Casa La Punta (2012) by Elías Rizo Arquitectos

Casa La Punta (2012) by Elías Rizo Arquitectos

Located in La Riviera Nayarit – Punta Mita, Mexico, Casa La Punta (2012) by Elías Rizo Arquitectos | The Hardt

 

Located in La Riviera Nayarit – Punta Mita, Mexico, Casa La Punta (2012) by Elías Rizo Arquitectos. , the order consists of a rest home for an unusual couple, the house must move away from regionalist design stereotypes – it must respond more, to the particular way of life and thought of its future dwellers Both are an active part of the design process of the house, she, with an inexhaustible talent, is directly involved with the theme of furniture and interior design, he gives shape to ideas with great technical creativity.

3

 

 


 

The project is structured in three modules: the entrance module contains the service areas as well as a double height workshop, the main module houses the public and private areas of the house, the third module is an open terrace and very close Sea. From the input module – a connector shaft of tropical solid wood planks that reaches the sea – it passes through the main module that floats on a volcanic stone bed and finally links each module with each other. In the main module, the ground floor is an open and unique space where the constant is the absolute integration to its immediate surroundings – the exterior -, there, only the kitchen as a space of coexistence and a small living space. The upper floor is divided into two parts, the master suite and the two visitor suites, which are accessed from the double stairway at triple height. Another constant is the open spaces for private and common use, one part of the master suite’s bathroom is outdoors. Polished concrete, Parota wood, stainless steel elements, natural stones and finally the careful selection of furniture make this beach residence a unique dwelling.

 

© Marcos Garcia

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


Casa DSPR (2017) by Elías Rizo Arquitectos

Casa DSPR (2017) by Elías Rizo Arquitectos

Casa DSPR (2017) by Elías Rizo Arquitectos located in Guadalajara, México | The Hardt

 

Casa DSPR (2017) by Elías Rizo Arquitectos located in Guadalajara, México. The house is located in a residential neighborhood within the metropolitan area of Guadalajara. The program is developed in 3 levels; At the street level, there is the main entrance that has two entrances, vehicular and pedestrian separated by a stone wall located inside a pond that leads to the entrance of the house. At this level, there are public areas such as kitchen, dining room and living room, as well as service areas, laundry, service kitchen, service rooms, and garage.

 

 


 

The central part of the project is a patio that allows lighting and ventilation of all public areas of the house. The basement houses the recreation areas of the house, TV room, games room, terrace and bar that open onto a large garden where the pool and jacuzzi area is located; while the upper floor contains the rooms, kitchenette, white closet and a TV studio. The design seeks to make the most of the terrain in which it is moved, developing throughout its length and generating spaces with great amplitude. Another important characteristic of the project is the use of diverse materials such as stone, marble, and wood that in combination give the house more warmth and life; and in the case of the wood coatings on the façade, they also serve as latticework to protect from the solar incidence and give the rooms greater privacy.

 

© Marcos García

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

https://thehardt.com/architecture/casa-tiny-2014-by-e-e-p-a/

https://thehardt.com/architecture/6529-2/

https://thehardt.com/architecture/14264-2/

 

 


LA House (2014) by Elías Rizo Arquitectos

LA House (2014) by Elías Rizo Arquitectos

LA House (2014) by Elías Rizo Arquitectos located in Mexico | The Hardt

 

LA House (2014) by Elías Rizo Arquitectos located in Mexico. LA House was born out of an especially fruitful relationship with the client. Thorough communication was established from the beginning we were granted complete trust to translate their needs into space. Breaking with the norm established by all the houses in the vicinity, LA House recedes a considerable distance from the setback line, to yield a large open space below the tree canopies, a stark welcome gesture. The main entrance into the complex proceeds to an open passageway that runs along a rough-hewn stone wall and postpones the access into the house an additional number of meters. A glazed box containing a studio protrudes from the building. It hovers above a large pond that can be crossed via a series of stone pavers that rise above the water and lead directly into the public areas of the house. The garage, concealed on the other side of the stone wall, compels cars to park sideways so as to render them invisible from any space in the house.

 

 

© Marcos García

 


 

The entry sequence into the building presents a series of layers, starting with the garden space beyond the setback lines, following through the open corridor past the pond, and crossing through the central courtyard all the way to the living spaces at the back of the main building. A central courtyard scheme was implemented to introduce natural ventilation into every space of the house without compromising privacy. The corridors around the courtyard on the ground floor are defined by a series of operable windows that allow the kitchen and living spaces to bleed out into the exterior when the weather allows it. Expanding on the theme of permeability that dominates the ground floor, similar solutions were implemented throughout the living quarters on the second level, to allow for the private, open spaces. Such is the case with the small, glazed atrium that ventilates the master bathroom and the deeply recessed balconies that yield generous exterior areas to all bedrooms.

 


 

Crossing the lawn, beyond the living spaces on the ground floor, a pool and a concrete volume containing an entertainment room overlook a small ravine outside of the property. Below this volume a staggered pathway descends gently to negotiate the changes in topography on a pronounced cliff, leading down to a lower landscape area. Dark gray steel, glass, wood, concrete, and stone compose the greater part of the material palette throughout the house, which is complemented by accents in leather and stainless steel. The master bathroom receives a special treatment as it is covered almost in its entirety with white marble.

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


MENU
SEARCH
The Hardt

Pin It on Pinterest