The Hardt tr?id=338928643312774&ev=PageView&noscript=1 Casa A.G. (2016) by duearchitetti Architecture Concrete Decor Interior Design Minimal Modern  Simone Bossi italy duearchitetti   Image of tr?id=338928643312774&ev=PageView&noscript=1
The Hardt Casa A.G. by duearchitetti architects 1080x1000 Casa A.G. (2016) by duearchitetti Architecture Concrete Decor Interior Design Minimal Modern  Simone Bossi italy duearchitetti   Image of Casa A.G. by duearchitetti architects 1080x1000

Casa A.G. (2016) by duearchitetti

Reading Time: 3 minutes

Located in Varese, Italy Casa A.G. (2016) by duearchitetti | The Hardt

 

Located in Varese, Italy Casa A.G. (2016) by duearchitetti. The house is part of a building from the end of the eighteenth century. The original structure of the building has been able to enhance the quality of the environmental context, establishing a continuous dialogue between the surroundings and the construction. Formerly the residence of a rich family from Milan, the property has recently undergone a complete restoration dividing it into apartments. The interpretation and the analysis of the construction characteristics of the apartment, developed on the ground floor with a smaller portion at the semi-basement level, have been essential to identify the proposed project solutions. The main floor has a shape referable to a square, even though irregular. The presence of a beautiful manger in stone reminds us of its original destination. Thick walls divide more or less randomly the space, cross-barrel vaulted ceilings are flanked by wooden beamed ceilings. The space presents a twofold relationship between inside and outside. Wide rectangle openings are facing a courtyard and the afternoon light is passing through.

 

 


 

A sequence of five arch windows is characterizing the north/east façade. The view continues all the way to the heights of the city if Varese. The light, incident in the first morning hours, softens during the day. The will to enhance the existing construction brought us to project approach. The apparent spontaneity of the space has been our guideline. We wanted to emphasize the original structure of the building, its materials, and its irregularity. The subdivision of the internal space, necessary to satisfy the needs of the new destination, is done by specific interventions with selected materials. Glass is used to delimit the bathroom zones. Wood is used for the containing volumes in order to separate the entrance and to shield the sleeping area. The wall mass remains free from interferences; vertical pivot doors are closing the existing passages between the various spaces.

 

The concrete floor is alternated with wooden floors underlining the original difference of floor levels. The choice of integrating the containing elements with the walls allowed us to enhance the empty space and its variability of light and shadows during the whole day. The satin finished glass walls bring a diffused light into the bathrooms enhancing the concise choice of furniture and get like lanterns in the evening hours.

 

© Simone Bossi

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

https://thehardt.com/architecture/privathaus-2011-by-wild-bar-heule/

https://thehardt.com/architecture/house-in-paco-de-arcos-jorge-mealha/

https://thehardt.com/furniture/decor/snow-hotel-by-1990-uao-archigroup-ma-the-hardt/

https://thehardt.com/architecture/house-in-salento-iosa-ghini-associati/

 

 


 

MENU
SEARCH
The Hardt THE HARDT NEW LOGO Casa A.G. (2016) by duearchitetti Architecture Concrete Decor Interior Design Minimal Modern  Simone Bossi italy duearchitetti   Image of THE HARDT NEW LOGO
The Hardt gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw== Casa A.G. (2016) by duearchitetti Architecture Concrete Decor Interior Design Minimal Modern  Simone Bossi italy duearchitetti   Image of gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw==

Pin It on Pinterest