The Hardt Three Courtyard House extrastudio  851x675 Three Courtyard House (2015) by extrastudio Architecture Courtyard Interior Design Minimal  portugal Francisco Nogueira extrastudio 2015   Image of Three Courtyard House extrastudio  851x675

Three Courtyard House (2015) by extrastudio

Asher 7:24 pm 8:48 am

Three Courtyard House (2015) by extrastudio located in Portugal | The Hardt

 

Three Courtyard House (2015) by extrastudio located in Portugal. The house is located in a small village 15.5 miles (25km) south of Lisbon, within a natural park whose name Azeitao, derives from Arabic, Az-zeitum – the olive grove. Predominantly a rural region, the area has a hot climate, perfect for the production of wine and olive oil. The clients, a couple of agronomists with two children, inherited a long, narrow plot in the middle of the village and decided to move from their apartment, looking for a different way of living. The house has three courtyards within, to counteract the restrictions of the narrow plot. The first separates the house from the street, creating a small hideout, secluded from village life and passersby. The second courtyard is placed at the center, bringing light into the house. It is a walled garden with all spaces revolving around it, a device found in many houses of Arabic tradition in the south of Portugal and Spain. In this courtyard, there’s a small circular window in the ground. Below it rests a special room, an octagonal wine cellar, accommodating an extensive wine collection, with rare wines dating from the 19th century.

 


 

The third courtyard is a platform; a belvedere opens on two sides, overlooking the village and the magnificent vineyards in the hills. Sour cherry trees will provide shade, creating an elevated garden, three meters above ground. For this project, we asked the landscape architects to work in a different way; all the plant specimens were collected from the wild, grown in the hills nearby and brought especially here. A wild, mysterious scent invades the rooms on hot summer nights, a reminder of its Mediterranean roots. From outside, the house has a discreet and peaceful quality; simple white walls with few openings. One can barely notice it or imagine what it contains. In many ways, it’s like a person.

 

© Francisco Nogueira

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

 

The Hardt Red House extrastudio 5 1000x675 Three Courtyard House (2015) by extrastudio Architecture Courtyard Interior Design Minimal  portugal Francisco Nogueira extrastudio 2015   Image of Red House extrastudio 5 1000x675

Red House (2016) by extrastudio

Asher 5:23 am 12:52 am

Red House (2016) by extrastudio located in Setúbal, Portugal | The Hardt

 

Red House (2016) by extrastudio located in Setúbal, Portugal. This house is located in a small village in Azeitao, south of Lisbon. Protected by hills from the Atlantic Ocean, the area has a mild Mediterranean microclimate, creating the ideal conditions for growing grapes, producing some of the country’s finest wines. The project consists of the conversion of a former winery, built by the client’s grandparents at the beginning of the 20th century. Set back from the main road and surrounded by neighbors accessible along a narrow alley, the plot has a small orchard of orange trees, an oasis in the middle of the village. Preservation of this orchard determined the whole project. In order to retain the trees, it was necessary to keep the existing building and accept that the two sides of the house, which border adjacent properties, would have no windows. Only two incisions were made into the existing volume.

 

 

 


 

A 46 ft (14-meter) long window was cut into the west façade facing the orchard, turning the interior and exterior into a single space. A courtyard was inserted into the corner abutting the adjacent properties, allowing light to enter the darkest areas of the house. The public areas of the house are arranged on the ground floor, occupying the entire footprint. The private areas unfold on the upper level, flanking the facades, generating a sequence of strategically placed voids, which create double and triple height spaces on the ground floor below. The generous scale recalls the building’s former use.

© Fernando Guerra | FG+SG

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


MENU
SEARCH
The Hardt THE HARDT NEW LOGO Three Courtyard House (2015) by extrastudio Architecture Courtyard Interior Design Minimal  portugal Francisco Nogueira extrastudio 2015   Image of THE HARDT NEW LOGO
The Hardt The Hardt Logos 1110 copy Three Courtyard House (2015) by extrastudio Architecture Courtyard Interior Design Minimal  portugal Francisco Nogueira extrastudio 2015   Image of The Hardt Logos 1110 copy
The Hardt THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142 Three Courtyard House (2015) by extrastudio Architecture Courtyard Interior Design Minimal  portugal Francisco Nogueira extrastudio 2015   Image of THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142

Pin It on Pinterest