Three Courtyard House (2015) by extrastudio

Three Courtyard House (2015) by extrastudio

Three Courtyard House (2015) by extrastudio located in Portugal | The Hardt

 

Three Courtyard House (2015) by extrastudio located in Portugal. The house is located in a small village 15.5 miles (25km) south of Lisbon, within a natural park whose name Azeitao, derives from Arabic, Az-zeitum – the olive grove. Predominantly a rural region, the area has a hot climate, perfect for the production of wine and olive oil. The clients, a couple of agronomists with two children, inherited a long, narrow plot in the middle of the village and decided to move from their apartment, looking for a different way of living. The house has three courtyards within, to counteract the restrictions of the narrow plot. The first separates the house from the street, creating a small hideout, secluded from village life and passersby. The second courtyard is placed at the center, bringing light into the house. It is a walled garden with all spaces revolving around it, a device found in many houses of Arabic tradition in the south of Portugal and Spain. In this courtyard, there’s a small circular window in the ground. Below it rests a special room, an octagonal wine cellar, accommodating an extensive wine collection, with rare wines dating from the 19th century.

 


 

The third courtyard is a platform; a belvedere opens on two sides, overlooking the village and the magnificent vineyards in the hills. Sour cherry trees will provide shade, creating an elevated garden, three meters above ground. For this project, we asked the landscape architects to work in a different way; all the plant specimens were collected from the wild, grown in the hills nearby and brought especially here. A wild, mysterious scent invades the rooms on hot summer nights, a reminder of its Mediterranean roots. From outside, the house has a discreet and peaceful quality; simple white walls with few openings. One can barely notice it or imagine what it contains. In many ways, it’s like a person.

 

© Francisco Nogueira

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

 

Red House (2016) by extrastudio

Red House (2016) by extrastudio

Red House (2016) by extrastudio located in Setúbal, Portugal | The Hardt

 

Red House (2016) by extrastudio located in Setúbal, Portugal. This house is located in a small village in Azeitao, south of Lisbon. Protected by hills from the Atlantic Ocean, the area has a mild Mediterranean microclimate, creating the ideal conditions for growing grapes, producing some of the country’s finest wines. The project consists of the conversion of a former winery, built by the client’s grandparents at the beginning of the 20th century. Set back from the main road and surrounded by neighbors accessible along a narrow alley, the plot has a small orchard of orange trees, an oasis in the middle of the village. Preservation of this orchard determined the whole project. In order to retain the trees, it was necessary to keep the existing building and accept that the two sides of the house, which border adjacent properties, would have no windows. Only two incisions were made into the existing volume.

 

 

 


 

A 46 ft (14-meter) long window was cut into the west façade facing the orchard, turning the interior and exterior into a single space. A courtyard was inserted into the corner abutting the adjacent properties, allowing light to enter the darkest areas of the house. The public areas of the house are arranged on the ground floor, occupying the entire footprint. The private areas unfold on the upper level, flanking the facades, generating a sequence of strategically placed voids, which create double and triple height spaces on the ground floor below. The generous scale recalls the building’s former use.

© Fernando Guerra | FG+SG

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


House in Oeiras (2015) by Pedro Domingos Arquitectos

House in Oeiras (2015) by Pedro Domingos Arquitectos

House in Oeiras (2015) by Pedro Domingos Arquitectos located in Oeiras, Portugal | The Hardt

 

House in Oeiras (2015) by Pedro Domingos Arquitectos located in Oeiras, Portugal. The house is anchored to an interior patio with 38 x 38 x 19 ft (11.5m x11.5m x 5.75m) The patio acts as the center of the house, an outdoor room. A space built in reference to the atmosphere of the traditional Mediterranean patio, defining a place of intimacy, light, and shadow. The house is organized around the patio, through a path from the common areas, in the south/east, to the most private rooms in the north.

 

 


 

The house is lived in a continuous space without interior doors, with different heights and atmospheres in order to define its use. The central patio is the only autonomous space where the physical boundary is precise and defined. The construction is simple and austere, emphasizing the pure qualities of light, shadow, and space, looking for a constructive and economic optimization: concrete structure; interior and exterior walls with pigmented plaster; inside floors finished with pigmented concrete; ceilings with exposed natural concrete; frames with fixed glass and metal doors.

 

© João Carmo Simões

 

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


Casa O by Atelier dos Remedios

Casa O by Atelier dos Remedios

Casa O by Atelier dos Remedios located in Bom Sucesso, Óbidos, Portugal | The Hardt

 

Casa O by Atelier dos Remedios located in Bom Sucesso, Óbidos, Portugal. With the desire of a central distribution space in the 2,045 ft² (190 m²) home and with the fulfillment of all the lines previously mentioned, we accede to this house by an entrance collected and between two bodies arranged with a 10º angle between them. A first 50cm lower entry space gives access to the distribution space par excellence through 3 steps. In the central hall are all the distribution spaces and directions pointed, it is a centrifugal space although endowed with a supplement of “superfluous” area that allows the informality of meetings, activities occupations etc. “We draw a longitudinal line, with the direction East / West, at the midpoint of the width of the lot. It was a desire for an occupation in extension, allowing the maintenance of a free area parallels to the construction with the same dimensions of this one. We leaned to the extreme East with 3m of distance, the area of constructed area, in the assumption of assigning to the Nascent facade the place of the rooms and the facade. the North top is occupied by the entrance and parking and the South top by the kitchen. The occupation of the kitchen in the southeast quadrant, in a privileged place of the house, was not a consequence but of an attribution to this space, which is demonstrated of the most inhabited in the familiar daily life, of an unusual situation, more comfortable and more central of the house.

 

 

 

 


 

 

We decided to separate the living room from the dining room and arrange them in a spatial relationship between them and in which both share the same outer space. In this way we can not occupy the Southwest quadrant of the house, giving it a covered patio that is on one side splits the building allowing South and West light entrances inside the dwelling, on the other, it restores the construction unit to the level of the coverage that will cover social spaces. Another conceptual decision pointed to the distribution of spaces in this house. We wanted the suite to become the haven for its future owners. In this way, we make it the most outstanding element of this construction, which is at a high level compared to the rest of the house, what is sought – the place where you go. On the other hand, we play with the subversion of this value when we touch the terrace area of the pool and make of its façade the background of this, it is a programmatic restoration of community meaning that regulated this whole project.

 

 


 

With the desire of a central distribution space and with the fulfillment of all the lines previously mentioned, we accede to this house by an entrance collected and stuck between two bodies arranged with a 10º angle between them. A first 50cm lower entry space gives access to the distribution space par excellence through 3 steps. In the central hall are all the distribution spaces and directions pointed, it is a centrifugal space although endowed with a supplement of “superfluous” area that allows the informality of meetings, activities occupations etc. Access to the bedrooms, suite, living room, toilet, laundry and kitchen through rooms arranged on both sides of this central hall, the dining room being the only exception to this rule and that will have direct access on the opposite end of the entrance into the dwelling, at the narrowest point of the hall.

 


 

The body of the suite and living room had a rotation of 10 ° from the original alignment (N / S) in order to establish a visual escape from the dining room body and on the other hand define more concisely living areas in the garden, namely sitting area in front of the patio, area in front of the living room and pool area. The whole house bets on an architecture of volumes, which cause spaces enclosed in themselves but in the composition between them will provoke ambiguous spaces of interior/exterior that will bring a unique arrangement of space and natural lighting.

© Fernando Guerra | FG + SG

 


 

Aesthetically Related Projects Below:

 


 

The Hardt

The Hardt

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates. So far I think I've managed to send one super important newsletter out, in total. So if you're worried about spam, don't trip. Feel free to lurk in the shadows too. Either way, I'll still have mad love for you 🖤 

You have Successfully Subscribed!