Kirchplatz Office + Residence (2012) by Oppenheim Architecture + Design

Kirchplatz Office + Residence (2012) by Oppenheim Architecture + Design

Asher 3:08 am 8:48 pm

Located in Muttenz, Switzerland, Kirchplatz Office + Residence (2012) by Oppenheim Architecture + Design | The Hardt 

 

Located in Muttenz, Switzerland, Kirchplatz Office + Residence (2012) by my dear friend Chad Oppenheim of Oppenheim Architecture + Design. The design of this adaptive re-use project was born initially out of a design competition initiated by the City of Muttenz/Basel. The design was based on the renovation of a historic farmhouse situated within the historic central core of the city. The original farmhouse was constructed in 1743.  Today the converted farmhouse serves as an office for an architectural design company, provides community meeting space, and serves as a compelling link to a new, adjacent private residence. The new design aimed to provide a fresh interpretation to the existing traditional features of the historic farmhouse building and its interior. This is achieved by creating new openings for natural daylight and by using a crisp white finish in the interiors, which juxtapose against the texture of the old wood and through the way in which the spaces open up, overlap, and merge together with one another.

 

 


 

The sustainability considerations included maintaining an energy-efficient building through the use of current MINERGIE (energy efficiency) construction standards, solar roof panels, a sustainable choice of materials such as reclaimed wood used for the facade, and the restoration of existing architectural elements where possible. The project also included the design of a new single-family house adjacent to the adaptively re-used historic farmhouse that was converted into the office. This elegant contemporary residential structure juxtaposes with the historic building. The new and old share commonalities of materials and colors, yet have distinctly different expressions with the interplay of modern and historic delighting the senses. The 3-floor house is organized with the master bedroom and guest bedroom on the top floor; the kitchen, dining and living spaces on the ground level; and the children’s bedrooms below ground with a ramped outdoor backyard terrace leading up to the ground level.

 

 

 

© Borje Müller

 


 

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

The Nonhyun 101-1 Building by Stocker Lee Architetti

The Nonhyun 101-1 Building by Stocker Lee Architetti

Asher 2:52 pm 12:46 am

The Nonhyun 101-1 Building by Stocker Lee Architetti located in the Gangnam district, a commercial area in the south of Seoul, South Korea. “A concrete basement, shaped by the structure, generates a filter space between inside and outside, public and private,” added the studio. “It identifies the main entrance and the ground floor cafe and it also structurally supports a clear block of bricks on top.”

A pair of apartments are placed in the top two levels. These floors are stepped back to create terraces surrounded by balustrades, which are made up of vertical metal pieces coloured the same dark red as the brickwork.

Each of the flats are arranged differently. Both have open-plan kitchen, dining and living areas, but one features two bedrooms and bathrooms, while the other has just one of each.

Photo by Simone Bossi.

MENU
SEARCH
The Hardt

Pin It on Pinterest