V-Lodge (2013) by Reiulf Ramstad Arkitekter

V-Lodge (2013) by Reiulf Ramstad Arkitekter

Asher 7:16 am 12:50 am

Located in Ål, Norway, V-Lodge (2013) by Reiulf Ramstad Arkitekter | The Hardt

 

 

Located in Ål, Norway, V-Lodge (2013) by Reiulf Ramstad Arkitekter. This all-year cabin is located in the mountains above the village Ål, amidst cross-country ski tracks in winter and hiking tracks in summer. It is well suited for the family of five and designed to accommodate changes in family composition and a mix of generations in the years to come. The project has had a particular ambition to adapt to the existing topography and natural surroundings while taking advantage of the beneficial opportunities of the site. Simplicity and restraint characterize the lodge in its form, program, and materials. The building consists of two bodies united in a V-shaped plan with a south-facing glazed wall at its chamfered intersection. The main branch accommodates the entrance hall and combined dining, kitchen, and living zones, orientated in parallel with the contours of the topography. The second branch contains a bathroom, three bedrooms and a youth lodge at the far end, each on stepped levels in alignment with the falling terrain. The exterior is entirely clad in pre-patinated heart pine on the walls and pitched roofs, providing a homogenous skin that blends in with its surroundings.

 

 

 


 

The interior is simple but refined: walls, ceiling, and fixed furniture are finished with bare plywood sheets, and the combined fireplace and kitchen counter are cast in-situ concrete. Glazed openings from floor to ceiling provides ample daylight and transparency to the outside, culminating with the glazed section at the joint of the two branches. While admitting the high sun above the forested crest, its focal point is the forest floor at the base of the hill. A comfortable sitting niche provides the optimal place for relaxation and contemplation. Each bedroom is accessed through sliding doors along a narrow hallway of steps descending with the terrain and ending at a youth lounge with views through its glazed gable end wall. The cabin’s gentle intervention on the site creates small microclimate zones with beneficial sun conditions for outdoor activities and easy access from the interior. Its form reinterprets local and national building traditions, with materials that match and complement the montane birch forest and quality of light.

 

© Søren Harder Nielsen

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


Villa Vatnan (2015) by Nordic Office of Architecture

Villa Vatnan (2015) by Nordic Office of Architecture

Asher 5:47 pm 12:50 am

Villa Vatnan (2015) by Nordic Office of Architecture situated in Trondheim, Norway | The Hardt

 

Villa Vatnan (2015) by Nordic Office of Architecture situated in Trondheim, Norway. Nordic — Office of Architecture was approached by the Vatnan family to deliver their dream home. They had a simple architectural vision, but a demanding site on which it was to be realized. Located on the edge of an established residential area with limited access and a steep topography, the site does, however, offer fantastic views from the private and shielded south-west facade.

 

 


 

The family desired a home for both everyday life and entertaining, where the primary rooms are all collated on one floor with generous sizes and well resolved spatial relationships. By lifting this main floor up to one floor above the natural entrance level, we captured the best of the views and the sun. The elongated body of the house shelters against the wind and creates an open private outdoor space, while the bedrooms and living areas all have direct access to the garden via a covered terrace stretching the length of the house.

 


 

The simple concept is reinforced by the overall simplicity in use of materials. The entire main floor is covered in pine boards, and the living room, kitchen, and terrace are clad in veneered oak. The concrete is sealed throughout the house, and the ceiling height of 9 ft (2.8 meters) further contributes to the experience of the house opening up towards the grand view to the south-west. The basement and main deck are cast in concrete and the gable and long walls to the north-east are clad in cedar wood.

© visualis / m.c.herzog

© Espen Grønli

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


MENU
SEARCH
The Hardt
THE-HARDT-LOGO-WRITTEN-WITH-HALF-QUARE

Pin It on Pinterest