The Hardt Lavaflow 5 Craig Steely Architecture 4 1080x675 Lavaflow 5 (2013) by Craig Steely Architecture Architecture Courtyard Landscape Minimal Modern patterns Video View  shadow pond ocean lighting island Hawaii County Hawaii entrance Craig Steely Architecture Bruce Damonte   Image of Lavaflow 5 Craig Steely Architecture 4 1080x675

Lavaflow 5 (2013) by Craig Steely Architecture

Asher 6:04 am 8:51 pm

Lavaflow 5 (2013) by Craig Steely Architecture located in Hawaii County | The Hardt

 

 

 

 

Lavaflow 5 (2013) by Craig Steely Architecture located in Hawaii County. The 2,800 ft² (260 m²) house is situated on thirty acres of remote pasture, Lavaflow 5 frames the sea and sky with structure and line. The slender steel frame supports walls of varying opacity; from nothing to glass, to screen, to solid – creating a laminate of materials tempering the expansive view overlooking the Hamakua coastline on the eastern slope of Mauna Kea on Hawaii’s Big Island. The remoteness of the site, our desire for large open expanses, and a commitment to build sustainability led us to investigate prefabrication in steel as a method of construction. We began by researching standard prefabrication systems but all that was available seemed clumsy and lacking the refinement we desired. So working closely with our structural engineer, we designed and developed a bolt together a structural system based on 8”x8” wide flange beams that allowed for long spans of steel while keeping the elegance of scale we had envisioned.

 

 


 

The frame was fabricated in San Francisco by a shop that usually focuses on small-scale architectural steelwork. They built this frame to the tolerances they usually apply to their staircases. An off-the-shelf corrugated self-supporting roof system was integrated into the structural engineering and delivered to the site along with the steel frame. It took five days to erect the steel frame and roof. Lavaflow 5 sits at the top of the property protected from the strong winds that are a constant on this side of the island. The house is long and thin with all rooms looking north towards the ocean. Circulation is on the south side and sun is mitigated along this extended hall with an epoxy resin screen – a product usually used for industrial decking. The house is elevated above the site and entered across a 50’x 50’ reflecting pond.

 


 

The narrow plan of the house provides passive cooling through cross ventilation allowing for the elimination of mechanical air conditioning. The industrial screen filters the sunlight creating a consistent and diffused interior light quality throughout the day. Another sustainable feature includes a solar heating system for all domestic hot water.  This decidedly simple building of steel, concrete, and glass provides the essential requirements for living while focusing attention on living experientially in Hawaii’s dynamic environment.

 

© Bruce Damonte

 

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

https://thehardt.com/furniture/house-on-the-lake-2012-aum-architecture/

 

https://thehardt.com/architecture/10298-2/

https://thehardt.com/architecture/jungle-house-studio-mk27-marcio-kogan-samanta-cafardo/

 


 

The Hardt OZ House Stanley Saitowitz Natoma Architects 001 Lavaflow 5 (2013) by Craig Steely Architecture Architecture Courtyard Landscape Minimal Modern patterns Video View  shadow pond ocean lighting island Hawaii County Hawaii entrance Craig Steely Architecture Bruce Damonte   Image of OZ House Stanley Saitowitz Natoma Architects 001

OZ House (2017) by Stanley Saitowitz | Natoma Architects

Asher 6:13 am 12:47 am

OZ House (2017) by Stanley Saitowitz | Natoma Architects situated in Atherton, California, USA. | The Hardt

 

OZ House (2017) by Stanley Saitowitz | Natoma Architects situated in Atherton, California, USA. Two L shapes bars balance on top of each other creating courts and overhang, indoor and outdoor spaces with bridges and cantilevers. Services are solid elements which comb the space with walls of mechanism and storage operating within the open lines of the bars. The site is a hilltop in Atherton, accessed via the winding Ridgeview Drive, ending in a circular cul de sac. The entry gate is framed by a concrete wall from which the house number, 96, is incised. Once inside, views in other directions unfold, and in the distance, the skyline of San Francisco framed by the entry canopy.

 

 

 

 


 

The basement is for family play and casual entertaining, opening to a large grassed area below. A light court carved into the ground illuminates the other side of the L. Above is the main level for formal entertaining which cantilevers over the basement and looks to the city view. Dining, kitchen, and family areas are on the other leg of the L, where stairs go up to the bedroom L, inverted and floating above. The leg facing the city view is the master, cantilevered over the wing below creating an outdoor room, the other four children’s suites, connected by an office, sitting area and laundry, and bridging a void below which connects to the garages. The house is a reduced expression of sheer material and absolute form where connections and intersections are minimized to non-existence, cast almost of a single piece, like an iPhone. The building threads and weaves, making holes in things or making things that make holes in things that are not. The bars twist and fold, cross and loop, bridge and divide. At the intersections are vertical connections. These abstract geologies do not impose, but expose, expanding the realm of space and diminishing the role of form. The interest is in transparency and lightness contrasted with solidity and mass, folded on themselves, slipping and sliding through space as they frame and connect.

© Bruce Damonte

 


 

https://thehardt.com/architecture/owl-house-2017-baag/

https://thehardt.com/architecture/villa-rr-2017-reitsema-and-partners-architects/

https://thehardt.com/architecture/wakaka-temporary-store-penda/

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

MENU
SEARCH
The Hardt THE HARDT NEW LOGO Lavaflow 5 (2013) by Craig Steely Architecture Architecture Courtyard Landscape Minimal Modern patterns Video View  shadow pond ocean lighting island Hawaii County Hawaii entrance Craig Steely Architecture Bruce Damonte   Image of THE HARDT NEW LOGO
The Hardt The Hardt Logos 1110 copy Lavaflow 5 (2013) by Craig Steely Architecture Architecture Courtyard Landscape Minimal Modern patterns Video View  shadow pond ocean lighting island Hawaii County Hawaii entrance Craig Steely Architecture Bruce Damonte   Image of The Hardt Logos 1110 copy
The Hardt THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142 Lavaflow 5 (2013) by Craig Steely Architecture Architecture Courtyard Landscape Minimal Modern patterns Video View  shadow pond ocean lighting island Hawaii County Hawaii entrance Craig Steely Architecture Bruce Damonte   Image of THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142

Pin It on Pinterest