The Hardt tr?id=338928643312774&ev=PageView&noscript=1 JA House (2014) by Maria Ines Costa + Filipe Pina Architecture Courtyard Interior Design Minimal Modern restoration stone Wood  stairs portugal Maria Ines Costa + Filipe Pina Maria Ines Costa Joao Morgado Filipe Pina   Image of tr?id=338928643312774&ev=PageView&noscript=1
The Hardt JA House Maria Ines Costa Filipe Pina 5 1080x675 JA House (2014) by Maria Ines Costa + Filipe Pina Architecture Courtyard Interior Design Minimal Modern restoration stone Wood  stairs portugal Maria Ines Costa + Filipe Pina Maria Ines Costa Joao Morgado Filipe Pina   Image of JA House Maria Ines Costa Filipe Pina 5 1080x675

JA House (2014) by Maria Ines Costa + Filipe Pina

JA House (2014) by Maria Ines Costa + Filipe Pina located in Guarda, Portugal | The Hardt

 

JA House (2014) by Maria Ines Costa + Filipe Pina located in Guarda, Portugal. Situated on the north-center of Portugal, the house was meant to combine the rural and the urban lifestyle. The lot is surrounded by different types of constructions, a consequence of the informal settlements, characteristics of most Portuguese cities neighborhoods. The existent stone ruins, a vestige of a traditional house and the lot’s configuration, were the main aspects of the new project. The program requirements, a family house, have led to an almost total land occupation. The first principle was to separate the new and the old construction, even if they are connected inside. A stone volume represents the existent building; a concrete volume the new one. The second principle was to introduce light in the middle of the house. Two different empty spaces were generated: the entrance, and the heart of the house – the courtyard.

 

 


 

The courtyard and the stairs are the center of the house and its living. These are the key elements of the spatial relationships between the different parts of the house, the interior, and the exterior. The program was divided into two levels: the living room, the kitchen and the garage were positioned on the ground floor; the bedrooms and the library at the first floor. The suite was placed in a privileged point – the memory of the old house. The scale and the site identity were always present in the construction details and material choices: stone, concrete, steel and oak wood. Inside the white and the wood comfort. Outside a granitic and a new concrete mass were sculpted in the same way.

 

© Joao Morgado

 

Check the projects below to catch some similar inspiration:

 


 

MENU
SEARCH
The Hardt THE HARDT NEW LOGO JA House (2014) by Maria Ines Costa + Filipe Pina Architecture Courtyard Interior Design Minimal Modern restoration stone Wood  stairs portugal Maria Ines Costa + Filipe Pina Maria Ines Costa Joao Morgado Filipe Pina   Image of THE HARDT NEW LOGO
The Hardt THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142 JA House (2014) by Maria Ines Costa + Filipe Pina Architecture Courtyard Interior Design Minimal Modern restoration stone Wood  stairs portugal Maria Ines Costa + Filipe Pina Maria Ines Costa Joao Morgado Filipe Pina   Image of THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142

Pin It on Pinterest