The Hardt tr?id=338928643312774&ev=PageView&noscript=1 House ACP (2016) by Candida Tabet Arquitectura Architecture Courtyard Interior Design Minimal Modern View  pool Fran Parente Candida Tabet Arquitectura brazil   Image of tr?id=338928643312774&ev=PageView&noscript=1
The Hardt House ACP Candida Tabet Arquitetura 9 1080x675 House ACP (2016) by Candida Tabet Arquitectura Architecture Courtyard Interior Design Minimal Modern View  pool Fran Parente Candida Tabet Arquitectura brazil   Image of House ACP Candida Tabet Arquitetura 9 1080x675

House ACP (2016) by Candida Tabet Arquitectura

Reading Time: 3 minutes

House ACP (2016) by Candida Tabet Arquitectura located in Porto Feliz, Brazil | The Hardt

 

House ACP (2016) by Candida Tabet Arquitectura located in Porto Feliz, Brazil. Nestled longwise into the site and arranged in a semi-circle plot, this one main story, a mezzanine and an annex playroom house designed for a couple and two children focus on leisure and family life. Following client expectations, it plans to maximize the beautiful view to the horizon and to emphasize circulation between the different rooms promoting conviviality, contemplation and inviting to idleness.

 

The design composition gains rhythm through the mix of the standard ceiling height of the aligned bedrooms area and the double ceiling height of the social area with a mezzanine placed at its center. In addition to the aesthetic function, the great ceiling height potentiates crossing ventilation and allows hot air to rise improving thermal comfort. The ACP house is structured by a striped pattern of wood porches and beams of sustainable solid Cumaru wood. The roof was built with processed boards and waterproof membrane in order to avoid the use of water and provide faster construction.

 

 


 

This architecture overtakes the traditional concepts by the interaction between indoor and outdoor thanks to the pool set up against the glass curtain wall that makes up the facade and transforms the living-room into a large terrace once it is completely folded, overlooking the golf course. The mezzanine placed between living and dining room, above the TV room, also facing interior and exterior, offers a quiet reading area with a panoramic view. With its outstanding proportions 8 ft x 150 ft (2,5 meters wide by 45 meters long), a unique longitudinal gallery generates a section between social and private areas promoting a promenade full of architectural scenes coming from the exposed wood structure, the detached volumes with a generous amount of transparency and invasion of sunlight.

 


 

The house asserts a contemporary and elegant interior design with white walls contrasting with the yellowish of Cumaru wood panels and structure. The floor finishing is light grey cement and the fireplace and the stair are made of dark steel. Bathroom follows the minimalist color palette: walls are covered with dark grey cement, the wall mounted sink and niches are built in grey limestone and the shower’s box floor is covered with brown river pebble. The decoration and the finishes were planned for intense use with no restriction for “vivid” children; therefore seats were upholstered with Sunbrella® fabric and nautical rope making everything simplified and practical.

 

© Fran Parente

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

https://thehardt.com/architecture/jungle-house-studio-mk27-marcio-kogan-samanta-cafardo/

https://thehardt.com/architecture/12901-2/

https://thehardt.com/architecture/yak01-2013-by-aa-d/

 


 

The Hardt Jardins House CR2 Arquitetura 003 1080x675 House ACP (2016) by Candida Tabet Arquitectura Architecture Courtyard Interior Design Minimal Modern View  pool Fran Parente Candida Tabet Arquitectura brazil   Image of Jardins House CR2 Arquitetura 003 1080x675

Jardins House by CR2 Arquitetura located in São Paulo, Brazil

Reading Time: 3 minutes

Jardins House by CR2 Arquitetura located in São Paulo, Brazil. | The Hardt

 

Jardins House by CR2 Arquitetura located in São Paulo, Brazil. This residence in São Paulo is a project for a middle-aged couple and a daughter. Neighborhood residents wanted to continue living there, but not in an apartment. The site they found, in a small street, housed an industrial kitchen that occupied 100% of the lot. This building had no architectural value and no concern for sunlight and ventilation. The project arose from the idea of a mini respite in the urban landscape. The large concrete box of the first floor is the concept of the house. The box has tears, creating voids that illuminate without penetrating the privacy of the residents of the house, which is in the heart of a neighborhood predominantly comprised of buildings. The voids are filled with lush and contemplative gardens, which can be viewed from all environments, creating a visual connection between the ground and the first floor. Another important point in this connection is the double height of the living room, which allows a clear understanding of the house.

 

 


 

The use of inverted beams was the structural solution found so that the slab of the first floor can be seen from the ground floor, strengthening the identity of the concrete box. This choice also allowed the pipes of the entire second floor to be laid out on the floor and the slab. The location of the house on the lot aims to make the most of the sunlight, already quite limited by the surroundings. Downstairs is the social part of the house: on one side is the closed toilet block. On the other side are the kitchen block and service area. Among them, an open living and dining room. The entire floor has granite floors, leaving the feeling of being inside or outside the house. A wall of yellow Cobogó makes separation from the garage to the garden. Upstairs there are three bedrooms and a TV room, and a balcony with a pergola, the result of these tears on the floating concrete box. The staircase in the middle of the living room was adopted as a plastic and structural element, serving as visual protection from those who enter the residence, partially blocking the view of what is happening in the living room. This is a project with strong modernist references, due to the concrete, the free plan, and the voids, but with a more contemporary and current footprint.

 

.

 

© Fran Parente

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

MENU
SEARCH
The Hardt THE HARDT NEW LOGO House ACP (2016) by Candida Tabet Arquitectura Architecture Courtyard Interior Design Minimal Modern View  pool Fran Parente Candida Tabet Arquitectura brazil   Image of THE HARDT NEW LOGO
The Hardt gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw== House ACP (2016) by Candida Tabet Arquitectura Architecture Courtyard Interior Design Minimal Modern View  pool Fran Parente Candida Tabet Arquitectura brazil   Image of gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw==

Pin It on Pinterest