Tuatua House (2016) by Julian Guthrie

Tuatua House (2016) by Julian Guthrie

Asher 7:24 pm 12:45 am

Located in Tuatua Ln, Omaha, New Zealand, Tuatua House (2016) by Julian Guthrie | The Hardt

 

Located in Tuatua Ln, Omaha, New Zealand, Tuatua House (2016) by Julian Guthrie. The 4,563 ft² (424 m²) home’s, double height entry gallery, is on axis to a sand dune beyond, so that the view is revealed as you progress to the living area. Stacking sliders from the gallery open the spaces into the garden, providing a visual connection between the spaces. The Tuatua house is located in a coastal subdivision. The brief required a generous family holiday home suitable for frequent guests and informal entertaining, with space to garage a boat and sports equipment. The site is north facing toward the view, but visible from the public walkway, and has adjacent homes on the two side boundaries. The area is subject to strong winds, both northerly from the coast and from the south-west. The plan locates the main living area at the seaward north end of the site and wraps around a west facing lawn and pool courtyard, enclosed by the children’s wing at the southern end.

 

 


 

The owner’s bedroom and two guest bedrooms are set on an upper level, creating private retreats from the level below. The double height entry gallery is on axis to a sand dune beyond, so that the view is revealed as you progress to the living area. Stacking sliders from the gallery open the spaces into the garden, providing a visual connection between the spaces.  The design addresses issues around privacy from the coastal walkway and adjacent homes and creating flexible means of shelter from sun and wind. Exterior blinds, a slatted brise-soleil, and a fabric canopy adapt the house to the conditions. The design using a mix of textured materials selected to withstand the harsh environment. Bagged masonry and rustic cedar surfaces continue between inside and outside and wrap up and over the forms blurring the distinction between floor, walls and ceiling planes. The blank entry façade and grassed entry courtyard suggest an alternative to the neighboring suburban typology.

 

 

© Patrick Reynolds

 

 


Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


MENU
SEARCH
The Hardt

Pin It on Pinterest