The Hardt Summerhill Residence Edmonds Lee Architects 8 1080x675 Summerhill Residence (2008) by Edmonds + Lee Architects Architecture Courtyard Design Landscape Minimal Modern View Wood  USA pool Edmonds + Lee Architects california Bruce Damonte Photography   Image of Summerhill Residence Edmonds Lee Architects 8 1080x675

Summerhill Residence (2008) by Edmonds + Lee Architects

Asher 5:47 am 1:55 pm

Located in Kenwood, United States, Summerhill Residence (2008) by Edmonds + Lee Architects | The Hardt

 

Located in Kenwood, United States, Summerhill Residence (2008) by Edmonds + Lee Architects. Edmonds + Lee Architects’ Summerhill Residence sits high in the hills of California wine country. Its distinct forms with raised corners mold an outdoor living area and courtyard. The residence consists of three separate structures, the main house, guest house and detached garage. The orientation of these buildings maximizes usable outdoor space and serves to connect natural and man-made elements.

 

 


 

Interior and exterior spaces extend outwardly to the rolling hills of the surrounding landscape. This connection is harbored by the design to both connect and blur the line between interior and exterior. Full walls of glazing and expansive wooden decks reflect a desire to heighten the experience of being in the “country”. The main and guest houses provide an aesthetic juxtaposition while capturing their own views of the California scenery. Mirroring one another, these two structures vary in dimensionality yet feel interconnected. This also works for the detached garage and can be attributed to a mixture of common materials and a formal language that is consistent throughout each entity. These raised corners of the residential cubes add both formal interests and further serve the architects desire to blend interior and exterior spaces.

 

 

 


 

 

From the interior, snapshots of the horizon are mixed with the sloping lines on the interior, using natural and man-made geometries to play off of each other. A play between solid and void relating the buildings allows for privacy even within close vicinity. By night, slits of light show from underneath the masses of these structures. Punctured windows peek out from beneath the wooden overhang of the two-story main house. The three structures rise as a geometric counterpart to the surrounding forests. Exterior wooden cladding along with exposed planes of glazing and concrete merge in order to create both distinct and dialectic design.

 

© Bruce Damonte Photography

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

MENU
SEARCH
The Hardt THE HARDT NEW LOGO Summerhill Residence (2008) by Edmonds + Lee Architects Architecture Courtyard Design Landscape Minimal Modern View Wood  USA pool Edmonds + Lee Architects california Bruce Damonte Photography   Image of THE HARDT NEW LOGO
The Hardt The Hardt Logos 1110 copy Summerhill Residence (2008) by Edmonds + Lee Architects Architecture Courtyard Design Landscape Minimal Modern View Wood  USA pool Edmonds + Lee Architects california Bruce Damonte Photography   Image of The Hardt Logos 1110 copy
The Hardt THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142 Summerhill Residence (2008) by Edmonds + Lee Architects Architecture Courtyard Design Landscape Minimal Modern View Wood  USA pool Edmonds + Lee Architects california Bruce Damonte Photography   Image of THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142

Pin It on Pinterest