Scorpions Retreat by Michael Schickinger

Scorpions Retreat by Michael Schickinger

Scorpions Retreat by Michael Schickinger of Lambs&Lions located in Mykonos, Greece | The Hardt

 

Scorpions Retreat by Michael Schickinger of Lambs&Lions located in Mykonos, Greece. Situated on the picturesque island of Mykonos, Greece, Scorpios by Michael Schickinger of Lambs&Lions is an exclusive getaway that celebrates beach culture. The project was developed in close collaboration with interior designer Annabell Kutucu to merge natural textures with functional contemporary amenities: “We tried to infuse Scorpios with the classic materials and construction tactics found in Cycladic architecture to root it in its internet site and context. It was then peppered with collected objects discovered by Michael and Annabell on their travels”, the designers stated. Inspired by the contrasts revealed by the island of Mykonos (mainly its rocky, hot landscape juxtaposed by the invigorating the blue sea), the project tea envisioned a holistic retreat: “We wanted the place to be a stage that invites all aspects of Mykonos life but often with a concentrate on leisure. The style is inspired by natural components that set a laid back, down to earth and comfy backdrop for all the various activities that will take place there. It is a spot that simultaneously excites the senses and calms the soul.”

 

 

Photos by Carolin Saage

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

https://thehardt.com/architecture/south-5th-residence-alterstudio-architecture/

https://thehardt.com/architecture/new-concrete-house-in-brissago-2013-by-wespi-de-meuron-romeo-architects/

 

https://thehardt.com/architecture/riverbank-house-kawabe-no-sumika-by-ma-style/

 

 


 

Horizon (2016) by VOIS Architects

Horizon (2016) by VOIS Architects

Horizon (2016) by VOIS Architects located in Paros, Greece | The Hardt

 

Horizon (2016) by VOIS Architects located in Paros, Greece. The summer house was designed by VOIS architects in 2012. The name, “Horizon”, derives from the two basic elements of the design. “H” constitutes the configuration of the building that resembles the shape of the letter, where the main volumes expand symmetrically along the axis SW – SE. “Orizon”, from the aim of the design and the need for the house to remain in continuous connection to the open Through the void, created between the two main volumes, a frame is created that captures the perpetual energy and alternating images of the sea horizon. This element remains as a focal point of the house that concentrates on daily family activity and movements of the natural scenery. At the same time, it is the point from which the viewpoints begin and extend.

 

 


 

The house emerges from the landscape and the landscape evolves linearly as an extension of the house. The entrance to the house happens through an extended pathway that is surrounded by an inclined plane. The gradual walk leads the visitor towards the main living area. The seating area is created on a recessed level in order to allow for unobscured views. The bedrooms and supporting areas are situated in a balanced manner on each side of the main axis. The pool situated in front of the living area follows the linear direction towards the horizon emerging the blue surfaces of the water.

 

 

© Erieta Attali

 

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

Clover House (2015) by R.C.TECH

Clover House (2015) by R.C.TECH

Located in Nisi, Greece, Clover House (2015) by R.C.TECH | The Hardt

 

Located in Nisi, Greece, Clover House (2015) by R.C.TECH. Clover House is located on the south side of the island of Kythera in Greece, where gentle Mediterranean hills with low vegetation descend towards the sea. The architectural composition sought to integrate the building harmoniously into the surrounding landscape. The development of the house is linear, parallel to the views and the contour lines. It breaks into two smaller ground floor volumes – the main house and a guests suite. An arch act as the connecting element of the two wings, a reference to the local form of ‘sfendonia’. The corridor created between the two main building blocks, crowned by the large arch, forms a transverse viewing axis. Tapered walls enhance the sense of the building’s proportions, a feature often found in structures around the island.


 


 

The residence develops behind a vertical plane formed by a curved stone wall that runs along the north side of the house. Its monolithic figure refers to the walls of the Venetian castle that sits in direct view, on the opposite slope. This curved diaphragm serves also as a windbreaker to the house from the northerly prevailing winds during the winter months. The openings on the north side are small, yet capable to allow the cool north breeze to enter during the summer months. Large longitudinal pergolas provide shadow to the exterior verandas in the south. A sculptural concrete staircase leads to the terraces above for better viewing angles.

 

© Pygmalion Karatzas

 

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 

 


Plane House (2011) by K-Studio

Plane House (2011) by K-Studio

Situated in Skiathos Island, Greece, Plane House (2011) by K-Studio | The Hardt

 

Situated in Skiathos Island, Greece, Plane House (2011) by K-Studio. Summer in the Greek islands is all about being outside. The aim of the Plane House is to merge internal and external space, maximizing the benefits of both and minimizing the impact on the surrounding landscape. To avoid block volumes that split and dominate space, horizontal planes are inserted into the slope, immediately providing levels for sunbathing, sleeping and eating, as well as vast, open area of shade. They cool and shade the space beneath whilst allowing the flow of sunlight and maintaining the stunning 270-degree view over the coastline. Space between the planes is defined by various flexible panels and glazed screens. Designated cooking, eating and relaxation zones are offset from each other to provide coziness without sacrificing openness.

 

 

 


 

The pool is strategically placed to enjoy the view but also to create a cooling breeze over the terrace and into the house as the north wind flows uphill and over its surface. Photovoltaic panels power the pool mechanics and grey-water is recycled and used for irrigation, toilet flushing, and fire extinguishing. The landscape is respected and continues over the green roof plane, creeps up along the site boundaries and penetrates vertically through the roof as existing trees stand in the space, undisturbed. The powerful identity of the concrete planes creates a strong narrative on approaching the house from the coastal road that winds below. From a distance, the planes are distinctively separated but as you draw nearer and approach the house from the side, the perspective alters closing the gap between them. On arrival and on entering the space they part once more, opening to reveal the breathtaking view and let the fresh air flow through.

 

© Yiorgos Kordakis

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

https://thehardt.com/architecture/jungle-house-studio-mk27-marcio-kogan-samanta-cafardo/

https://thehardt.com/architecture/house-in-otori-2014-arbol-design/

https://thehardt.com/architecture/reslope-house-in-kobe-by-tomohiro-hata/

 


 

Ktima House (2014) by Camilo Rebelo + Susana Martins

Ktima House (2014) by Camilo Rebelo + Susana Martins

Situated in Antiparos, Greece, Ktima House (2014) by Camilo Rebelo + Susana Martins. The main idea of the project was based on two elements: the existing walls, at different levels, and the platforms created by those walls. The elevations of the two house levels are broken lines that were created as a continuation of the existing site walls. The topography helps to dissimulate the house.


Ktima, in Greek, means farm or parcel with fertile land. The project site is a plot with steep slopes, mostly green, with a few trees that are an exception in the context of Antiparos Island.

 

In the Greek regulations, volumes can’t exceed ten meters long and this rule dictates the composition rhythm, always related to the interior spaces. All of them have distinct landscape framing and particularly varied in the amount and intensity of light. Based on a large program we decided to divide the house into two levels: the entry level being the main house and the lower level the guesthouse, service, and staff areas. The house was built following the local construction tradition and the island regulations – those aspects were crucial to the house expression.

This house has a particularly favorable condition from the sustainable point of view: the green roof guarantees with efficiency a constant temperature in the interior, without the need of powerful cooling systems. On the back of the house, we incorporated a few patios that are extremely important for both levels ventilation. So we tried to use simple architecture elements to achieve low energy consuming.
MENU
SEARCH
The Hardt

Pin It on Pinterest