E/C House by SAMI-Arquitectos

E/C House by SAMI-Arquitectos

E/C House by SAMI-Arquitectos located on the volcanic island of Pico in the Azores, Portugal | The Hardt

 

E/C House by SAMI-Arquitectos located on the volcanic island of Pico in the Azores, Portugal. Overlooking the Atlantic, the house spans two levels and occupies the ruin of a former house. But what is particularly interesting with this specific project, is the way the architects have treated the remains of the older house: rather than ‘renovating’ the site, or incorporating the old walls in a decorative way, instead they decided to create a spatial choreography between the old and the new, and place the new house inside the old one, reminiscent of how Matryoshka dolls are placed with one another. With the old stone walls left intact, the new concrete house seems to emerge mysteriously like a spectre of the old one, a gesture that can also be read as a metaphor of regeneration and regrowth, with the whole concept brings to mind how a young tree sprouts from the roots of an old tree that has fallen. As the E/C House’s openings are not always aligned with the old doors and windows, an interesting dialogue is created between the interior, the old stone walls and the view outside. Designed mainly as a dwelling with which to rest and contemplate, the house is minimally furnished, with each space treated as a ‘deck’ that opens generously to the outside and can accommodate multiple uses.

 

 


 

© Paulo Catrica

 

Keep the insdpirational vibes moving to the projects below, specially picked out for you via The Hardt algorithm:

 


 

Casa Arimon (2017) by Garcia-Duran

Casa Arimon (2017) by Garcia-Duran

Casa Arimon (2017) by Garcia-Duran located in Sabadell, Spain | The Hardt

 

Casa Arimon (2017) by Garcia-Duran located in Sabadell, Spain. Architecture is essentially the search for light. And this is what the architect Marc García-Durán does in the renovation of an old family home. The house was built by the architect, urban planner and mathematician Josep Oriol i Bernadet in 1858. It was completely renovated in a modernist style by Josep Renom i Costa in 1911 and partially renovated by Santiago Casulleras i Forteza in 1945.

 

 

 


In an amazing dialogue with the architects who preceded him, Marc García-Durán has cut walls with his drawing pen and stripped staircase structures. Not to create new spaces or rediscover old spaces. But rather to create while rediscovering. To dilute the hands of time. To search, definitively, for the light. The architect has not only conversed with time. He has also conversed with the space, with the factory that is next to the house, with the family’s textile tradition, transforming the wool into a glass and the old boxes of thread into closets. The exterior of the house is classified as an asset. I have no doubt that after Marc García-Durán’s intervention the interior will be classified the same way one day

 

 

Photos by Adrià Goula

 


 

Continue vibing with similar aesthetics below

 


Santa Maria Do Bouro Convent (1997) by Eduardo Souto de Moura + Humberto Vieira

Santa Maria Do Bouro Convent (1997) by Eduardo Souto de Moura + Humberto Vieira

Located in Cemitério de Bouro, Portugal, Santa Maria Do Bouro Convent (1997) by Eduardo Souto de Moura + Humberto Vieira | The Hardt

 

Located in Cemitério de Bouro, Portugal, Santa Maria Do Bouro Convent (1997) by Eduardo Souto de Moura + Humberto Vieira. This project aims to adapt, or rather, to make use of the stones available to build a new building. It is a new building, in which various voices and functions (some already registered, other still to be constructed) intervene; it is not a reconstruction of the building in its original form. For this project, the ruins are more important than the “Convent”, it is they that are open and manipulable, just as the building was during its history.

 


This attitude is not meant to express or represent an exceptional case justifying some original manifesto, but rather to abide by a rule of architecture, more or less unchanging throughout time. During the design process, a lucidity was sought for between the form and the program. Faced with two possible paths, we chose to reject the pure and simple consolidation of the ruin for the sake of contemplation, opting instead for the introduction of new materials, uses, forms, and functions “entre leschoses”, as Corbusier said. The “picturesque” is a question of fate, nor part of a project or program.

 

Check out my guy minimalist master, Shinici, plus other masterminds below:

 


 

Casa Falk by Luciano Giorgi of LGB Architetti

Casa Falk by Luciano Giorgi of LGB Architetti

Located on the island of Stromboli, Italy, Casa Falk by Luciano Giorgi of LGB Architetti. The house can be described as a dream home confronting an active volcano. The house, a group of white buildings, is named after its last owner, the Swiss artist Hans Falk (1918-2002).  Renovated by its present owner, an art, and furniture collector, the house went through an entire restoration with a minimalistic approach, designed by the architect Luciano Giorgi of LGB architetti.A

We have chosen to follow an approach based on the process of subtraction and simplification, emphasizing the metaphysical aspect of the buildings created by abstract volumes with sculptural openings and dazzling volumes getting a mystic white gesso look in the daylight. The property includes a garden surrounded by walls of a group of houses, almost like a “Casbah”, but at the same time it opens up towards the two major elements of the island, the sea, and the volcano. Inside the property walls, the role given to the open space is fundamental: going into the property from the main entrance, a Mediterranean garden plays as filter between the exterior and the interior, to be followed by a parade of terraces, courtyards and paved trails in lava stone on various levels which connect the different buildings until the sea.

The connection to the first floor of the houses is possible just through the original external staircases, which we decided to maintain. The choice of the materials we made, inspired by the previous situation, is radical. The idea, which was immediately approved by the owner and me, was to use materials made in Italy, autochthonous, therefore lava stone taken from the Etna area, chestnut wood found in Sicilian forests and the “statuario” marble taken from the famous Carrara caves that brings us back to the famous tradition of Italian sculptures as well as the use of bronze for windows and doors, made near Venice where the old tradition of Carlo Scarpa still remains an icon for contemporary architecture.


 

 

Make sure you check these aestheticsally similar projects, picked for you below:

 

 


 

Bacoc Hacienda (2009) by Reyes Ríos + Larraín Arquitectos

Bacoc Hacienda (2009) by Reyes Ríos + Larraín Arquitectos

Bacoc Hacienda (2009) by Reyes Ríos + Larraín Arquitectos situated in Seye, Mexico | The Hardt

 

Bacoc Hacienda (2009) by Reyes Ríos + Larraín Arquitectos situated in Seye, Mexico. The shell of hacienda Bacoc was built between 1880 and 1910 for the production of sisal fiber. The decline of this activity in Yucatan led to the abandonment of this hacienda. It was then converted into a modest rustic ranch dedicated to livestock and beekeeping. After losing its original use, the property deteriorated. In 2006, when it was bought by its present owners, the main house was ruined, preserving an old building of stone masonry and no roof. The architectural design concept arises from preserving and strengthening the historical preexistence without recycling it as a built space. We proposed a treatment of isolated object-space, surrounded by water gardens and the new building that contains it. It also functions as an open lobby that links to the new construction, articulating the reading of the project, as a hinge between the new and the old.

 

 


 

The proposal rescues and updates the use of traditional finish techniques. The facades were covered in stucco with a resin base from the endemic tree “Chukum” in a natural color. The concrete walls are cast on-site and use the red earth “Cancab” from the south of Yucatan as aggregate. Both have unique characteristics of identity with the site. The new volume – space dimensions, ceiling heights, the proportion of openings, orientation, and window layout – are a contemporary recreation of the architecture of old Yucatan henequen haciendas. The project is also a modern reinterpretation of the architectural typology that characterizes these estates.

 

© Schalkwijk-Troche-Reyes-Patrón

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 

 


Casa Crotta (2015) by Massimo Galeotti Architetto

Casa Crotta (2015) by Massimo Galeotti Architetto

Casa Crotta (2015) by Massimo Galeotti Architetto located in Arfanta, Italy | The Hardt

 

Casa Crotta (2015) by Massimo Galeotti Architetto located in Arfanta, Italy. Built by a Venetian noble family (e.g. Crotta) Casa Crotta, (former Dalle Crode, Tibolet) is likely an ancient hunting lodge of the XVII century. The house is part of the Regional Institute of Venetian Villas list and is situated in Arfanta’s hamlet, between the Tarzo’s hills, and is the first of series of rural buildings right in front of the municipal road. From a typological perspective, two distinctive floors compose the house but the habitative one is at the top. This is a characteristic that well explains the type of use for which the building was originally built (hunting lodge) because the house used to be exploited occasionally for few hours a day. The conservation status of the house required a major intervention before compromising its functionality.

 

 

 

 


 

Specific maintaining interventions have been complemented by the realization of entirely new architectural elements. In order to make the building’s use habitable and comfortable on both the ground floor and the first floor, there was a slight but significant redistribution of space. An indelicate and superfluous volume recently added, has been recovered by transforming it into the new kitchen, while two bathrooms have been created, one on the ground floor and one on the first floor. During the restoration, all the terracotta and stone materials have been recovered, entirely cleaned and subsequently reutilized. The restoration will take several stages and it provides the recovery of the stone tower adjacent to the building and the redesign of an outdoor pergola used as a garage and storage too.

 

 

© Francesco Castagna

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 

 

 


 

M House by MDBA & Guallart Architects

M House by MDBA & Guallart Architects

M House by MDBA & Guallart Architects situated in a small village in Spain, with its ancient character very much still well intact. The relation with the landscape and the surroundings of the housing, so that this one is closed to the village, and it is opened towards the valley in the western part through large windows, capturing maximum light into the house. There are four levels which create different facades plans, generating terraces of different characters, according to the interior use of the volume

 


 


 

The Hardt

The Hardt

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates. So far I think I've managed to send one super important newsletter out, in total. So if you're worried about spam, don't trip. Feel free to lurk in the shadows too. Either way, I'll still have mad love for you 🖤 

You have Successfully Subscribed!