In Praise of Shadows (2014) by Pitsou Kedem Architects

In Praise of Shadows (2014) by Pitsou Kedem Architects

Asher 12:59 am 8:50 pm

Located in Tel Aviv-Yafo, Israel, In Praise of Shadows (2014) by Pitsou Kedem Architects | The Hardt

 

Located in Tel Aviv-Yafo, Israel, In Praise of Shadows (2014) by Pitsou Kedem Architects. Mass and space combine together in a perforated, weathered steel (Cor-Ten™) structure that creates and sets clear boundaries for the home. The structure regulates the amount of sunlight penetrating the building’s spaces and controls the angle of sight both into and from the building whilst creating a controlled, visual dialogue between the inside and the outside. The structure is constructed from layers and areas. The central area which is the central space, the residential area which centers around a double, communal living space and the external area, the weathered steel structure which defines a border and area for the building whilst creating new, intermediary areas that combine the inside and the outside.

 

 


 

The external area, the weathered steel layer is seen as being two dimensioned from afar but does, in effect, have volume and can be experienced almost as a piece of sculpture or work of art and not just in terms of its function as part of the building’s structure. This same structure creates the building’s most important element, an element that has no physical aspect and takes up no volume or space – the layer of shadow. Shadows projected onto the walls and floor result from the building’s external structure’s early planning that relates to the angle of the suns light on the plot. This early planning allowed the architect to create areas and complete surfaces used as a canvas for the shadows to paint upon. The building is constructed of exposed concrete walls, large and inanimate and, without the movement of light and shade, they appear almost monastic. The shade and shadows moving across the building’s surfaces create a dynamic drama that makes the entire mass seem to be alive and full of movement. Sometimes the shadows and shade create repeating geometric shapes that sometimes stretch the entire length of the wall and sometimes creating unique blends of color and depth on the grey walls.

 

 


 

Light and shade on the structure enhance the user’s experience in the space and provides the space with structural richness, movement, and a certain mystery. The materials chosen for the building’s construction are all in their raw state (concrete, weathered steel, and wood) with sunlight changing their colors throughout the day. The weathered steel takes on a bright orange color during the day and towards evening, appears almost black. The considered use of the most abundant resource available in the local climate, sunlight, allowed the designer to create an entire world of contrasts and suspense seen in one project: between mass and lightness, between silence and dynamism, between simple and complex, between light and dark, between mysterious and the known. Together, they enrich the structure both from an architectural point of view and the relationships between the building’s spaces and those living in them. A still cactus garden enhances the dry atmosphere and the silence with only the shadows of the cacti on the concrete walls and ceilings bringing the garden to life and acting as a symbol for the entire project.

 

© Amit Geron

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:
https://thehardt.com/architecture/grid-apollo-architects/
https://thehardt.com/architecture/saenz-house-2013-adamo-faiden/
https://thehardt.com/architecture/frame-house-2012-uid-architects-associates/

House in Shatin Mid-Level by Millimeter Interior Design Limited

House in Shatin Mid-Level by Millimeter Interior Design Limited

Asher 1:24 am 8:51 pm

House in Shatin Mid-Level (2013) by Millimeter Interior Design Limited located in Hong Kong, Hong Kong | The Hardt

 

House in Shatin Mid-Level (2013) by Millimeter Interior Design Limited located in Hong Kong, Hong Kong. This design gave a boundless makeover to the structure of an existing 40-year old house, transforming it into a comfortable and modern accommodation. The designer successfully divided the two-story house into a garage, a living room, a dining room, a garden, two guest rooms, two guest bathrooms, one helper suite, a master bedroom suite with a spacious walk-in closet and a study room.

 


The highlight of this design is that it incorporates a sustainable green approach to reduce environmental impact. The external walls of the house are rebuilt over an old fashion style house preserving the original structure. This not only helps save on building reconstruction cost, but it reduces waste to protect the environment. LED light tubes are used to create a time motion-like garage, springing off a hip and surreal effect. The inclusion of nature indoors or an interaction of ecology and living space is created by planting a small maple tree in the center of the house. The open roof of the maple tree provides sunlight for the tree and also brings in natural light into the glass partitioned study room.

 

 


 

Through the design, technology assists in green living in the following ways: Motion sensors are used for the garage gate and lighting. All lightings in the house are automatically turned off when no one is present. Aluminum panels are installed to prevent solar heat from entering the house and hence, reducing the use of air conditioners. Large solar panels are installed on the rooftop to provide a source of natural power to water heaters, lighting, and backup batteries. Transforming an old-fashioned style house into an urban-style home and yet maintaining the original construction without a trace is something that deserves to be accredited. Now that environmental awareness or being socially responsible has become an increasing trend in society, bringing sustainability into homes is an alternate lifestyle for the new generation. The design adopted in this case breaks boundaries between interior and exterior space and establishes a green and conscious lifestyle, meeting the needs of a growing demand in society today.

 

 

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


Ferrari 512 BBi “Boxer” at Holger Schubert’s Garage in Los Angeles

Ferrari 512 BBi “Boxer” at Holger Schubert’s Garage in Los Angeles

Asher 3:24 am 8:51 pm

 


 

 


 

Ferrari 512 BBi “Boxer” at Holger Schubert’s Garage in Los Angeles | The Hardt

 

Ferrari 512 BBi “Boxer” at Holger Schubert’s Garage in Los Angeles, The 1,200 square foot space provides a designated spot for the car and a large open area for a couch, a slide-away TV, a built-in bookshelves in front of a large storage room, as well as a small kitchen, a bathroom and a library The house – an old ranch house located in Brentwood – Los Angeles, was redesigned to match the car, the tones, colors, and style – everything was reconsidered. But how do you get the car inside and then back on the streets, as this Ferrari is on a daily base use, not being kept as a museum piece?!? Hogler built a bridge between the house and the road, that features a hydraulic ramp on one end – basically, the car is not turned on when he’s leaving the house but pushed outside by the ramp.
It’s not only a superb, unique, award-winning project – but also quite a bit of expensive – Hogler paid more than 1.5 million dollars for his stunning idea. But in the end, it’s not about money, but satisfaction and the smile that’s written on your face when you see that you have accomplished a dream – your dream. “I enjoy driving the car on winding roads – where it’s not about speed, it’s about being in the right gear, shifting up, shifting down, really getting a feeling for the car”.

In 2009, Maserati shined a spotlight on the place where cars are parked through a nationwide call for entries in their Ultimate Garage competition. Holger Schubert, a renowned architect, and car aficionado took the challenge and designed his garage specifically for this competition. He was awarded first place for the existing garage category. Schubert’s “garage” is an exquisite space that resembles a museum exhibit of the ultimate man cave of the twenty-first century. As an admirer of art and cars, Schubert designed and built the area to be his retreat, with the Ferrari as the focal point.

LOCATION: Los Angeles, CA

STYLE: Modern Contemporary

DESIGNER: Holger Schubert

PRODUCT: Motorized retractable screens

 

The need

 

Schubert required a solution that enabled him to shade the sun and prevent the solar heat from entering the room. In addition, the entire screen had to remain completely hidden when not in use to preserve the architectural integrity of the building.

 

The Hardt Ultimate Garage 08resize 560x850 Ferrari 512 BBi "Boxer" at Holger Schubert’s Garage in Los Angeles Cars Decor Design Furniture Landscape Minimal Modern Video  USA los angeles Holger Schubert garage ferrari Brentwood   Image of Ultimate Garage 08resize 560x850

 

The Hardt Ultimate Garage 01 resize 700x485 Ferrari 512 BBi "Boxer" at Holger Schubert’s Garage in Los Angeles Cars Decor Design Furniture Landscape Minimal Modern Video  USA los angeles Holger Schubert garage ferrari Brentwood   Image of Ultimate Garage 01 resize 700x485

 

The Solution

Phantom motorized screens provide solar protection while maintaining the look of the room. The motorized screens were mounted on the exterior of the windows to absorb and dissipate heat and glare before it reaches the glazing. The openness level of the mesh combined with the darker shade help to preserve the view to the outside and maintain a comfortable level of interior light. At night, the screens are completely retracted in recessed housings, and the car is reflected on three 16-foot glass windows.

 

The Hardt Ultimate Garage 04resize 700x485 Ferrari 512 BBi "Boxer" at Holger Schubert’s Garage in Los Angeles Cars Decor Design Furniture Landscape Minimal Modern Video  USA los angeles Holger Schubert garage ferrari Brentwood   Image of Ultimate Garage 04resize 700x485

 

What makes this project special

The screens on this garage are entrusted to protect the homeowner, architect, and builder- Holger Schubert’s, 1984 Ferrari 512 BBi Boxer- the first mid-engined road car to bear the Ferrari name.

DE BAEDTS House (2016) by Architektuuburo Dirk Hulpia

DE BAEDTS House (2016) by Architektuuburo Dirk Hulpia

Asher 11:38 am 1:23 pm

Located in Aalter, Belgium, DE BAEDTS House (2016) by Architektuuburo Dirk Hulpia | The Hardt

 

Located in Aalter, Belgium, DE BAEDTS House (2016) by Architektuuburo Dirk Hulpia. The spacious plot is located in a rural and green area along a connecting road, characterized by a tall farm row. This is the access to the house at the front of the plot. The rear focuses on the beautiful landscape and forest. Logically the house opens to the underlying landscape and creates a freely closed facade on the street side to ensure the privacy of the residents. In order to not disturb the front view, the carport is placed out of sight and integrated into the house with an interesting game of volumes. These three volumes contain the program. The front one, the storage, and technical room. The back box, the main entrance and living room facing the garden and the upper one the sleeping rooms and the office.

 

 

 


 

To prevent the closure of the boxes, windows were placed strategically. The front window in the façade, which breaks the closed front façade, is so conceived that, like a lighthouse, it becomes a focus. It is functional too because the office is located there on the upper floor and due to the high position, it avoids the street view. This particular window is deep behind the facade to provide protection against the heavy sunlight and, on the other hand, to increase the effect of a floodlight. Big openings are on the back, on the ground floor, and on the top floor. Large glass pieces like a window on the underlying world with an accent on the sliding part.

 

© Alejandro Rodriguez

 

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


Auto-Family House by KWK PROMES

Auto-Family House by KWK PROMES

Asher 4:40 pm 12:50 am
Auto-Family House by KWK PROMES located in Ksiazenice, Poland. The owner of 10,500 ft² (975 m²) home is an avid art collector, which inspired the idea of joining together: the entrance, the driveway and his gallery of paintings located in the tunnel.

The only access to the plot is from the south, affecting in a conflict between the driveway and the garden to be designed. Therefore, the garden and the house is elevated to the level +1 while the entrance stays at the level 0.

For the inhabitants comfort the driveway leads them to the garden, creating an easy connection between two floors. To preserve the garden intimacy, that could be disturbed with an entrance, the driveway was covered with green roof and walls. As a result, the created tunnel rises up into the garden and becomes the house.
 

The house owner is an art collector what inspired the idea of joining together: the entrance, the driveway and his gallery of paintings located in the tunnel. Therefore, the living space expanded after adding the driveway and the car is now an integral part of the interior.

Nowadays the houses are located in the suburbs and the outskirts of the city. Thus, the car plays a significant role in the main transport. As a result, we enter the house driving in through the garage and the main entrance is hardly used. In Autofamily House the garage, a typical part of the ‘unclean’ zone, is now the representative entrance driveway section.

Therefore, a new typology of a family house is defined by joined entrance and driveway that now is a part of the clean zone. The moment of driving in the garage becomes a pleasant experience. Thanks to this solution and today’s technology, the car is getting more and more important as it improves the quality and comfort of life while being an excellent element of interior design.
 
© Juliusz Sokołowski
 

MENU
SEARCH
The Hardt

Pin It on Pinterest