Documentation Center Bergen-Belsen by KSP Engel und Zimmermann Architekten

Documentation Center Bergen-Belsen by KSP Engel und Zimmermann Architekten

Asher 3:27 pm 3:27 pm

Located in Belsen, Bergen, Germany, Documentation Center Bergen-Belsen by KSP Engel und Zimmermann Architekten | The Hardt

Located in Belsen, Bergen, Germany, Documentation Center Bergen-Belsen by KSP Engel und Zimmermann Architekten. A 200-meter-long edifice made entirely of concrete houses the Documentation and Information Center at the Bergen-Belsen Memorial. Its extraordinary volume, the radical restriction to the use of just a few key materials and the physical presence of the large structure are condensed into powerful architecture. The exhibition building in the middle of the ‘Heidewald’ forest on the edge of the former concentration camp traces the original course of the country road from Celle to Hörste, which was altered with the construction of the camp.

 


 

The building is divided into two sections. One houses the bookshop, cafeteria, library, archive, and administration department, the other exhibition space for the Documentation and Information Center. The focus of the building is on its interior, enabling a profound consideration of the documents exhibited on the part of the visitor. The architecture illustrates the importance of a new form of documentation and research of Nazi crimes and expresses this in an appropriate way. Visitors have a choice of two paths. On the so-called “stony path” they can pass through the entire length of the building without entering the exhibition rooms. Initially covered, the slender path, now open to the skies, is flanked by high concrete walls leading the visitor across a courtyard to the other side of the building, where it opens onto the grounds of the camp.

 

 


 

Rising continually though scarcely noticeably, the second path leads to the end of the large exhibition hall, which extends over two levels and documents the history of the site from prisoner of war to concentration camp. A wide panoramic window at the end of the exhibition room affords visitors a view of the grounds. Out of respect for the place, just above ground level, the end of the building projects several meters beyond the former boundary of the camp. The structure’s extraordinary shape, the limitation to just a few materials, and the total lack of color lend the building a certain stringency in terms of design. The minimalist architecture diverts visitors’ attention to the objects and documents in the exhibition. This way it does justice to the difficult task and makes evident the seriousness with which the subject matter is treated both formally and historically in an appropriate way.

 


 

At almost 656 ft (200 meters) long, the Documentation and Information Center at Bergen-Belsen Memorial, which is made almost entirely of concrete, is an unusual structure. There are two paths through the Documentation Center: one is an open passageway or “stony path” that leads directly to the grounds. The second leads visitors to the exhibition rooms, which document the history of the site from prisoner of war camp to concentration camp. 

 

© Klemens Ortmeyer, Stephan Falk  

 

Awards: BDA-Prize Lower-Saxony 2009
State of Lower Saxony Prize for Architecture 2008
Museum Prize Lower-Saxony 2009

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

R 128 by the architect Werner Sobek

R 128 by the architect Werner Sobek

Asher 7:26 am 7:26 am

R 128 by the architect Werner Sobek built in Stuttgart, Germany, is the first Triple Zero House by Werner Sobek | The Hardt

 

 

R 128 by the architect Werner Sobek built in Stuttgart, Germany, is the first Triple Zero House by Werner Sobek.  Triple Zero House means a house that does not use energy from fossil fuels (zero energy), does not emit greenhouse gases (zero emissions) and does not produce waste as it is completely recyclable (zero waste). A principle that has guided all the successive achievements of the architect-engineer and that has led him to build houses that produce more energy than they consume daily, such as the D10 in Biberach an der Riß, the F87 in Berlin, which uses the excess energy to power two cars and an electric bicycle, and the B10. The latter represents, today, the research summit Werner Sobek: an active house built in the famous Weissenhof district of Stuttgart, which gives the energy to spare a second building located nearby. Learn more about Werner Sobek here.

 

 

Photos by Roland Halbe, Stuttgart/Germany

Josef Schulz, Stuttgart/Germany

 [poll id=”2″]


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


Pavilion Siegen by Ian Shaw Architekten

Pavilion Siegen by Ian Shaw Architekten

Asher 10:12 am 11:20 am

Pavilion Siegen by Ian Shaw Architekten located in Siegen, Germany | The Hardt

 

Pavilion Siegen by Ian Shaw Architekten located in Siegen, Germany. The pavilion’s dramatic, planar form articulates an assured, yet subtle compression of space, framing views of the lake and the local topography. The building’s tectonic rigor is palpable, its seemingly gravity-defying configuration enabling the floor plate and ceiling to cantilever some 6m beyond the lakeshore. The scheme is both a weekend fishing retreat and a garage for three classic cars. A toilet and washroom facility is also included, as is a storage area for the client’s angling equipment. Detailing is measured throughout – from the integrated lighting to the fully glazed internal area.

 

 


 

The 12 x 12 m structure conforms to a strict proportional grid that determines both the position and heights of the walls, as well as the shuttering joints and fenestration divisions. The 3 x 3m door panels – built by the client’s engineering company, and weighing 340 kilos per door – pivot on bespoke spindles, allowing each to be opened with the push of a single finger. The 12 x 12 m structure conforms to a strict proportional grid that determines both the position and heights of the walls, as well as the shuttering joints and fenestration divisions. The 3 x 3m door panels – built by the client’s engineering company, and weighing 340 kilos per door – pivot on bespoke spindles, allowing each to be opened with the push of a single finger. Throughout the building process, the concrete mix was carefully monitored in order to achieve an off-white finish, this tone refining the pavilion’s dialogue with the surrounding terrain. Special, non-oiled shuttering ensured that no harm came to the lake’s fish population during construction.

 

© Felix Krumbhlotz

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

The Timber House from KÜHNLEIN Architektur

The Timber House from KÜHNLEIN Architektur

Asher 2:58 pm 8:48 pm

The Timber House from KÜHNLEIN Architektur is situated on a high plateau in Upper Palatinate, a part of Bavaria, Germany | The Hardt

 

The Timber House from KÜHNLEIN Architektur is situated on a high plateau in Upper Palatinate, a part of Bavaria, Germany.Two gabled structures are unified with wooden lamellas: one containing living spaces and the other a series of bedrooms. The combination creates two yards: One becomes the space you pass by as you enter the house from the street, while the other is a terrace oriented towards the wide landscape. The windows to the street side are screened with the lamellae of the timber facade, while the windows to the landscape side have a free view, the facade is untreated larch wood, so it will grey with time. So from afar, the house appears like identical side-by-side homes, completely devoid of windows.

 

 


 

Inside, the timber continues, with the exposed structural framework, oak floors, as well as wooden tables, cabinets, and effects.The wooden interior is complemented with copper fittings like lighting, switches, handles, and faucets. Custom made sockets and lamps were designed to tie the look together. The effect brings a comfortable living atmosphere inside.The electrical installation consists of copper pipes installed in front of the massive timber walls, so it was not necessary to perforate the walls. All the installations were designed by KÜHNLEIN Architektur, including the lamps, switches, and sockets.” An open-plan living space occupies the northernmost wing. It includes a wood-burning stove that rotates, as well as dining table created using offcuts from the build. A little cloak-cabin for work clothes connects the garage, which sits at the front of this block. Three bedrooms are contained within the south-facing volume, as well as bathrooms. The master suite is positioned at the far end, offering views out over the landscape.

Courtesy of KÜHNLEIN Architektur

 


 

 

Make sure you check these aesthetically similar projects picked for you:

 


 

Bunker Industrial Apartment in Hamburg (2017) by Thomas Schacht

Bunker Industrial Apartment in Hamburg (2017) by Thomas Schacht

Asher 10:43 am 8:49 pm

Bunker Industrial Apartment in Hamburg (2017) by Thomas Schacht located in Hamburg, Germany

Bunker Industrial Apartment in Hamburg (2017) by Thomas Schacht located in Hamburg, Germany. The Bunker Apartment is your safe nest when you are working in Hamburg for a shorter or longer period of time. It is your home or your hideaway for a long weekend. In a period of 3 years from 2014 to 2017, the original Bunker has been rebuilt and renovated to become a unique location close to the city center of Hamburg. The build is a statement in itself bearing witness of another time and a precise purpose of protecting people from what was happening around it.

 

 

 


In this case, function dictated form meaning solid concrete and open spaces. We respect that and have left the raw walls as they were made by the hand of workers in 1939. Big windows has been cut in the whole south- south and east facing walls letting in bright light and a wonderful view over the city. The Bunker apartment offers the highest standard possible in terms of interior design and furniture. It is well conceived in every detail which not only brings joy and but also makes it easy to use. In other words; You will feel comfortable and at home from the moment you enter.”
Photo: Thomas Schacht

 

Check More Gems Below

 


MENU
SEARCH
The Hardt

Pin It on Pinterest