The Hardt IT IS A GARDEN ASSISTANT 11 IT IS A GARDEN (2016) by ASSISTANT Architecture Concrete Courtyard Interior Design Minimal  modern japan entrance Daici Ano ASSISTANT   Image of IT IS A GARDEN ASSISTANT 11

IT IS A GARDEN (2016) by ASSISTANT

    0

IT IS A GARDEN (2016) by ASSISTANT located in Nagano, Japan | The Hardt

 

IT IS A GARDEN (2016) by ASSISTANT located in Nagano, Japan. Hiroi Ariyama & Megumi Matsubara of the architectural firm ASSISTANT are pleased to announce the completion of a house IT IS A GARDEN, in the forest of Karuizawa, Nagano, Japan. IT IS A GARDEN stands in the forest of Karuizawa, surrounding and surrounded by the trees and plants of the forest. The house was designed as a guest house containing a private art gallery for the owner’s collection.

 

 


 

Its shape is flat and square, the one-story house has a floor plan entirely defined by five courtyards alone. All facades of the building are made of concrete walls and black glass, clearly dividing its interior space from the external environment. The house opens its reinforced concrete roof to the sky in order to create five courtyards. The exterior roofs tilt inwards only vertically inviting light as well as shadows and reflections of the surrounding nature. The interior roofs and floor levels consequently create rhythmical geometry to support the simplicity of the exterior. All rooms are designed to face the courtyards each of which is distinct in character designed to receive light at different times of the day. The sun rises and sets. The moon waxes and wanes. This unbroken rhythm of light, to which we submit the entire architecture, defines this house.

 

 


 

In the design of IT IS A GARDEN, the concept of the vertical interplay of the sun through the courtyards crosses with the horizontal connection to the Japanese natural sceneries. The architecture’s volume is designed to receive those elements in all dimensions; the slants of light at ever-changing angles, the shadow of the forest trees, as well as komorebi—the interplay of light and leaves. They keep moving and draw a garden of shadows all over the floor at the speed of the moving sun and wind. The interior glass walls and windows create a garden of kaleidoscopic reflections of trees and plants projected on them from every courtyard. Not only the courtyards, but such gardens made of immaterial elements that emerge from the interplay of vertical and horizontal relationships to nature are also the gardens meaningfully designed in this house. Light and shadows move freely as if they were the main inhabitants of this house. The client of the house desired it to be a private space to provide inspiration more than anything else. The architects answered that the first priority of this house should become the sunlight—light being the permanent host, closest cohabitant.

 

© Daici Ano

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

The Hardt Pergola APOLLO Architects Associates 1 IT IS A GARDEN (2016) by ASSISTANT Architecture Concrete Courtyard Interior Design Minimal  modern japan entrance Daici Ano ASSISTANT   Image of Pergola APOLLO Architects Associates 1

Pergola (2014) by APOLLO Architects & Associates

    0

Located in Sakura-ku, Japan, Pergola (2014) by APOLLO Architects & Associates | The Hardt

 

Located in Sakura-ku, Japan, Pergola (2014) by APOLLO Architects & Associates. The site is situated at the back of a parking lot rented out on a monthly basis, and we decided to provide no openings on the exterior façades to protect privacy. The house has a simple L-shaped plan, built around a covered entrance courtyard in the center, to decrease the construction cost. The covered courtyard, also used as an entrance approach, serves as an intermediate space between inside and outside. The main bedroom, located next to the entrance on the first floor, is a small private room with a sense of calmness. On the contrary, the children’s room is an open space located next to the courtyard, which can be appropriately adjusted and subdivided according to their growth. Skeleton stairs, which can also be appreciated as an art piece, are located in front of the main entrance, leading to the second floor. The second floor is comprised of an open space without partitions. Space is defined by the sequence of beautifully exposed wood ceiling rafters constituting the horizontal ceiling. The wood rafters extend outside and constitute a pergola above the entrance courtyard, integrating the interior and exterior spaces. The strip skylight window is located on the second-floor ceiling and one can enjoy the magnificent effect of natural light and shadow on the wall. LED lamps are embedded between the rafters, illuminating SPF structural members and ceiling panels and creating a dramatic gradation of light. The exterior pergola is lit up from below, creating a floating feeling at night.

 

 

© Masao Nishikawa

 


 

 

Keep it moving to personalized projects, picked for you via The Hardt algorithm:

 

 


 

The Hardt House Set On The Valley Floor J%C3%B8rgensen Design 06 IT IS A GARDEN (2016) by ASSISTANT Architecture Concrete Courtyard Interior Design Minimal  modern japan entrance Daici Ano ASSISTANT   Image of House Set On The Valley Floor J%C3%B8rgensen Design 06

House Set On The Valley Floor (2014) by Jørgensen Design

    0

House Set On The Valley Floor (2014) by Jørgensen Design located in California, USA | The Hardt

House Set On The Valley Floor (2014) by Jørgensen Design located in California, USA. Set within the vineyards and close to the center of town, the site for the house is a large plot of land dotted with full-grown trees and vineyards. The project consists of two houses connected by the glass. Each house is protected from a busy road with two ‘L’ Shaped walls – one is stone and one is cedar. A number of pieces behind these walls are arranged together around courtyards and terraces. In turn giving rise to a sequence of individual gardens, each with their own individual ambiance – gardens set among other limitless gardens. A system of slender spaces acts like paths connecting the gardens, courtyards, and interior spaces, each embracing and respecting the landscape.

 

 


 

The entrance garden is conceived as a porch-like atrium which leads to a solid redwood door crafted from the only tree removed from the site. This door opens to a small glass foyer which connects the two main walls of the house. To one side is an interior gateway through a cedar wall and to the other side is a portal through a thick stone wall. The gateway opens to a garden and guestrooms and the portal opens onto the family art collection and main house. The main house opens to vineyards on the valley floor with 270-degree views of the surrounding Mayacamas Mountains, Mt. St. Helena, and Stags Leap beyond. Guestrooms are through the cedar gateway and open to the southern views of vineyards, Stone Mountain, Mt. Vedeer and the city nearby. Meanwhile, the utility areas are hidden away in front with easy access while increasing the buffer between the house and busy road and the house.


 

Large eaves create both a place to enjoy the outdoors all year round and protection from the summer sun while letting in the right amount of winter sun deep into the house. The envelope of the house enhances the control of the site while providing a sense of privacy and protection while juxtaposed with large openings to the surrounding landscape. The materialization of this project reflects its rural setting while softening its urban attributes of shelter in front and massive openings behind those urban attributes and human nature.

 

© Joe Fletcher Photography

 

Check out more vibes similar to this project below

 

The Hardt House B B Studio MK27 Marcio Kogan Renata Furlanetto Architects Gallery 8 1080x675 IT IS A GARDEN (2016) by ASSISTANT Architecture Concrete Courtyard Interior Design Minimal  modern japan entrance Daici Ano ASSISTANT   Image of House B B Studio MK27 Marcio Kogan Renata Furlanetto Architects Gallery 8 1080x675

House B + B (2014) by Studio MK27 – Marcio Kogan + Renata Furlanetto + Architects

    0

House B + B (2014) by Studio MK27 – Marcio Kogan + Renata Furlanetto + Architects Gallery located in Brazil | The Hardt

 

House B + B (2014) by Studio MK27 – Marcio Kogan + Renata Furlanetto + Architects Gallery located in Brazil. The arrival at Casa B + B – access to the social area – takes place through an architectural route, by an open ramp, located in the east portion of the construction. This space is protected laterally by concrete elements that create surprising light effects and end up acting as protection for weather inclement weather. It is an interstitial space between the protected interior of the building and the uncovered garden. The ramp, long and smooth, extends this transition between the interior and exterior, creating a present feeling of change of environment. This solution was widely used by Brazilian modernism, which consecrated the radical use of ramps as a form of vertical circulation by reaffirming Corbusian precepts on the architectural promenade. There is, purposely, a lack of definition about the nature of this space: internal or external?

 


The reference to modernism is also in the fence of leaked elements, consecrated from the 1930s in Brazil, as a solution to be reproduced in large scale, very suitable for the tropical climate since it allows shading without blocking the fresh wind. The social area of the house creates a sense of welcome and comfort, in an open space, without any structural interference to the layout of furniture. A sliding door of 3.5m allows the kitchen to be fully integrated into the living space of the dining room. The food preparation stand is in front of a window that faces the ramp, receiving the light built, filtered by the leaked elements. So the kitchen is made as an illuminated space and pleasant stay.

 


Unlike the usual, the rooms are on the first floor – in direct relation to the garden – and can also be accessed internally via a staircase connected to the upper room. Wood elements in the facade of this floor allow for control of the sun internally, and thus optimum thermal performance. The use of raw materials, such as apparent concrete and wood, lends a living aspect to the residence, constantly changing through time. The architecture of Casa B + B, therefore, sought to create a cozy, cozy space, an intimate house for both the daily life of the residents and receptions with friends in small social gatherings.
© Fernando Guerra | FG + SG


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


The Hardt Lavaflow 5 Craig Steely Architecture 4 1080x675 IT IS A GARDEN (2016) by ASSISTANT Architecture Concrete Courtyard Interior Design Minimal  modern japan entrance Daici Ano ASSISTANT   Image of Lavaflow 5 Craig Steely Architecture 4 1080x675

Lavaflow 5 (2013) by Craig Steely Architecture

    0

 

Lavaflow 5 (2013) by Craig Steely Architecture located in Hawaii County | The Hardt

 

Lavaflow 5 (2013) by Craig Steely Architecture located in Hawaii County. The 2,800 ft² (260 m²) house is situated on thirty acres of remote pasture, Lavaflow 5 frames the sea and sky with structure and line. The slender steel frame supports walls of varying opacity; from nothing to glass, to screen, to solid – creating a laminate of materials tempering the expansive view overlooking the Hamakua coastline on the eastern slope of Mauna Kea on Hawaii’s Big Island. The remoteness of the site, our desire for large open expanses, and a commitment to build sustainability led us to investigate prefabrication in steel as a method of construction. We began by researching standard prefabrication systems but all that was available seemed clumsy and lacking the refinement we desired. So working closely with our structural engineer, we designed and developed a bolt together a structural system based on 8”x8” wide flange beams that allowed for long spans of steel while keeping the elegance of scale we had envisioned.

 

 


 

The frame was fabricated in San Francisco by a shop that usually focuses on small-scale architectural steelwork. They built this frame to the tolerances they usually apply to their staircases. An off-the-shelf corrugated self-supporting roof system was integrated into the structural engineering and delivered to the site along with the steel frame. It took five days to erect the steel frame and roof. Lavaflow 5 sits at the top of the property protected from the strong winds that are a constant on this side of the island. The house is long and thin with all rooms looking north towards the ocean. Circulation is on the south side and sun is mitigated along this extended hall with an epoxy resin screen – a product usually used for industrial decking. The house is elevated above the site and entered across a 50’x 50’ reflecting pond.

 


 

The narrow plan of the house provides passive cooling through cross ventilation allowing for the elimination of mechanical air conditioning. The industrial screen filters the sunlight creating a consistent and diffused interior light quality throughout the day. Another sustainable feature includes a solar heating system for all domestic hot water.  This decidedly simple building of steel, concrete, and glass provides the essential requirements for living while focusing attention on living experientially in Hawaii’s dynamic environment.

 

© Bruce Damonte

 

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

House on the Lake (2012) by AUM architecture

 

Horizon Roof House by Shinichi Ogawa & Associates

Jungle House (2015) by Studio MK27 – Marcio Kogan + Samanta Cafardo

 


 

The Hardt DUSSELDORF Atelier d%E2%80%99Architecture Bruno Erpicum Partners 9 1080x675 IT IS A GARDEN (2016) by ASSISTANT Architecture Concrete Courtyard Interior Design Minimal  modern japan entrance Daici Ano ASSISTANT   Image of DUSSELDORF Atelier d%E2%80%99Architecture Bruno Erpicum Partners 9 1080x675

DUSSELDORF by Bruno Erpicum & Partner

    0

DUSSELDORF (2006) by Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners located in Düsseldorf, Germany | The Hardt

 

DUSSELDORF (2006) by Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners located in Düsseldorf, Germany. Bruno Erpicum was the architect entrusted with designing this warehouse conversion. It is now the home of a couple with a passion for architecture who were keen to make one of Düsseldorf’s rare ruins their own. The reconversion was closely overseen by the administrative authorities since this old factory in the city center miraculously avoided damage during the many bombings of World War II.

 


 

Across from the coachman’s passageway are some garages that stand in front of the entrance court. The court is dotted with screens that flank the entrance and seclude off the “day patio”. The history of the city is reflected in the glass panels, reminding you of the building’s heritage. A facade made entirely of glass stands completely independently of the old structures, showing off their immense scale. The building is now protected against the elements and complies with energy performance requirements. The study opens boldly onto the garage and gym. The gloss painted furniture designed by architect Bruno Erpicum reflects the structural elements. A vast white space devoid of any accessories houses the sleeping accommodation in the conversion; the rotating door appears to be floating in the air. An enormous living room is arranged between the pilasters that are displayed with pride. The artist’s design highlights the existing brickwork that supports the flagstone roof; here again, the wear inflicted over time is openly displayed. The architecture unpretentiously magnifies the materials.

 

 


 

The kitchen is arranged in the exterior deambulatory. The bedroom is housed in a “white box” that has been perfected with the utmost care. It is encircled by a “night patio” illuminated using zenithal light that sweeps across the surrounding brickwork. The light itself becomes a material, rebounding off the objects it touches and reminding us of the building’s history. The walls of the bedroom are perfectly smooth, whereas the bathroom is surrounded by rough pilasters (p. 106-107). A flow of natural light is ensured by the night patio, a space created by the removal of the roof around the edge of the bedroom. Pieces of raw concrete were used to create the bath, shower, and washbasin. The starry ceiling over the Turkish bath completes the composition.

© Jean-Luc Laloux

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

House in Shatin Mid-Level (2013) by Millimeter Interior Design

A house in Ayukawa (2012) by Méga

House in Muko by Fujiwara Muro Architects

 

 


The Hardt Casa E246 Ezequiel Amado Cattaneo 0 1 1080x675 IT IS A GARDEN (2016) by ASSISTANT Architecture Concrete Courtyard Interior Design Minimal  modern japan entrance Daici Ano ASSISTANT   Image of Casa E246 Ezequiel Amado Cattaneo 0 1 1080x675

House E246 (2014) by Ezequiel Amado Cattaneo

    0

Located in Buenos Aires, Argentina, House E246 (2014) by Ezequiel Amado Cattaneo | The Hardt

 

Located in Buenos Aires, Argentina, House E246 (2014) by Ezequiel Amado Cattaneo. Within an irregular terrain, and taking orientation as a fundamental premise, the house is implanted with the clear intention of maximizing the sun and the view. Sited in front of a green space and near the edge of the neighborhood, the main volume is oriented parallel to the neighboring building, attached to the lateral retreat, taking advantage of the longitudinal extension for the development of the necessary program. The materiality adopted is simple and rational. Armed concrete partitions, largely glazed cloths, and black prepainted aluminum carpentry maintain the monochrome to highlight and enhance the surrounding green. On the ground floor, the social sector of the house is accommodated around a series of courtyards, which lighten and shape the space. In this way the green is added to the daily life of the house, strengthening the relationship between interior and exterior maintaining the essence of the place.

 

 

 


 

Upstairs, a blunt black volume aligns the bedrooms and private stairs towards the green and the horizon, providing them with the best orientation. Its materiality is differentiated by a siding cementitious siding type, which accentuates its linearity and gives it a strong recognizable imprint. A strong, gestural cantilever forms the parking lot and frames the access, which is presented as a transparent nexus, by which you can guess the bottom of the lot and the mirror of water that closes the whole.

 

© Alejandro Peral

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


The Hardt THE HARDT NEW LOGO IT IS A GARDEN (2016) by ASSISTANT Architecture Concrete Courtyard Interior Design Minimal  modern japan entrance Daici Ano ASSISTANT   Image of THE HARDT NEW LOGO

Categories

Send this to a friend