in Natural Appearances. The 2200sf Dialogue House is a gestalt instrument for touching the full range and specificity of this light, this “place” – day and night, season to season and year to year. At the base of Echo Mountain (amidst an eclectic jumble of 1950′s-60′s ranch bungalows) the main living volume is elevated above work, guest, and the car, furthest from the street on a lateral pinwheel brace of charcoal masonry walls that extend cardinally capturing the site. This well-shaded volume is projected south toward the South Mountain and Sierra Estrella Mountain ranges far across the Phoenix basin and the downtown skyline.

 

 


At the base of Echo Mountain (amidst an eclectic jumble of 1950’s-60’s ranch bungalows), the main living volume is elevated above work, guest, and the car, furthest from the street on a lateral pinwheel brace of charcoal masonry walls that extend cardinally capturing the site. This well-shaded volume is projected south toward the South Mountain and Sierra Estrella mountain ranges far across the Phoenix basin and downtown skyline. The exterior surfaces of the pinwheel walls as well as the main volume absorb and reflect light akin to the “desert varnish” that coats the volcanic geology of the Phoenix Mountains turning silver, red, purple-brown-black during the day only to collapse into silhouettes at night. Thus, “life after work” is simultaneously supported by the apparent thickness and thinness of light. The interior of the street volume is plastered cool white, half terrace – half cool water as a retreat from the city within the city where one can only see the sky. Wind and water activated light is refracted onto the interior surfaces by day and most dramatically at night, which provides an animated foreground to the skyline and distant horizon beyond. Begun many years ago, the Dialogue House has an interesting history and was finally completed in April of 2012.

 

© Bill Timmerman.

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

The Hardt Barrio Historico House HK Associates Inc 1 1 1080x675 The Dialogue House (2012) by Wendell Burnette Architecture Concrete Decor Furniture Interior Design Landscape Modern View  Wendell Burnette Architects desert Bill Timmerman Arizona   Image of Barrio Historico House HK Associates Inc 1 1 1080x675

Barrio Historico House (2011) by HK Associates Inc

Asher 2:47 am 9:45 am

Barrio Historico House (2011) by HK Associates Inc located in Tucson, Arizona, United States | The Hardt

 

Barrio Historico House (2011) by HK Associates Inc located in Tucson, Arizona, United States. Located in Tucson’s Barrio Historico, this residence is a modern interpretation of the neighborhood’s traditional courtyard architecture. From the street, the house is anonymous, fitting into the Barrio context with façade proportions and door and window openings in keeping with neighborhood guidelines. The interior of the house is something very different: a contemplative courtyard experience focused on the sky and a swimming pool that fosters a year-round connection between the home’s interior and exterior spaces. The house contains an additional surprise: a long rooftop periscope over the kitchen draws the view of the distant mountain vista into the interior of the house where it appears as if looking through a broad window. This experience of the interplay of framed views and reflections is repeated in subtler ways throughout the house, capturing the intimacy of the courtyard and its landscaping as well as the ever-changing Sonoran desert sky.

 

 

 

 

© Timmerman Photography / Bill Timmerman

 

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

The Hardt desert courtyard house by wendell burnette The Dialogue House (2012) by Wendell Burnette Architecture Concrete Decor Furniture Interior Design Landscape Modern View  Wendell Burnette Architects desert Bill Timmerman Arizona   Image of desert courtyard house by wendell burnette

Desert Courtyard House (2013) by Wendell Burnette Architects

Asher 10:53 am 6:49 pm

Desert Courtyard House by Wendell Burnette Architects located in Scottsdale, AZ | The Hardt

 

Desert Courtyard House by Wendell Burnette Architects. The 7,200 ft² (669 m²) house is located in Scottsdale, AZ . The site is a peninsula of granite outcroppings and towering Saguaro cacti surrounded on all sides by deep perennial desert washes except for a single spit of land affording access from an Ocotillo studded ridge above. The building site, further down a long private drive, levels out toward the west into an edge condition dominated by an expansive vista – layers and layers of distant mountain ranges – that in the evening seem to epitomize the drama of the Arizona Sunset. Due to the elevation of the site beneath the community’s gaze and the entry gate at the road it became important to us – to recede the house as a deep shadow – into the depth and complexity of the desert floor below

 

 


 

When your feet begin to move across this delicate floor you feel as though you have entered a Zen garden. At the eastern edge of our garden, the sound of water is heard trickling – remarkably even in our Desert – for half the year through a fractured decomposing granite boulder field and a rush of cattails. At the highest point of the site we took delight in a large arrow-shaped granite boulder pointed west, a peculiar group of volcanic rocks and a large multi-armed Saguaro between. Standing in this place for the first time, we felt immediately compelled to hold and preserve a microcosm of this precious primordial desert landscape including an equally infinite piece of its indomitable sky.

 


 

The plinth was cast in place with one material throughout such that a wall, a floor, a ramp, a step, or a bench could be experienced as part of one contiguous stone. The Verde River eventually connects to the Salt River, which collectively tumbles some of the worlds hardest aggregate through the lowest point of the valley, where along with sand and cement, it is harvested for locally produced concrete. A “highway concrete mix” with oversized 1 ½” aggregate was specifically selected for this project and mixed with a small percentage of the earth pigment – raw umber. We wanted to work the surfaces of the plinth in order to reveal the composite qualities of the material, sand, conglomerate gravel, pebbles, broken stone, in a cement matrix, and consequently a window into the geologic time of this place.

 

© Bill Timmerman

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 

 


 

MENU
SEARCH
The Hardt THE HARDT NEW LOGO The Dialogue House (2012) by Wendell Burnette Architecture Concrete Decor Furniture Interior Design Landscape Modern View  Wendell Burnette Architects desert Bill Timmerman Arizona   Image of THE HARDT NEW LOGO
The Hardt The Hardt Logos 1110 copy The Dialogue House (2012) by Wendell Burnette Architecture Concrete Decor Furniture Interior Design Landscape Modern View  Wendell Burnette Architects desert Bill Timmerman Arizona   Image of The Hardt Logos 1110 copy
The Hardt THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142 The Dialogue House (2012) by Wendell Burnette Architecture Concrete Decor Furniture Interior Design Landscape Modern View  Wendell Burnette Architects desert Bill Timmerman Arizona   Image of THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142

Pin It on Pinterest