2I4E House (2017) by P+0 Architecture + David Pedroza Castañeda

2I4E House (2017) by P+0 Architecture + David Pedroza Castañeda

Asher 12:08 am 12:08 am

2I4E House (2017) by P+0 Architecture + David Pedroza Castañeda located in Santa Catarina, Mexico | The Hardt

 

2I4E House (2017) by P+0 Architecture + David Pedroza Castañeda located in Santa Catarina, Mexico. A weekend house for a couple was set out in a wooden terrain with descending topography. The best views are located a few meters from the access, in the same place where a dip, that testifies the occasional passing of important quantities of water across the land, is situated. It is right there where we decided to set the house to facilitate the access as well as minimize the presence of the construction in the landscape. The original proposal was a bridge-house where a large volume, suspended over a ravine will connect the two stone garages supported on 3 points: the guest’s room, the staircase, and the grill area. A series of economic blows challenged the bridge project, however, the owner’s strong will to make the house a reality, even if it was just a part, did not give away.

 

A minimum version of the project that can grow over time is then proposed. The bridge volume is left for a second phase and the project includes only the construction of the 2 blocks for the bedrooms. The generous master bedroom becomes the living-dining room; the closet turns into the kitchen and the guest´s room becomes the new master bedroom. To achieve a congruent built volume these 2 interiors (2I) are proposed as simple and independent elements placed one on top of the other. The connections between them and the relationship with the surroundings generate 4 outdoor spaces (4E) to enjoy the landscape. 

 

The lower volume consists of a bedroom facing the forest, with a bathroom in the background. It is a semi-underground volume whose apparent concrete walls generate the garage on the upper floor. On these walls, a staircase is suspended from the garage giving access to the bedroom. The entrance is through the first of the exterior spaces: a patio crowned with a tree, limited by a series of walls that allow it to be treated as a small plaza. The upper volume contains a small living and dining room, a kitchen open towards the social spaces and a full bathroom that will allow the volume to function as a bedroom in the future. The block moves to the west to generate an access and remains suspended over the bedroom creating, on the lower floor, a second outdoor space: a covered terrace protected by the shade of the magnificent pine tree and cedars surrounding. 

 

 

The roof of the bedroom, which leads to the north towards the forest, generates a third open space: a small solarium which is accessed through the huge window that demarcates the room. To the south, a second staircase to access the rooftop is suspended from the house social volume. This fourth outer space allows enjoying the most impressive views of the land. The house resolves almost all the interior surfaces with natural concrete. The structural elements such as banked beams, retaining walls and stairs were left apparent; the polystyrene beam and vault roof, as well as the insulating panel loading walls, are flattened with a fine, polished finish. The floors were made also in concrete generating a neutral and clean aesthetic that underlines the beauty of the landscape.

 

The exterior spaces attached to the ground, such as the garage and the terraces of the bedroom, are resolved in local stone in a rustic finish. The solariums on top of the bedroom and rooftop use a polished concrete finish. The sober and pure materiality cleanses indoors and outdoors underlining the beauty of the landscape and converting it into the theme of the spaces. Nature activates the project, not only by framing it and creating contrast but by making the neutral volumes the surface where the shadows of a large number of trees encircling the house project, adding life to these small pieces that converse with the surroundings with small contemplation points. The relation between interiors and exteriors establishes a new dialog with the woods and the mountains.

 

© FCH Fotografía  

Residence EC by AM30 Architecture Workshop + Stephane Arriola

Residence EC by AM30 Architecture Workshop + Stephane Arriola

Asher 3:15 pm 3:15 pm

Residence EC by AM30 Architecture Workshop + Stephane Arriola located in Atemajac de Brizuela, México | The Hardt

 

Residence EC by AM30 Architecture Workshop + Stephane Arriola located in Atemajac de Brizuela, México. The land lies on the outskirts of the town, in a densely wooded area and sloping with views of the surrounding mountains. The architecture of the region is deeply rooted in traditional construction methods and the materials of the region influenced the way the spaces were constructed. The EC residence takes advantage of these cultural traits and adapts them to the needs of the family. The main objective was that the house should meet the minimum necessary of the terrain, allowing at the same time to be in constant relation with the immediate landscape. We decided to adapt to the natural elements of the terrain, dividing the program into different volumes, locating them around the existing pines. The three volumes that surround the circulation nucleus constitute the main house. The volume destined to the visits is composed by two forms of delimit a central patio, functioning as circulation square, in addition to linking the front and back of the land.

 

 


 

The ground floor adapts to the terrain creating different levels and the interior patios illuminate the spaces creating atmospheres with unique characteristics. Through the main social areas of the ground floor, a visual axis was respected to facilitate communication between spaces.  The solid wood floors create a continuous surface that extends the interior spaces to the decks, reinforcing the interaction with the exterior spaces. Metallic formwork pieces were designed to accelerate the process of building the stone walls that form the outer walls. Our goal was to create the union of the timeless with the modern, the place with the universal, the outskirts with the city, in a weekend house in the middle of the forest. 

 

© Lorena Darquea Schettini

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

LC 710 by Taller Héctor Barroso

LC 710 by Taller Héctor Barroso

Asher 12:28 pm 12:33 pm

LC 710 by Taller Héctor Barroso located in Manuel López Cotilla, Col del Valle Centro, México City, Mexico | The Hardt

 

LC 710 by Taller Héctor Barroso located in Manuel López Cotilla, Col del Valle Centro, México City, Mexico. The building LC710 is located in a residential area in the center of ¨Colonia del Valle¨ in Mexico City. The site has a rectangular form, with a narrow front of 10 meters facing the street and 32 meters in depth. This proportion and the east-west orientation resulted in a compositional scheme which parts from three volumes interleaved with three ¨Patios¨ /voids.

 


 

The diagonal connection between these two program areas allows each unit to take advantage of the first-floor ¨patios¨ and the gardens on the rooftop so that each unit has its own private exterior area that merges with the interior space. Six housing units make up the interior of these volumes through two different typologies. Within the first two volumes, the same four units develop, in which the social area is on the first one facing the street and the private areas are on the second one, linked between the circulation core, evident in the intermediate ¨patios¨/voids. In the third volume, two different units take part, each one consisting of two superimposed levels, that also merge with the exterior spaces in a more intimate and silent atmosphere.

 

 


 

The two materials used are concrete, with a color aggregate, and steel. Finding in both good aging and low maintenance. Their use not only seeks to exalt their structural characteristics but also to generate a good atmosphere through their sensorial qualities.

 

© Rafael Gamo

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

 
Zirahuén House (2016) by Intersticial Arquitectura

Zirahuén House (2016) by Intersticial Arquitectura

Asher 5:50 pm 5:50 pm

Zirahuén House (2016) by Intersticial Arquitectura situated in Santiago de Querétaro, Mexico | The Hardt

 

Zirahuén House (2016) by Intersticial Arquitectura situated in Santiago de Querétaro, Mexico. Casa Zirahuen is the first stage of a two twin house project that creates a small dwelling in a residential area in Querétaro’s periphery. Facing the residential monotony in typology and isolation of the area generated between the 7 meters high adjoining walls, the proposal’s idea based on shaping a different integration to the site, one that dignifies and offers better ways of living in its outside and inside space. Some of the principal challenges to solve were to create a product that makes use of passive design strategies, local constructive methods and a commercial competitive scheme which is sensitive to a complex real estate context.  The house works around a main guiding axis that splits and distributes the public program in the ground floor and the private program in the first level. The use of a central patio works as a natural lantern that articulates and ventilates, a witness to the house’s everyday life.

 

 


 

 
The design of the project is thought to be versatile enough in order to adapt to the user’s needs. The study of areas and proportion of living spaces, added to the rational constructive modulation gives the home the option of a flexible and controlled growth (spanned in stages to equip the house with 2 to 4 bedrooms, optional TV/family room, and additional outside spaces). The exposed materials reveal its constructive honesty, the polished concrete, and bare brick reflect the quality of artistry and craftsmanship the region has to offer. Its textures and tones respond to a natural palette found in the local area, Querétaro’s semi-desert context.

 

© Marcos Betanzos

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

House in Monterey by Tadao Ando

House in Monterey by Tadao Ando

Asher 9:19 am 9:20 am

House in Monterey by the GOAT Tadao Ando located In Monterrey, Mexico | The Hardt

 

TADAO ANDO – Trailer from film moment on Vimeo.

 

 

Set within the Hardt of Cumbres National Park, House in Monterey by Tadao Ando located In Monterrey, Mexico. The house built by the Japanese architect, Tadao Ando, Pritzker Prize in 1995, hovers between heaven and earth. A concrete construction, graphic and aerial, facing a site which it restores the spectacular beauty.  Built in the middle of the national park, the house escapes the tropical mist that sometimes hangs over the city, while enjoying the spectacular view of the Sierra de las Mitras. To convince the architect who was initially reluctant to engage in such an adventure, the owners of the place, Alberto and Alejandra Fernandez passed through the Embassy of Japan in Mexico City. “We convinced him by explaining to him in a simple letter that if he realized this house, it was as if he were participating in the construction of a small part of paradise on earth. “The couple then appealed to the construction company Paralelo, to carry out the main work. Because there was no company in Mexico that could meet the demands and fame of the work of Tadao Ando. Two experts from the Japanese agency, Yukio Tanaka and Kohei Sugita came specifically to Monterrey to meet the Parelalo workers on site. Construction began in 2009 and was completed in 2011.

 

 


 

While most of the rooms face landscaping, the master suite and the large living room on the ground floor give on the terrace of the pool, whose floor, paved with Indonesian granite tiles, is tinged with green when it is wet, thus counterbalancing the general monochromatic tone. In this number of rooms despite everything limited in view of the surface of the place, sobriety enacts its serene law, the sense of emptiness also inhabited, the quest for silence, contemplation. Wooden flooring, concrete walls, steel structures and large windows to abolish any border with the outside. The stroke of genius is then to have articulated the plan of the house around a monumental library. Covering all the part of a wall, its amounts, declined in a dark tone, contrast with the light returned by the bay windows. From the second level, the view of the valley is magnificent.

 

 


 

The shelves fill up as and when, according to the inspirations, the moments, the stays, the journeys. If this library became the heart of the house, its rallying point, a bit like a hearth, because in this couple with three children, books have replaced televisions and computers, it also acts as an intermediary between living areas: the entrance, the corridor and the master bedroom located on the first level, and the reception rooms on the ground floor including a kitchen dining room, a large living room, a master suite, the children’s rooms There is also a wine cellar and a gym. The grandeur and simplicity of this almost celestial architectural rigor definitely force respect.

 

 


 

It blends in with nature unless it’s the other way around. Overlooking the city of Monterrey, the house that Tadao Ando designed for a couple of Mexican nature lovers, revives the philosophy of its iconic achievements, the Church of Light in Ibaraki, the Langen Foundation in Neuss, Germany, the Pulitzer Foundation for the Arts in St. Louis, Missouri: Achieving cerebral architecture without being abstract, spiritual without being mystical. In short, the cult of simplicity elevated to the rank of ethics. For the plan, this serene observer of the order of things was inspired by the architectural tradition of the country of the Rising Sun, the planing beauty of Japanese gardens. The approach that is found everywhere here since the vertiginous living space of one thousand five square meters echoes the size of the surrounding landscape. With its angles and terraces, its very graphic porticoes, its quadrilateral shape inspired by Mexican haciendas and its swimming pool that seems to be suspended, the house is an architectural performance in osmosis with rocks and vegetation, and especially with the cosmic tones. of the site.

 


 

In order not to disturb the natural order of things, the branches of certain trees even cross the terraces, as if the flora were gaining the upper hand. the house is an architectural performance in osmosis with rocks and vegetation, and especially with the cosmic tones of the site. In order not to disturb the natural order of things, the branches of certain trees even cross the terraces, as if the flora were gaining the upper hand. the house is an architectural performance in osmosis with rocks and vegetation, and especially with the cosmic tones of the site. In order not to disturb the natural order of things, the branches of certain trees even cross the terraces, as if the flora were gaining the upper hand.

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

 

MENU
SEARCH
The Hardt
THE-HARDT-LOGO-WRITTEN-WITH-HALF-QUARE

Pin It on Pinterest