Light Walls House (2013) by mA-style Architects

Light Walls House (2013) by mA-style Architects

Asher 5:59 pm 11:20 am

Light Walls House (2013) by mA-style Architects located in Toyo kawa, Japan | The Hardt

 

 

Light Walls House (2013) by mA-style Architects located in Toyo kawa, Japan. The site is in a shady location where a two-story neighboring house closely stands on the south side, and even the shade and shadow on the path intensify the impression of darkness. Therefore, the design intended to create a space with uniformly distributed light by adjusting the way of letting daylight in, and the way of directing the light. By taking into consideration the space for the residents, the functions for a living, and the relationship with the surrounding environment, the creation of a diversity and richness in the house were intended by controlling the concept of light.

 


 

Along the edges of the 9.1m square roof, skylights are made, as if creating an outline, in order to provide sunlight. The roof beams narrow the sunlight, and the slightly angled clapboard interior walls with laminated wood reflect and diffuse the light. As a result, soft and uniformly distributed light is created and surrounds the entire space. Along the outline of lighting, workspaces such as a kitchen, bathroom, and study are arranged. Private spaces such as bedrooms and storage are allocated into four boxes. The path-like spaces created between them are public spaces. Each box attempts to balance within a large spatial volume. Light coupled with the rhythm of scale raises the possibilities of the living space for the residents.

 

 


 

Considering each box as a house, the empty spaces in between can be seen as paths or plazas, and remind us of a small town enclosed in the light. The empty spaces, which cause shortening or elongating of distances between people, are intermediate spaces for the residents, as well as intermediate spaces that are connected to the outside when the corridor is open, and these are the image of a social structure that includes a variety of individuals. In terms of a natural component, in which light is softened by small manipulations, and of a social component, in which a town is created in the house, this house turned out to be a courtyard house of light where new values are discovered.

 

© Kai Nakamura

 


 

Aesthetically and Geographically RElated Projects:

 


 

Riverbank House/Kawabe No Sumika by mA-style

Riverbank House/Kawabe No Sumika by mA-style

Asher 1:35 pm 11:21 am

Situated in Tokyo, Japan, Riverbank House/Kawabe No Sumika by mA-style | The Hardt

 

Situated in Tokyo, Japan, ‘Kawabe No Sumika’ by mA-style (JP) The single family home sits on a very narrow lot in Shizuoka, a coastal town between Tokyo and Nagoya. The street-facing facade is a plane windowless surface which is breached by the slanting portal of the main entrance. All windows are placed on the backside of the building with view on the river.

 

 

 

 

Photo by Kai Nakamura

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

https://thehardt.com/architecture/house-in-eifukucho-2011-by-upsetters-architects/

https://thehardt.com/architecture/yoshino-sugi-cedar-house-2016-by-go-hasegawa/

https://thehardt.com/architecture/casa-ricardo-pinto-2012-correia-ragazzi-arquitectos/

 

 

 


 

 

Green Edge House (2012) by mA-style Architects

Green Edge House (2012) by mA-style Architects

Asher 11:46 am 12:48 am

Green Edge House (2012) by mA-style Architects located in  Fujieda, Japan | The Hardt

 

Green Edge House (2012) by mA-style Architects located in  Fujieda, Japan. It was decided that due to the location the residents would be better off without a view of their surroundings, so they designed an insular house with a private garden. A blank white wall encases the house and garden but hovers 65 millimeters above the floor so that daylight can filter into the house without compromising residents’ privacy. The transparency of the glass weakens consciousness of a partition between inside and outside. Then the green edge becomes a vague domain without a border giving the inhabitants of the house a feeling as though they are in a floating glass box.

 


 

The green edge that was a borderland kept it intact and located a living room or a bedroom, the place equipped with a water supply for couples in the center of the court. Then a green edge comes to snuggle up when in the indoor space even if wherever. In addition, the architect planned it so that nature could affect it with a person equally by assuming it a one-story house. A green edge and the floating wall surrounded the house but considered it to connect space while showing an internal and external border by using the clear glass for materials.

 

 

 


 

Then the green edge becomes the vague domain without the border. The vagueness brings a feeling of opening in the space. In addition, the floating obstacle that made the standard of a body and the life function in a standard succeeds for the operation of the eyes of people. It is like an opening, and a green edge and the floating wall produce space with the transparency while being surrounded. Space changes the quality of the four seasons, too. This house where the change of the four seasons was felt with a body became the new house with an inner court which expressed the non-functional richness. There is the approach in migratory of green edge and the floating wall. The green edge along the floating wall is the gray area that operated space and a function from a human physical standard and the standard of the life function. I arrange the opening to a physical standard. Act in itself to pass through the floating wall becomes the positioning of the approach as psychological recognition.

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

 

MENU
SEARCH
The Hardt

Pin It on Pinterest