The Hardt tr?id=338928643312774&ev=PageView&noscript=1 Chiyodanomori Dental Clinic by Hironaka Ogawa Architecture Commercial Building Courtyard Decor Furniture Interior Design Minimal Modern  japan Hironaka Ogawa dentist Daici Ano barcelona chair   Image of tr?id=338928643312774&ev=PageView&noscript=1
The Hardt Chiyodanomori Dental Clinic by Hironaka Ogawa 7 1080x1500 Chiyodanomori Dental Clinic by Hironaka Ogawa Architecture Commercial Building Courtyard Decor Furniture Interior Design Minimal Modern  japan Hironaka Ogawa dentist Daici Ano barcelona chair   Image of Chiyodanomori Dental Clinic by Hironaka Ogawa 7 1080x1500

Chiyodanomori Dental Clinic by Hironaka Ogawa

Located in Shibukawa, Japan, Chiyodanomori Dental Clinic by Hironaka Ogawa | The Hardt

 

Located in Shibukawa, Japan, Chiyodanomori Dental Clinic by Hironaka Ogawa. This is a dental clinic accompanied by a housing project. The conditions required were: to make the clinic and housing into one building, to create three individual treatment rooms and a couple of rooms that are able to alter into treatment rooms in the future for the clinic, and to provide the treatment widespread read feelings while keeping its privacy.  For the housing section, the client wanted to have a pleasant view of the sky.  Other than these conditions, locating openings also needed particular attention in order to maintain enough natural lighting levels in the building; the site suffers from strong winter wind and is famous for the hottest temperature record in Japan during the summer.

 

 


 

First of all, I made a rule to create a 9 ft x 9 ft (2.7m x 2.7m cell) that is needed for the individual treatment area.  I placed the cella s in grid inside of a walled box and located a couple of courtyards to get sunlight while considering their relations to each cell.  By doing so, fifty-five cells were created on the plane.  I let the building be seen as one volume by employing a hip roof and laid the second floor of the housing in the hipped or inclined section.   The clinic and a part of the housing have different ceiling heights created by the slanted roof, and the courtyards’ varying depth creates natural light gradations. Therefore, there would be diversities in spaces.  The plan is fairly ruled by a 9 foot (2.7m) grid.  However, one can experience diverse feelings in each and every space because of the dissimilarities in each cell heights, natural lighting, and volume.  While aiming for a functional and rational plan, I encountered ambiguous relationships between outside and inside conditions that generated a mysterious depth in the space.  The diversity in light and space was created unintentionally by the fifty-five cells inside of the structure.

© Daici Ano

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

The Hardt IT IS A GARDEN ASSISTANT 11 1080x1000 Chiyodanomori Dental Clinic by Hironaka Ogawa Architecture Commercial Building Courtyard Decor Furniture Interior Design Minimal Modern  japan Hironaka Ogawa dentist Daici Ano barcelona chair   Image of IT IS A GARDEN ASSISTANT 11 1080x1000

IT IS A GARDEN (2016) by ASSISTANT

IT IS A GARDEN (2016) by ASSISTANT located in Nagano, Japan | The Hardt

 

IT IS A GARDEN (2016) by ASSISTANT located in Nagano, Japan. Hiroi Ariyama & Megumi Matsubara of the architectural firm ASSISTANT are pleased to announce the completion of a house IT IS A GARDEN, in the forest of Karuizawa, Nagano, Japan. IT IS A GARDEN stands in the forest of Karuizawa, surrounding and surrounded by the trees and plants of the forest. The house was designed as a guest house containing a private art gallery for the owner’s collection.

 

 


 

Its shape is flat and square, the one-story house has a floor plan entirely defined by five courtyards alone. All facades of the building are made of concrete walls and black glass, clearly dividing its interior space from the external environment. The house opens its reinforced concrete roof to the sky in order to create five courtyards. The exterior roofs tilt inwards only vertically inviting light as well as shadows and reflections of the surrounding nature. The interior roofs and floor levels consequently create rhythmical geometry to support the simplicity of the exterior. All rooms are designed to face the courtyards each of which is distinct in character designed to receive light at different times of the day. The sun rises and sets. The moon waxes and wanes. This unbroken rhythm of light, to which we submit the entire architecture, defines this house.

 

 


 

In the design of IT IS A GARDEN, the concept of the vertical interplay of the sun through the courtyards crosses with the horizontal connection to the Japanese natural sceneries. The architecture’s volume is designed to receive those elements in all dimensions; the slants of light at ever-changing angles, the shadow of the forest trees, as well as komorebi—the interplay of light and leaves. They keep moving and draw a garden of shadows all over the floor at the speed of the moving sun and wind. The interior glass walls and windows create a garden of kaleidoscopic reflections of trees and plants projected on them from every courtyard. Not only the courtyards, but such gardens made of immaterial elements that emerge from the interplay of vertical and horizontal relationships to nature are also the gardens meaningfully designed in this house. Light and shadows move freely as if they were the main inhabitants of this house. The client of the house desired it to be a private space to provide inspiration more than anything else. The architects answered that the first priority of this house should become the sunlight—light being the permanent host, closest cohabitant.

 

© Daici Ano

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

The Hardt Grass Building Ryo Matsui Architects 0 1080x1000 Chiyodanomori Dental Clinic by Hironaka Ogawa Architecture Commercial Building Courtyard Decor Furniture Interior Design Minimal Modern  japan Hironaka Ogawa dentist Daici Ano barcelona chair   Image of Grass Building Ryo Matsui Architects 0 1080x1000

Grass Building by Ryo Matsui Architects

Grass Building by Ryo Matsui Architects located in Shiba, Minato, Tokyo, Japan | The Hardt

 

Grass Building by Ryo Matsui Architects located in Shiba, Minato, Tokyo, Japan. In an urban context where residence and commerce are increasingly emerging, it was essential to prevent the building from becoming a generic type. At the level of the penthouse, it offers the wind and light inwards to establish the relationship between the interior and exterior territories by means of the creation of an outdoor patio and a garden roof to distance itself from the main street. The sliding doors open completely during the day, and the interior space moderately maintains its privacy to account at the same time for the fugacity of the City. For the exterior space, a soft façade is proposed that accounts for the lattices of the houses of the traditional Japanese merchants integrating the texture of the wood towards the street front.

 

 


All the windows facing the street are designed as a system of sliding doors, in order to express the integral relationship between the exterior and the interior. Additionally, it is proposed that the balconies function as the intermediate region between these spaces, and they are designed with a minimum width, in order to maximize the total area of each floor. The building corresponds to a complex of 6 floors composed of a residence, offices and commercial premises. It is located on the boundary of the planning district and the central district of the City. Considering this context of location, the building inherits both identities of urban culture and proposes the creation of a building integrated to the urban landscape of the city of Tokyo.

© Daici Ano

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

The Hardt 2 Courts House Keiji Ashizawa Design 011 1080x911 Chiyodanomori Dental Clinic by Hironaka Ogawa Architecture Commercial Building Courtyard Decor Furniture Interior Design Minimal Modern  japan Hironaka Ogawa dentist Daici Ano barcelona chair   Image of 2 Courts House Keiji Ashizawa Design 011 1080x911

2 Courts House (2008) by Keiji Ashizawa Design

Located in Tokyo, Japan, 2 Courts House (2008) by Keiji Ashizawa Design | The Hardt

 

Located in Tokyo, Japan, 2 Courts House (2008) by Keiji Ashizawa Design. The project is constructed in typical Tokyo urban condition of the closely built surrounding. The 4 story house resolves privacy and light with the design of 2 cascading courtyards which spills gradual light into the innermost volume of the house. Due to the differing light intensity from the 2 courtyards, each space also differs in character and function.

 

 

 

© Daici Ano

 

 Check similar minimalist gems below:

 

 

https://thehardt.com/architecture/house-on-the-cliff-fran-silvestre-arquitectos/

https://thehardt.com/architecture/casa-o-01arq/

https://thehardt.com/architecture/new-concrete-house-in-brissago-2013-by-wespi-de-meuron-romeo-architects/

 


The Hardt Photographers Weekendhouse Shin Ohori General Design  Chiyodanomori Dental Clinic by Hironaka Ogawa Architecture Commercial Building Courtyard Decor Furniture Interior Design Minimal Modern  japan Hironaka Ogawa dentist Daici Ano barcelona chair   Image of Photographers Weekendhouse Shin Ohori General Design

Photographer’s Weekend House (2007) by Shin Ohori General Design

Located in Kujukuri, Japan, Photographer’s Weekendhouse (2007) by Shin Ohori – General Design | The Hardt

 

Located in Kujukuri, Japan, Photographer’s Weekendhouse (2007) by Shin Ohori – General Design. It was challenging to find a starting point from a flat site of about 16,145 ft² (1,500 m²) near the KUJYUKURI beach where the desolate landscape spreads out. After studying various ideas from a tower overlooking the Pacific Ocean through several small houses scattering around, we finally reached a solution incorporating a one-storied courthouse with four courtyards. We felt that the strength and simplicity of its structure fit well with this extensive open space. The volume of rough concrete blended in with its desolate landscape as if it were there for an eternity. In contrast to a simple external volume of rough concrete, an internal space enclosed with walls is designed to show the depth of space as well as the interplay of light and shadow. The cross-shaped space cut out by the four courtyards arranged in the four corners of the building provides a continuity despite having necessary structural walls in between. Walls are placed only to divide the space loosely allowing light and space to play with our visual perception and create illusions of distance. There are horizontal spaces connecting to the courtyards, darker spaces enclosed with walls, and vertical spaces stretched out to the sky. While going through these spaces playing with one’s vision, one’s mind starts to enjoy a continuous labyrinth of inside versus outside, and light versus shadow.

 

A request from the client, a photographer, was to build a space where light and shadow interplay beautifully. Throughout the day, natural light comes into the building from four courtyards. Sometimes it shines against a big wall creating a bright mirror effect. Other times it aims low casting an interesting shadow figure on a courtyard. Playing with light and shadow, this weekend house is forever continually in a state of change.

 

 

© Daici Ano

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

The Hardt Takanawa House by Hiroyuki Ito 1 Chiyodanomori Dental Clinic by Hironaka Ogawa Architecture Commercial Building Courtyard Decor Furniture Interior Design Minimal Modern  japan Hironaka Ogawa dentist Daici Ano barcelona chair   Image of Takanawa House by Hiroyuki Ito 1

Takanawa House by Hiroyuki Ito + O.F.D.A. located in Tokyo, Japan

Takanawa House by Hiroyuki Ito + O.F.D.A. located in Tokyo, Japan | The Hardt

 

Takanawa House by Hiroyuki Ito + O.F.D.A. located in Tokyo, Japan. This three-story house is located in an elevated residential area in Tokyo.  The facade contains minimal openings, in order to have relevant relations with neighbors in this area. The house consists of two boxes which each contains several white painted spaces of various proportion including exterior courtyards. Courtyards are placed on the opposite side to each other, so the residents can receive various kinds of natural light throughout the home all day. The glazed staircase is between the two boxes. In contrast to the plain white walls inside the boxes, outside walls have the rough-hewn texture of the exposed timber-shuttered concrete. The staircase landings that connect the boxes are actually bridged by concrete cantilevering floors, which barely touch. The same gap in the roof forms a thin skylight permitting a sliver of sunlight to help illuminate the circulation space below. This building of simple form provides complex experience with relativization of interior and exterior.

 

 

© Daici Ano

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects Below:

 


 

MENU
SEARCH
The Hardt THE HARDT NEW LOGO Chiyodanomori Dental Clinic by Hironaka Ogawa Architecture Commercial Building Courtyard Decor Furniture Interior Design Minimal Modern  japan Hironaka Ogawa dentist Daici Ano barcelona chair   Image of THE HARDT NEW LOGO
The Hardt THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142 Chiyodanomori Dental Clinic by Hironaka Ogawa Architecture Commercial Building Courtyard Decor Furniture Interior Design Minimal Modern  japan Hironaka Ogawa dentist Daici Ano barcelona chair   Image of THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142

Pin It on Pinterest