Casa Ching (2017) by MG Design Studio

Casa Ching (2017) by MG Design Studio

    0

Casa Ching (2017) by MG Design Studio located in Tres Rios, Costa Rica | The Hardt

 

Casa Ching (2017) by MG Design Studio located in Tres Rios, Costa Rica. The house is formed from two basic volumes which separate the private space from the social, these are divided by means of the garden and are connected by the main access. From the street you can see part of the interior, this allows to generate several levels of reading, generates a perception of amplitude and permeability. When you enter the lobby, you will find a double layer of glass that gives a transverse view to the bottom of the garden, playing with depth. The volume of concrete contains an open floor plan with varying heights, distributing the common area (Kitchen, dining room, Living room), and in the mezzanine the studio and a dark room of photography. To generate privacy between rooms, these were placed at the ends of the volume of zinc separated by the wet block (bathrooms, and laundry).

 

 

It used the route of the sun to create shadows and change the spaces according to the hours of the day and the use of spaces. Light becomes one of the main elements, behaving like a texture that generates changing atmospheres. A range of colors (white, black and gray) was chosen to delimit and frame the spaces. The textures of concrete and zinc reinforce the pure lines of the house. Basic materials such as concrete and zinc were sought to accentuate the simplicity of the project. The stones used in the gardens are the only mineral elements chosen also with a gray tone to maintain the sobriety of the whole. The gardens function as patios, contemplative spaces of the house producing a sense of silence and tranquility that bounces back inside. Don’t miss out on the video of this project below

© Andres Garcia Lachner

 

 

Catch similar vibes with the gems below:

 

 


 

Ocean Eye (2016) by Benjamin Garcia Saxe

Ocean Eye (2016) by Benjamin Garcia Saxe

    0

Ocean Eye (2016) by Benjamin Garcia Saxe located in Santa Teresa Beach, Costa Rica. The Holdener family bought a beautiful property with two breath-taking views: towards the ocean and into the jungle. We decided to rest the house against the back of the steep hill of the site in order to stabilize the soil and protect the house from falling debris


The house then transitions from a more solid and intimate construction at the back that holds bedrooms and bathrooms, towards a light-weight and ephemeral structure that points to the visual collapse of the ocean and jungle views.
 

The result is a series of interwoven terraces that relate to each other in all dimensions creating not only an internal dynamic interaction between levels but also varied and sometimes unexpected relationships between the inhabitants and the natural landscape. In these interstitial terrace spaces, which are never truly inside or out, architecture comes to foster the relationship, enjoyment, and appreciation of the natural world by the inhabitants. 
 
© Andres Garcia Lachner
 
 
Costa Rican House (2017) by MG Design Studio

Costa Rican House (2017) by MG Design Studio

    0

Costa Rican House (2017) by MG Design Studio located in Tres Rios, Costa Rica. The volume of concrete contains an open floor plan with varying heights, distributing the common area (Kitchen, dining room, Living room), and in the mezzanine the studio and a dark room of photography. To generate privacy between rooms, these were placed at the ends of the volume of zinc separated by the wet block (bathrooms, and laundry). It used the route of the sun to create shadows and change the spaces according to the hours of the day and the use of spaces. Light becomes one of the main elements, behaving like a texture that generates changing atmospheres.

 

 

A range of colors (white, black and gray) was chosen to delimit and frame the spaces. The textures of concrete and  zinc reinforce the pure lines of the house. Basic materials such as concrete and zinc were sought to accentuate the simplicity of the project. The stones used in the gardens, are the only mineral elements chosen also with a gray tone to maintain the sobriety of the whole

 

© Andres Garcia Lachner

INOUT House by Joan Puigcorbé situated in San Jose, Costa Rica

INOUT House by Joan Puigcorbé situated in San Jose, Costa Rica

    0

INOUT House by Joan Puigcorbé situated in San Jose, Costa Rica. | The Hardt

 

One of my favorite homes, INOUT House by Joan Puigcorbé situated in San Jose, Costa Rica. The 7,007 ft² (651 m²) home establishes an uninterrupted ̈inside-outside ̈ relationship; a sequence of layers between the open and the intermediary. Frontal boundaries are blurred by sheets of glass and vegetation, framed by two horizontal planes, floor, and ceiling, where the full and the void are related via a series of matter, water, vegetation, and sky. Lateral boundaries establish the ̈full-void ̈ relationship via a series of solid materials that close transversal views.

 


 

This house establishes an uninterrupted ̈inside-outside ̈ relationship; a sequence of layers between the open and the intermediary. Frontal boundaries are blurred by sheets of glass and vegetation, framed by two horizontal planes, floor and ceiling, where the full and the void are related via a series of matter, water, vegetation, and sky. Lateral boundaries establish the ̈full-void ̈ relationship via a series of solid materials that close transversal views. All bedrooms are arranged along the peripheries bordering the neighbors, leaving an intermediate space between volumes for social uses: kitchen-dining, living room, swimming pool, porch and barbecue. Existing trees remain, uncompromisingly piercing the spaces they occupy.

 


 

A perimeter curtain of rope and vegetation delineates the limits of the building element, creating a gap of shadow/light that qualifies a space between. A single material, Melina wood, dress the inside and the outside. The apparatus varies: the outside is expressed as a relief while the inside is softened.T he kitchen table and the kitchen itself shapes a sculptural floor that presides over the social zone. The black gloss of the Absolute Black granite dematerializes, through its reflections, the gesture of formal forcefulness. This house responds to the existing features of the landscape and reveals new dimensions of the topography of the place. In its formalization and materiality, the experience of light, shadow, earth, water, and the air is intensified. The general form is readily readable and fluid in its articulation of space.

 

 

© Jordi Miralles

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

https://thehardt.com/architecture/5818-2/

https://thehardt.com/architecture/9940-2/

Filling Spaces by Frederico Picci

 


 

The Hardt

Categories

Subscribe To My Email List

Join my mailing list to receive the latest news and updates including new posts and newly added functions. I change the site and its functions daily in hopes of enhancing the site and to encourage engagement. No pressure though, you're more than welcome to creep in the shadows as well. Either way,  I still got mad love for you. Thanks for checking me out ❤️

You have Successfully Subscribed!

Send this to a friend