Hole 14 House (2013) by Javier Muñoz Menéndez

Hole 14 House (2013) by Javier Muñoz Menéndez

Asher 3:19 pm 12:50 am

Hole 14 House (2013) by Javier Muñoz Menéndez located in Merida, Mexico | The Hardt

 

Hole 14 House (2013) by Javier Muñoz Menéndez located in Merida, Mexico. For this project, we had the opportunity to work on an irregularly shaped, 1,708 square meter plot, with 21 trees, in an exclusive golf club development in the north of the city of Merida. In common with our previous projects, the challenge  -which also constitutes one of our firm beliefs- was to respect the existing trees, as they are tenants which have more right to continue living there than the new habitats. The house is fragmented in order to respect all the trees on the property. A white volume contains all the house’s services and is supported by the stone walls that frame the entrance. The main entrance –an open, gardened space- has two trees and creates a hallway before you reach the house itself. The circulation continues when entering the public space that consists of the living room, dining room and kitchen, which is also shaded by two other trees.

 

 


 

The house has three volumes and two intermediate patios which contain the existing trees. The first volume combines the entrance and top-floor services; the second includes the double-height public areas; and the third boasts the main living area and open-air swimming pool on the ground floor, while the bedrooms and terrace are located on the top floor. From the moment you enter the house, each space you pass through offers spectacular views of the golf course.

 

© David Cervera


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

House M2 (2014) by Hernández Silva Arquitectos

House M2 (2014) by Hernández Silva Arquitectos

Asher 11:49 am 12:48 am

Located in Celaya, Mexico, House M2 (2014) by Hernández Silva Arquitectos | The Hardt

 

Located in Celaya, Mexico, House M2 (2014) by Hernández Silva Arquitectos. The entrance manifests itself as a volume floated on a large wooden wall. Passing through this large, floated body we arrive at a small space that welcomes us. The intention of the project is to take the user through an ever-changing and surprising journey. #mexico #mexican #courtyard. The concept of Casa M2 is an elongated “T” shaped volume located along the terrain that generates two large voids. This volume is composed of several platforms, the first is the level of income that passes through the garages, the study and some areas in the basement, the second is the natural level of the ground that is at the bottom achieving height and average in the area of the terrace and stay, the last platform is upstairs, where are the private areas of the house. The idea is that this great body is topped by a slab where its walls and roofs are folded to shelter certain areas of the house, achieving an intimacy towards the interiors and an opening towards the holes obtained by the “T” lying down. The project interweaves different sensations through this great body and its gaps.

 

 

 

 


 

 

The income manifests itself as a volume floated on a large wooden wall. As we pass through this great elevated and floated body, we arrive at a small space that welcomes us. The intention of the project is to take the user along an always changing and surprising route for him. The clients asked that the house be comfortable for their friends, that spaces be dynamic, that it be open and that the relationship of the land to the golf course be used. The area of the terrace and the dining room are convivial spaces where the golf course, pool, terrace, and estancia merge, as if they were a single space, taking advantage of the fresh climate that the city of Celaya has. It is a very generous space, placing the minimum of constructive elements. A floating structure was made that covers the area of the terrace and the room. In terms of materials, natural woods were used, steel structure painted in a dark gray color, apparent concrete walls based on staves on the ground floor, this is how the house levitates and sits on a large concrete base. As for the staircase, it meanders on one side, very light, almost floating and works as a backbone communicating the three platforms of the house.

 

 

© Carlos Díaz Corona

 

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


MENU
SEARCH
The Hardt

Pin It on Pinterest