Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio

Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio

Asher 1:13 am 12:51 am

Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio located in Yzerfontein, South Africa

 

Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio located in Yzerfontein, South Africa. This pristine contemporary home is located on the west coast 56 miles (90kms) north of Cape Town bordered by a nature reserve adjoining the ocean. Sites like this don’t come much more spectacular. Taking full advantage of the ocean views and responding to the coastal dune context, Gavin Maddock describes it as ‘a glorious site’. The client wanted a holiday house she would eventually retire to. The brief called for a ‘modern’ house with ocean views and a strict observance of a limited budget, which was to include the standard accommodation requirements.

 


 

With the front dune sitting up a little higher than the rest of the site, the challenge was to reconcile house, dune, and views. The result is a rectangular double story structure of 6,458 ft² (600 m²) 600 square meters with imaginatively conceived outdoor living spaces. It comprises three bedrooms, four bathrooms, generous living and dining areas both inside and out, a gallery, casual living room, a study, decks, terraces, and balconies: Ocean views exist from virtually every room. Given a limited brief the focus was on two main issues: a modern signature within the budget. The architecture and interiors enjoy various aesthetic interests and were inspired by the west coast landscape which is quite textural and typified by simple white houses and cottages, reminiscent of the Mediterranean.

 

 


 

Cavity brick construction was used throughout with all walls plastered and painted white. The building had to be grounded – it could not float – therefore it needed to be vertical, not horizontal. ‘Both the front and rear pavilions are two stories and the windows are sliced through to the parapet to emphasize the verticality. The two pavilions are joined by the gallery, which is a single story element where the horizontal lateral wall again emphasizes the verticality of the main building. There is a seamless flow between these spaces and a sense of uninterrupted connection between inside and outside. The floor slabs are off-form concrete, contrasting with the painted plaster of the walls, yet further expressing the vertical line

 


 

The scale of furniture, its color, and texture, were important to satisfy comfort levels. The unit seating and the dining table were customs designed to complement the space. The external furniture pieces were chosen for their scale and simplicity; bold pieces that hold the spaces together. The TV and all audio equipment were concealed in the living room wall cabinet, behind the large steel framed sliding panel that accommodates a substantial artwork. A custom designed fireplace was recessed into a stainless steel ledge. To maximize the size of the main en-suite, a custom-shower was created and glass for the internal walls was used. All bedroom floors are finished with wide board oak flooring; the view from the master suite is ever changing.

 

 


 

The granite tiles were selected for their texture and grain, which resonates with rocks in the distance, providing that external feel of being on the terrace. Their size is proportionate to space and contrasts with certain soft textures within the interior. Here, the selection of furniture includes various modern classics. Striving to reduce the structure to its minimum so as to maximize views, there are no ‘framed views’. The canvas had to be as large as possible on a site such as this, yet provide privacy to/from future neighbors and shelter from the elements. Using strategically placed columns, the opening was stretched to the maximum of 46 ft (14 meters) addressing the ocean. To achieve the lightness of the space, proportion, and height was essential. Ceiling heights of 11 ft (3.3 meters) ensured this result, with full height sliding doors. The living areas needed to flow seamlessly, creating a feeling of the outside deck to be inside and the living/dining space to include the covered terrace for flexibility. The full height sliding doors retract into the structure to form a singular space here. The result is an individual statement of appealing symmetry, a modern home with large entertainment areas and all the mod cons.

 

© Adam Letch

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

https://thehardt.com/architecture/vanvaaso-2015-by-design-work-group/

https://thehardt.com/architecture/un-patio-2017-by-p11-arquitectos/

https://thehardt.com/architecture/villa-vingt-2017-by-bourgeois-lechasseur-architects/

 


 

MENU
SEARCH
The Hardt

Pin It on Pinterest