Casa Gres by Luciano Kruk

Casa Gres by Luciano Kruk

Casa Gres by Luciano Kruk located in Itauna, Minas Gerais, Brazil | The Hardt

 

Casa Gres by Luciano Kruk located in Itauna, Minas Gerais, Brazil. This 1,937 ft² (180 m²) project starts from the request of a client who already had made another project of a summer house several years before, so he knew how we work at the Studio. This person now lives in Brazil with her partner, developing both a life based on the production and teaching of handmade pottery and they asked us to project a home-atelier, with two differentiated sectors, but where the sector of the house could receive exhibitions of ceramic pieces. The land is located in a semi-rural area outside of the small town of Itauna, some 80km from Belo Horizonte, Minas Gerais. The area is mountainous and has an exuberant vegetation, so the whole land is completely filled with different species of native tall trees and another type of lower vegetation.

 

 


 

The project aimed to preserve and utilize the magnificent vegetation, incorporating it into the house and the atelier, through strategically located patios for the organization of the various fields, separating the atelier of the rest of the house also sectorizing the bedroom area. For the work to be built without problems, given its distance away from the Studio that prevents us from making a normal track of it, we simplify the project as much as possible, so for this work we thought it as two parallel slabs of exposed concrete, one for the floor to be about rising about 50cm of the ground, and the other forming the roof, supported by a grid of steel columns, which get it included in the perimeter of the glass enclosures. For the divisions inside the house, we developed a series of wooden panels of simple construction. Part of the fixed equipment (desks, countertops, desks) was also designed in reinforced concrete to reduce costs.

 

Collaborators: Belén Ferrand – Ekaterina Allaria – Andrés Conde Blanco

 


 

If you have not had the chance to check out ‘The Hardt Social Media Engagement Calculator” make sure you do yourself the favor of doing so and seeing how you can increase your social media engagement

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

The CorTen Steel House by Faulkner Architects

The CorTen Steel House by Faulkner Architects

The CorTen Steel House by Faulkner Architects, located in Orinda, California, United States | The Hardt

 

The CorTen Steel House by Faulkner Architects, located in Orinda, California, United States. The house which recently won an AIACC Honor Award is located on an ex-urban infill site that covers almost eight acres of a Bay Area suburb at the base of the Oakland Hills, draped in rich green foliage and native oak trees. Dense observation of the landscape, climate, culture, and existing uses and patterns of the site were worked out in conversation with the client’s mission to mitigate environmental challenges; Faulkner Architects brings together a site and home both phenomenologically in the design and technologically through sustainable features and practices. Basalt flooring, white gypsum walls, and Cor-Ten steel panels provide a material counterpoint to the textured wood; the steel skin refreshes every time it rains. Developed in close collaboration with the clients is a series of innovative sustainability features that bring the mechanical and electrical systems to net zero.

 

 

 

 

Photography: Joe Fletcher

 

via Home World Design

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


The Riparian House (2015) by Architecture BRIO

The Riparian House (2015) by Architecture BRIO

The Riparian House (2015) by Architecture BRIO located in Karjat, India | The Hardt

 

The Riparian House (2015) by Architecture BRIO located in Karjat, India. Not a long drive away from Mumbai, a mountainous landscape rises up, called the Western Ghats. From this UNESCO world heritage area, numerous rivers and streams find their way down through an undulating landscape eventually feeding into the Bombay bay. The Riparian House is placed just below the top of a hillock at the foothills of the Ghats. The top of a vegetated roof merges with the top of the hillock, hiding the house from the approach on the east side. Inside the house, one can nevertheless enjoy the views to the north of the Irshalgad hill fortress and towards the west the sunset while the river winds its way across the agricultural fields.

 


 

Since the most of the site is steeply sloping with a 1:4 gradient, the vegetated roof gives the house an additional usable area. From the top it seems to be an extension of the natural landscape, enhancing the understatedness of the house. The green cover serves to keep the house below cool due to its insulative properties. Along the central axis of the house landscaped steps lead you along a coarse stone wall towards the pool deck. The second set of steps connects to the main level of the house where the axis culminates via the dining room and kitchen into a light-filled courtyard. The experience of being inside the earth is enhanced through the stone boulders which were discovered during the excavation process and retain the earth. The kitchen occupies a central position along with the open to sky courtyard and is flanked on either side by two bedrooms at the two far ends. These spaces are embedded in the earth with windows bringing in ample light from above and the riverside. A master bedroom, bathroom, dining, and living area sit along the front, a more open face of the house. Both the living room in the western corner of the house and the master bedroom in the northern corner enjoy panoramic views of the river.

 

 

 


 

Galvanized steel mullioned windows break down the scale of the front façade of the house. A rhythmic row of bamboo poles is placed at close intervals in front of the house to create a layer of privacy without obstructing the spectacular view of the river and the mountains beyond. The bamboo enclosure creates a dialogue between the interior and the dramatically changing landscape. The natural landscape changes from a dense brightly green colored jungle-like forest during the monsoon months to a pale brown shrubby wasteland during the dry and hot summer months. The building has to respond to these extreme conditions by allowing enough shade and breeze during the summer and providing a waterproof indoor environment during the stormy monsoons. The screen of columns creates an ever-changing pattern of light and shadow throughout the seasons and times of the day, making the building a ‘sensor’ of light. The walls are built in Indian limestone in a coarse pattern, which makes the house seem to rise out of the ground giving it a solid base. This is contrasted by the lightness of a suspended timber deck verandah which surrounds the house on three sides. The covered verandahs allow for comfortably ventilated and shaded semi-indoor spaces. Internally the timber floor continuous as a border around various patterned natural stone floors. In front of the living room, the deck extends to form a large outdoor deck with a panoramic view of the surrounding landscape

 

 

© Ariel Huber / EDIT images

 

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

https://thehardt.com/architecture/casa-o-01arq/

https://thehardt.com/architecture/ya-house-2015-by-kubota-architect-atelier/

https://thehardt.com/architecture/borgo-merlassino-2015-by-deamicis-architetti/

 

 


Sonoma Connect 5 by Connect Homes

Sonoma Connect 5 by Connect Homes

Sonoma Connect 5 by Connect Homes situated on a hillside in Sonoma, CA | The Hardt

 

Sonoma Connect 5 by Connect Homes situated on a hillside in Sonoma, CA. Completed in 2013, the 2-bd 2-bth 1,600 ft² modular home was built at a cost of under $190 per square-foot. Connect Homes are built in a factory in So. Cal. where the modules are 95% complete before shipping to the site. Interior and exterior finishes, doors, windows, plumbing, electrical, mechanical, fire sprinklers, roofing, and flooring are all done in the factory. Modular Homes are the homes of the future in my opinion.

 

 

 

SPECIFICATIONS

Floor Area1,600 sf total
Overall Dimensions40′ X 40′
Bedrooms2-3
Bathrooms2
Stories1

ESTIMATED PRICING

Connect Homes Budget
(2017/2018 Pricing Schedule)
Design$15,000
Production$280,000
Installation$55,000
Sales Tax$10,080
Estimated Connect Homes Total$360,080
On-site Work Budget
Estimated Basic Scope$64,000
Estimated Total Budget*$424,080

What’s included?

Connect Homes provides the following on all projects:

● Architectural services
● Structural engineering services
● Heavy-gauge steel structure
● Exterior siding and metal trim
● Gutters and downspouts
● Exterior doors and windows
● Dual pane, low-e glass
● Insulation in walls, roof, floor
● Mechanical system in the home
● Electrical system in the home
● Plumbing system in the home
● Exterior wall sconces
● Recessed LED ceiling lighting
● Faucets and toilets
● Tankless water heater
● Central heating and air system
● Thermostats
● Smoke/CO alarms
● Fire sprinkler system
● Engineered wood flooring
● Tile flooring in baths
● Cabinets and countertops
● All kitchen appliances
● Washer and dryer
● And more…

 

Get in touch with Connect Homes to customize your prefab home. Or just head over to their site and check out the options available. It’s pretty sick. Contact Connect Homes to learn more about the product and services they provide. See their notes on pricing for more information.

 

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 

 


 

Quinta dos Pombais by Opera | Design Matters

Quinta dos Pombais by Opera | Design Matters

Quinta dos Pombais by Opera | Design Matters located in Castelo de Vide, Portugal. The awesome site and landscape were the inspiring themes for this house. The deployment of the house comes from the imposition of the polygon with the removal of 164 feet (50 meters) to the extreme limits, maintenance of all trees and seeking views privileged obtained from altimetry 417,00. The program follows the guidelines of the owners with the possibility of future expansion for 2 more rooms (for tourist exploitation). The house is carried out in three levels, with the aim of integrating as much as possible in the landscape and “follow” the natural inclination of the terrain. The location of the guest rooms on the lower level, oriented to the East, allows to separate the private area and also the future expansion of this area. The stone used in the exterior walls was from the extracted foundations and the “wood box” used thermowood, a natural and low maintenance cladding.

 

 

 

Photography by João Morgado

 


 

Check these aesthetically similar projects, picked for you below:

 

 


 

 

MENU
SEARCH
The Hardt

Pin It on Pinterest