Casa Once (2018) by Espacio 18 Arquitectura + Cueto Arquitectura

Casa Once (2018) by Espacio 18 Arquitectura + Cueto Arquitectura

Situated in Ciudad de Puebla, México, Casa Once (2018) by Espacio 18 Arquitectura + Cueto Arquitectura | The Hardt

 

Situated in Ciudad de Puebla, México, Casa Once (2018) by Espacio 18 Arquitectura + Cueto Arquitectura. Casa Eleven was designed as a tailor-made suit for a young couple who were looking for a refuge that would take them away from the outer chaos and create a space of tranquillity to develop as people. The house is located in a single-family home in the city of Puebla, where the real estate sector has grown dramatically and imposes projects that do not always meet the current and future needs of people. The price of land has increased as a result of this “boom”, so that each time the properties are smaller and more exclusive, from there we set out solutions to respond and generate a good project contemplating the land conditions of 1,600 ft² (150 m²) and the internal regulations for the construction of the subdivision.


The scheme starts with exercises of subtraction from the architectural program, finally creating an “I”, this scheme allows the passage of a correct and thought natural lighting at different times of the year, in addition, to cross ventilation, which can be controlled by the user. The perforations in the project are creating patios that make all the areas have a spatial fluidity that allows green views from any point of the house, introducing the surprise factor. Also, the limits of adjacency in the back of the property are respected.

 

 


 

The project is developed in 3 levels, on the ground floor the social areas are distributed, opening onto the courtyards, where the program is extended and joined by means of glass screens. On the first level are the bedrooms, with views of the sky and an “Acacia” tree, which gives strength to the patio and that in spring will change to a purple color, becoming a major milestone inside the house. Finally, on the second level is the entertainment area, services and the Roof garden with a panoramic view of the volcanoes.

 


 

The facade responds to the program and part of the idea of living the house inside the walls, avoiding openings to the street and unnecessary elements, the flare allows a light bounce back to the studio, controlling visuals and lighting during the day. We generate, define and interpret the materiality through the internal construction regulations, exposing natural wood and flattened with black pigment. Inside, the engineering floor, furniture, carpentry and wooden beams provide warmth, smells, sounds, and textures in all spaces. In the bathrooms, the tiles of Oaxacan artist Francisco Toledo allow us to introduce the art and to remember another city that has given us a lot as architects.

 

 

© Lorena Darquea

 

 


More similarly visually stimulating projects below:

 

 


 

 

House ALM by Estudio ODS

House ALM by Estudio ODS

House ALM by Estudio ODS located in Tavira, Portugal | The Hardt

 

House ALM by Estudio ODS located in Tavira, Portugal. The program is separated by levels: ground floor holds the social areas; entrance room; living room; kitchen and WC; the first floor holds the private areas with the two bedrooms and a bathroom. The roof attic an extra space is offered with direct relation to the terrace.

 

 

 


 

The materials used to seek for the simplicity found in Algarve’s vernacular architecture; in the ground floor the hydraulic mosaics cover all the interior spaces; the first floor solid wood for private areas and outside areas a grey polished concrete covers all the areas. A red door spots the house in both elevations.

 

© Ricardo Santos

 

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

DE BAEDTS House (2016) by Architektuuburo Dirk Hulpia

DE BAEDTS House (2016) by Architektuuburo Dirk Hulpia

Located in Aalter, Belgium, DE BAEDTS House (2016) by Architektuuburo Dirk Hulpia | The Hardt

 

Located in Aalter, Belgium, DE BAEDTS House (2016) by Architektuuburo Dirk Hulpia. The spacious plot is located in a rural and green area along a connecting road, characterized by a tall farm row. This is the access to the house at the front of the plot. The rear focuses on the beautiful landscape and forest. Logically the house opens to the underlying landscape and creates a freely closed facade on the street side to ensure the privacy of the residents. In order to not disturb the front view, the carport is placed out of sight and integrated into the house with an interesting game of volumes. These three volumes contain the program. The front one, the storage, and technical room. The back box, the main entrance and living room facing the garden and the upper one the sleeping rooms and the office.

 

 

 


 

To prevent the closure of the boxes, windows were placed strategically. The front window in the façade, which breaks the closed front façade, is so conceived that, like a lighthouse, it becomes a focus. It is functional too because the office is located there on the upper floor and due to the high position, it avoids the street view. This particular window is deep behind the facade to provide protection against the heavy sunlight and, on the other hand, to increase the effect of a floodlight. Big openings are on the back, on the ground floor, and on the top floor. Large glass pieces like a window on the underlying world with an accent on the sliding part.

 

© Alejandro Rodriguez

 

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


House H (2013) by Jaime Ortiz de Zevallos

House H (2013) by Jaime Ortiz de Zevallos

House H (2013) by Jaime Ortiz de Zevallos located in Lima, Peru | The Hardt

 

House H (2013) by Jaime Ortiz de Zevallos located in Lima, Peru. House H has been developed on a 1/4 acre (1,000 m²) plot, on a busy road on the outskirts of Lima. The project developed as an architecture that analyses and recognizes the context generates paths and handles an extensive program while keeping as much open space for landscape as possible. The proposal responds to the request of the owner who sought for privacy by turning its back to the street and facing towards the garden and the hills behind.

 

 

 


 

The access to the house is through a bridge over a sunken garden that works as a moat and transitional space between the exterior and the interior at the same time that becomes a light source for underground studio and living areas while emphasizing the entryway hierarchy. To gain more garden space the house was developed as a three-level structure; the study, playroom parking, and service area were built underground, while on the ground floor the living room, dining, kitchen, and office open up in search of views of the landscape. On the second floor of the house, you find the private spaces around a family room, controlling the views and maintaining its privacy. The house was built completely of concrete and steel to express its structural characteristics and plasticity allowing it to be molded into volumes that intertwine creating voids to generate light and defining the interior and exterior spaces.

 

© Juan Solano Ojasi

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 

 

House in Vila Boim (2013) by Intergup

House in Vila Boim (2013) by Intergup

House in Vila Boim (2013) by Intergaup located in Vila Boim, Portugal | The Hardt

 

House in Vila Boim (2013) by Intergaup located in Vila Boim, Portugal. The house is located on an agricultural property with 50ha in Vila Boim, Alentejo. Alentejo’s landscape is primarily composed of soft rolling hills and plains, with cork oaks and olive trees, or the occasional vine. Northern Alentejo’s agriculture is mostly livestock-based as typified by cows, sheep, and pigs. To the south, the agriculture is mostly arable. The brief was simple: – A weekend house where throughout the summer and winter, the family could enjoy the beauty of this vast natural landscape. The main house has only one floor in a “U” shape. The U has its back facing the slope, creating an inner courtyard. This way we are able to create a protected space that makes this initial promenade more personal and comfortable.

 

 


 

This courtyard that we call “pátio” shows a subtle drawing, marked by the spans inserted in a regular grid, a central flowerbed and a water tank flat against the retaining wall that goes all along the entrance path. An outside staircase allows the connection to the top of the terrain and to the housekeepers’ house. The three volumes of the “U” house are constituted by the different functions of the house. In the center, facing the west and overlooking an overwhelming landscape, the social areas, entrance hall, living room and dining room. On the north side, the service area with a kitchen, a small dining room, and technical areas. To south the private parts of the house, an area with four bedrooms. The choice of these traditional materials was, in a way, a concern to integrate the house in the rural context where it is located, however, the drawing and the purity in the details refer to a more contemporary architectonic approach.

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects

https://thehardt.com/architecture/casa-diaz-productora/

https://thehardt.com/architecture/grigio-2015-by-apollo-architects-associates/

https://thehardt.com/architecture/yoshino-sugi-cedar-house-2016-by-go-hasegawa/

 

 

MENU
SEARCH
The Hardt

Pin It on Pinterest