Private House by David Chipperfield Architects

Private House by David Chipperfield Architects

    0

Private House by David Chipperfield Architects located in London’s Kensington | The Hardt

 

Private house by David Chipperfield Architects located in London’s Kensington, off Brompton Road in the Brompton Square Conservation Area. The building’s structure is made of in-situ concrete with an 8.5 in (215mm) brick skin, and precast concrete soffits and sills. The visible concrete has colored red to match the bricks and has an exposed aggregate finish. All exterior door and window frames are generous in size and made of bronze. The main materials inside include travertine floors, oak doors and fittings, and polished plaster walls. Several rooms have been lined with different materials to emphasise their function: a small alcove-like space on the piano nobile is covered with deep red leather panels; the walls of the spa are patterned with vertical obeche wood strips.

 

 

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

Kivik Pavilion (2008) by David Chipperfield & Anthony Gormley

Kivik Pavilion (2008) by David Chipperfield & Anthony Gormley

    0

Kivik Pavilion (2008) by David Chipperfield & Anthony Gormley, located in Oterlen, Sweden | The Hardt

 

Kivik Pavilion (2008) by David Chipperfield & Anthony Gormley, located in Oterlen, Sweden. The concrete structure consists of three parts with equal volumes: an enclosed space in the base, an open viewing platform further up and a tower with spiral stairs leading to a 59 ft (18 meters) high viewing platform. The 2008 pavilion for Kivik Art Centre in southeast Sweden has been designed by David Chipperfield and Antony Gormley. The pavilion, which was constructed in only two months, is a sculpture entirely in concrete. Formed of three interlocked 100 m3 volumes – ‘The Cave’, ‘The Stage’ and ‘The Tower’ – the pavilion offers three different ways of experiencing the nature and landscapes around Kivik.

 

 

 


 

‘The Cave’ – a solid, dormant space in the base of the sculpture where one can rest on a wall-fixed bench, offers the enclosed feeling of being in the dark forest. Stairs then take the visitor up to the first floor – ‘The Stage’ – a horizontal volume open to the landscape, where one looks out but is also exposed. The third volume – ‘The Tower’ – takes the visitor up spiral stairs to a platform almost 59 ft (18 meters) above the ground, where one is rewarded with a spectacular view over the trees towards the Baltic Sea. “Kivik Pavilions” is a project that combines architecture with art and design. Fundamental are issues of environmental solutions, a symbiosis of the landscape and the pavilion, and corporate partnership with industries in the region. The 2007 pavilion, called ‘Mother Ship’, was designed by Norwegian architects Snohetta, in conjunction with the photographer Tom Sandberg.

 

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

The Hardt

Categories

Subscribe To My Email List

Join my mailing list to receive the latest news and updates including new posts and newly added functions. I change the site and its functions daily in hopes of enhancing the site and to encourage engagement. No pressure though, you're more than welcome to creep in the shadows as well. Either way,  I still got mad love for you. Thanks for checking me out ❤️

You have Successfully Subscribed!

Send this to a friend