Cap d’Antibes Villa by Denis Bodino of DRC Studio & Christine Bodino Design

Cap d’Antibes Villa by Denis Bodino of DRC Studio & Christine Bodino Design

Asher 10:29 pm 10:29 pm

Located in the resort town of Antibes, between Cannes and Nice on the French Riviera, Cap d’Antibes Villa by Denis Bodino of DRC Studio & Christine Bodino Design | The Hardt

 

Just an absolutely gorgeous design by Denis Bodino, head of the architecture and design agency “Design Realization Concept “ in Cannes, has just created a splendid new contemporary home, unlike any other, situated in the magnificent setting of the Cap d’Antibes. Congratulations on the completion of a beautiful project. The 4,843 ft² (450 m²) villa is built on a flat terrain covering a surface area of over .5 acres (2,000 m²)  Denis Bodino planned the building as a composition of interlinked, extended and intertwined volumes with tile eaves, giving the structure a dynamic and aerial dimension. He played astutely with full and empty spaces, lightening the volumes so as to allow sunlight to flow freely into the interior of the villa. The sunshades that protect several of the glass panels provide shade and privacy, and the facade is enhanced with natural raw materials like wood and stone, to contrast with the radical aspect of contemporary architecture. The contrast effect is pushed to its limit in the heart of the building by a structural element designed as a suspended monolith covered with dressed stone, evoking great weight and mass by virtue of its dimensions, but in fact a veritable sculpture, “floating” above a long basin, which directs your gaze right towards the sea as soon as you enter the villa.

 

 


 

The use of materials such as mirrors that act as a casing, in particular for the main entrance door and other architectural elements, added to the numerous glass perspectives, serve to highlight the clean, crisp lines of the villa and to underscore the sense of airiness of the structure as a whole. The choice of the colors and materials used for the facade contribute to creating a symbiotic relationship between the villa and the natural environment of the Cap d’Antibes, with its plant and mineral life, and a panorama of maritime pine forests. In keeping with the same the concern for authenticity, the swimming pool was specially devised as a “mirror” pool, with a streamlined look & feel. The use of stone was chosen so that the colors would blend in perfectly with the surroundings and, in addition, give the pool the aspect of a natural freshwater source amidst the greenery.

 

 


 

Using the sleek, pared-down style that has become his hallmark, Bodino designed the interior of the villa as an open, unbroken space; the living areas flow together without any boundaries: the outdoors becomes the indoors and vice versa. Beauty and convenience are one and the same thing. The large living area, for example, is designed as a single, unique living space with a living room, dining room and an open-plan kitchen in the background, all of which open directly onto the garden and the sea. As for the bedrooms upstairs, each has its own bathroom and dressing room and all of them meet the requirements: to make the most of the sea view and the greenery, whether you’re in your bed, shower or bathtub. You can move freely between the different spaces; all of the rooms are inundated with light thanks to the large surfaces in glass. The interior design is the work of Christine Bodino : no one can possibly understand better than she the architectural vision of her brother, Denis, and know how to place her carefully selected furnishings with the same love of architecture, creating a harmonious decor perfectly adapted to the structure’s crisp, clean architectural lines and volumes. She continues to astound us with her artistic knowledge and flair, as well as her savvy choices that result in an interior décor sublimated and finely attuned to the art of good living.

 

 


 

To decorate the villa, Christine focused on furniture and accessories signed by contemporary designers: R. Dordoni, Eero Saarinen, Sori Yanagy, Kelly Wearstler, Vico Magistretti, Carlos Scarpa, Gamfratesi, M. Anastassiades. The choice of textured materials in the fabrics used (creative fabrics: velvet, linen, crushed flax, silk, and more), give the home a soft, warm touch. Visitors are astonished by the playful and poetic note provided the magically suspended mobile with its brass pastilles reflecting the sunlight dancing on the water. The swimming pool and pool house are equipped with minimal furnishings so that they fit into the natural surroundings as discreetly as possible.

 

 

 

Learn more about Denis Bodino and his firm DRC HERE and learn more about Christine Bodino and her amazing interior design firm HERE

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

Monumenta 2011 in Paris / France, Anish Kapoor

Monumenta 2011 in Paris / France, Anish Kapoor

Asher 7:30 pm 11:20 am

 

Monumenta 2011 in Paris / France, internationally renowned artist Anish Kapoor has created a truly monumental work called Leviathan | The Hardt

 

 

 

 

For Monumenta 2011 in Paris / France, internationally renowned artist Anish Kapoor has created a truly monumental work called Leviathan. Kapoor created a space within the space of the Grand Palais. “Visitors will be invited to walk inside the work, to immerse themselves in color, and it will, I hope, be a contemplative and poetic experience” (Anish Kapoor). Video by Christophe Ecoffet.

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

Soulages Museum by RCR Arquitectes with Passelac & Roques

Soulages Museum by RCR Arquitectes with Passelac & Roques

Asher 12:10 am 5:19 am

Soulages Museum by RCR Arquitectes with Passelac & Roques located in Rodez, France | The Hardt

 

The Soulages Museum located in Rodez, France was completed in 2014 by RCR Arquitectes – the winner of the 2017 Pritzker Prize, architecture’s equivalent of the Nobel – in collaboration with architect G Trégouët. In 2008, RCR Arquitectes teamed up with the firm Passelac & Roques architects to take part in the Greater Rodez Authority’s design competition for the Soulages Museum. Chosen among 98 applicants, their project placed the museum on the north side of the entirely renovated Foirail garden. They grasped the significance of the site, considering it as a link between the historic center and the new quarters.

 


 

RESPECTFUL OF ITS SURROUNDINGS

Respectful of its surroundings, the building is organized in a succession of cubes. The intervals remind the passerby of the ”fenestras” in the Aveyron and give way to contemplation. Orientated towards the garden, the southern wall does not exceed three meters whilst on the northern side of the site, the ‘’boxes’’ overlook a pathway.

 

THE STEEL REFLECTS PIERRE SOULAGES’ WORK

The cladding is made of Corten steel also known as weathering steel. When exposed to bad weather (i.e. to corrosion), this material creates a protective layer of rust. ”The Corten steel ages with time and perfectly suits the park’s natural surroundings. It is not a lifeless and sanitized material. Furthermore, its color-range echoes Rodez’s pink – grey colors.” (RCR Arquitectes). The shades of this steel also reflect Pierre Soulages’ work.

 

 


 

A UNIQUE PLACE

The Soulages Museum is located in the heart of Rodez town, in Foirail Garden, a stone’s thrown from the cathedral. Designed and conceived by Catalan RCR Arquitectes– Passelac & Roques Architects, the museum is spread on the north side of the entirely renovated Foirail garden. It fits its surroundings perfectly. Well-known for the attention they pay to the geographical location and surrounding scenery, Ramon Vilalta, Carme Pigem et Rafael Aranda immediately understood the value of that unique place.

 

THE LIGHT

The museum will take the fragility of the collections into account. Arranged in practical volumes around a monitored light, it will provide obscured and protected areas for papers (Walnut Stains, printed works), whereas the five high ”boxes”
will harbor the paintings and the cardboards of Conques’ stained-glass windows under a zenithal light.

 

4 LEVELS

Four levels. From top to 1st floor:

-The storehouses (safety standard)

-The documentary center and a workshop for children

– The permanent exhibitions’ rooms with the works from Soulages’ donations

– The temporary exhibition room dedicated to contemporary artists

–  ‘Musee Soulages’ – Chief Curator & Director of the Greater Rodez museums.  Photos by Musee Soulages and photographer Vincent Boutin.

 


 

Neither a mausoleum nor a monographic chore, the Soulages Museum will be a place for meetings and new experiences. While being a genuinely modern and contemporary art museum, it will favor exchanges with similar institutions or foundations, with great freedom in its choices from promising to seasoned artists, through different themes and links from one historical era to another (the Middle Ages, for instance, whom Soulages holds dear). The museum fits into the European gathering of museums. The Soulages Museum will be ‘’ unusual ‘ according to the painter’s words,: ” It will highlight the process of artistic creation, the role of the unexpected that lies in it, and without using banal teaching methods, I hope it will open the eyes of the public and awake their spirit to understand what art stands for. ”

 

 


 

Visitor services will particularly strive to explain the meaning of the artist’s know-how and gestures. The audience will explore Pierre Soulages’ works in the museum by following an itinerary that combines the painter’s history– his biography–with other expressions of his creativity, such as oil paintings, paintings on paper, printed works or stained-glass windows. The bright rooms with high ceilings will alternate with the darkened rooms with low ceilings to tackle specific topics, including the very first figurative works Soulages made in Rodez, the inspiration he found in the Aveyron, the hanging of artworks, the Walnut Stains, the different techniques of engraving, or the works he did at Conques. Each aspect of the donation will be associated with its constituent technique. That is why Conques stained-glass windows are a link between monumental medieval heritage and contemporary creation and act as a catharsis: they are the accurate portrait of the artist. In Conques Abbey, Soulages thought of a new light. In Rodez, we must show clearly how we can approach that form of light thanks to experimental witnesses. From matter to thought, with tools and hands.

– Benoît Decron, Chief Curator & Director of the Greater Rodez museums

http://musee-soulages.grand-rodez.com/museum-soulages

RCR Arquitectes  Passelac & Roques Architectes  

Photos: © Kevin Dolmaire  © Patrice Thebault  © Studio Fegari  © Pep Sau  © Cedric Meravilles

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

Maison Bordeaux by Rem Koolhaas

Maison Bordeaux by Rem Koolhaas

Asher 12:18 am 8:48 pm

Official trailer of the film “Koolhaas Houselife” by Ila Bêka & Louise Lemoine

 

Maison Bordeaux by Rem Koolhaas located in Bordeaux, France | The Hardt

 

Maison Bordeaux by Rem Koolhaas located in Bordeaux, France. With the ability to make even the simplest and straightforward programs spatially dynamic and in a constant state of redefinition, Rem Koolhaas and his firm OMA have redefined the term that “a house is a machine for living” in their design of Maison Bordeaux. Completed in 1998, Maison Bordeaux sits on a small cape-like hill overlooking the city of Bordeaux. The house was designed for a couple and their family, but before Koolhaas and OMA were commissioned for the project in 1994 the husband of the family was in a life-threatening car accident that left him paralyzed from the waist down. Two years after his accident, the couple approached Koolhaas to design them a new home outside of Bordeaux. Despite having been paralyzed, the man did not want t straightforward house rather he wanted a complex design, stating: “Contrary to what you would expect. I want a complex house because the house will define my world.” Koolhaas proposed a rather simple volume that was spatially complex and innovative in terms of the interior organization and conditions. Koolhaas proposed a house that was the compilation of three houses stacked on top of one another; each with their own unique characteristics and spatial conditioning.

 


 

The house appears as three separate entities that fluctuate between opaque and transparent. The lower level sits as a heavy mass that is carved into the hill. The interior is cavernous and labyrinthian, in a sense, where all of the intimate activities of the family take place. The middle volume is the most transparent as well as the most occupied space in the house. It is the space for the living area that is situated partially indoors and outside offering extensive views over Bordeaux and allowing for a multitude of activities with its open plan. The top volume is similar to the lower level in that it is opaque and conceals the bedrooms of the children and the couple. Unlike the lower level, the volume is penetrated with porthole windows that create views for the residents from their beds.

 

With each floor being inherently different it is perplexing as to how a handicapped man was able to live in such a spatially complex house. Even though there is no duplicated, or repeated, organizational system, all three volumes are tied together by a central elevator that moves between each floor. However, it is not simply just an elevator for vertical circulation between floors, but it is masked by the husbands office that provides access to the entire house moving from the kitchen, the lower level, all the way to the bedroom on the highest floor, which was driven by a large hydraulic piston that raised and lowered the room whenever necessary. This ingenious idea of creating a room that is capable of moving vertically through the house creates a spatial dynamism within the house that is always changing and redefining the space of the office as well as the space where it stops.

 

 


 

With the three differentiated volumes stacked on one another, it appears as if the highest volume is floating on the middle volume because of the transparent glass. With such a complex organization among floors, the overall structure of the house comes into question as to how these volumes stack up to one another. With the third volume seemingly floating on top of the middle volume and actually cantilevering over it, one wonders how it could be supported. The cantilevering volume is supported by a steel tube that conceals a spiral staircase that extends throughout each level of the house. In addition to the steel cylinder, there is an L – shaped brace that supports the back end of the house, which is complemented by a steel beam that runs along the roof that connects to a tension cable that is buried in the ground to stabilize the lateral loads – a signature of architectural intent by Koolhaas and Cecil Balmond.

 


 


 

Maison Bourdeaux is a masterful innovation of space that far exceeded the expectation of the client’s wishes. Maison Bordeaux remains as a private residence that does not allow public visitors; however, regardless of its seclusion, it is still an innovative architectural landmark that was true “a machine for living.”

 

 

© Hans Werlemann, courtesy OMA

 

 

Within an exclusive video interview, Zumtobel had the chance to talk to Rem Koolhaas. In this context, Koolhaas provides insights into his work. In particular, he emphasizes the creative freedom of forms and the potential of lighting in contemporary architecture. He uses artificial light as a coding to understand the complexity of his buildings.

 

 

 

Movies On Design 2015: Koolhaas Houselife 25—26 September / 2, 4 October 2015

 

 

 

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

S House By Nicolas Schuybroek

S House By Nicolas Schuybroek

Asher 7:06 pm 8:49 pm

S House By Nicolas Schuybroek located in Cap d’Antibes, Côte d’Azur, France | The Hardt

Continuing in the Belgian theme I’ve been going with lately, S House By Nicolas Schuybroek located in Cap d’Antibes, Côte d’Azur, France. Belgian architect Nicolas Schuybroek of NS Architects had recently completed a remarkable minimalist single story holiday house in the South of France. Situated in the Mediterranean on the Côte d’Azur, more specifically in Cap d’ Antibes. The linear, geometric, elegant and stunningly simple design is indeed rather artful in and of itself. However, when you bring into account, that of which the subtle way the landscape enters into and then exits the house,  can only be described as masterful. The single-family house which is located in a landscape of unique beauty holds a prime position where it looks out onto the natural milieu of the Mediterranean Sea and the Lérins Islands.  Schuybroek’s accomplishment is in both merging and juxtaposing the strong use of concrete with the surrounding lush environment. The single-story linear S House conceived as a volume positioned in its sea-side setting is indeed a volume which provides a sense of constructive continuity with large openings for enjoying the pool and sea-side views.

 

 

 

Photo © Julien Claessens & Thomas Deschamps

 


 

Make sure you check similar vibes below:

 


 

MENU
SEARCH
The Hardt

Pin It on Pinterest