The Hardt Star 18 BE by Adolfo Perez 2 18 BE by Adolfo Perez Architecture Minimal Modern  spain pool Adolfo Perez   Image of Star 18 BE by Adolfo Perez 2

18 BE by Adolfo Perez

    0

Situated in Vistahermosa Residential Area in El Puerto de Santa María, Cádiz, Spain Star 18 BE by Adolfo Perez | The Hardt

 

Situated in Vistahermosa Residential Area in El Puerto de Santa María, Cádiz, Star 18 BE by Adolfo Perez. Completed in 2014, the modern 3,315 ft² (308 m²) home is on a plot which has been divided into two parts to building two semi-detached houses in the Vistahermosa Residential Area in El Puerto de Santa María, Cádiz. The owner ordered us the realization of one of the houses which had some determinants because of the shape of the plot and the property’s orders. This plot is long and narrow with two sides that look out over the street. The municipal regulation forced us to set back the facade with respect to the street and, also, the properties of the plot imposed us some limitations.

 

 


 

It was decided to set up a house along the plot because of the municipal regulations and the owner’s insistence to be a house as private and independent as possible as much in use as in views. The construction is suggested as “IL PECILE” in Hadrian’s Villa, that is to say, a big white wall that goes over the plot and distributes the different uses of the building. It is a long wall with a narrow bay. This wall divides the area into two parts. One of them is the area with the garden and the other one is the building. The “Pecile” is a big white blank wall with a hole which connects with the living room and the “public” rooms of the building. There are three elements along the wall formed by three crystal boxes: the first one connects with the living room, the second one with the corridor of the first floor and the last one is a big lamp that light up the garden and the swimming pool

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

The Hardt South Yarra Residence by Carr Design Group343 18 BE by Adolfo Perez Architecture Minimal Modern  spain pool Adolfo Perez   Image of South Yarra Residence by Carr Design Group343

South Yarra Residence by Carr Design Group

    0

South Yarra Residence by Carr Design Group situated in Melbourne, Australia | The Hardt

 

South Yarra Residence by Carr Design Group situated in Melbourne, Australia. Located in Melbourne’s Domain precinct this 1929 built residence originally began as two duplexes, one of which was originally inhabited by the famous Australian artists-collectors Sunday and John Reed before they move to the Heide property (which after their death became the Heide Museum of Modern Art). Merging historic architecture with a contemporary, cantilevered addition, the old and the new are now joined with wide shadow recesses and textural change where the achromatic color palette of matte black steel, polished black timber flooring, cement walls and polished aluminum reflects the transparency of the modern design

 

 


 

The architectural masterplan sought to celebrate the original structure and well-proportioned spaces whilst updating them to provide a cohesive series of interior spaces to suit a family of five. A bold two-story glazed structure was added to the rear west face of the property to bring light into the heart of the home, defining a new circulation core to the building. A large glazed skylight tracks the path of the sun throughout the day, filling the interior with light. Openings are lined with the introduction of steel portals and framing devices for reveals, panels, and blades, marking the transition from original form to contemporary space, existing built form with that of the new, highly contemporary addition.

 

Photo © Carr Design Group

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

The Hardt Aroeira III House 2011  18 BE by Adolfo Perez Architecture Minimal Modern  spain pool Adolfo Perez   Image of Aroeira III House 2011

Aroeira III House (2011) by ColectivArquitectura

    0

Aroeira III House (2011) by ColectivArquitectura in Portugal | The Hardt

 

Aroeira III House (2011) is a contemporary residence designed by ColectivArquitectura in Portugal, near a golf course (area of Aroeira). Situated in a dense pine forest, the hexagonal plot had no references to the choice of location for the construction. It was conditioned by ‘occupation zone’ defined by the Master Plan – a circle of 12.50 m radius centered a hexagon that defines the perimeter of the plot. To take advantage of the characteristics of the plot, sun exposure, the natural slope of the terrain and the nearby surroundings, we chose to define a volume in which the horizontality prevails and that, although split into two levels, the image of earthen construction does prevail by partially burying the lower floor level, in contrast with the verticality of the existing trees.

 


 

The construction with reinforced structure, and visible concrete on the lower floor, assuming the function of the material and with a structure and coating of Cumarú wood upstairs – with significant advantages in thermal and acoustic comfort -, develops in a U-shape form, defined by three intersecting volumes, forming an open courtyard to the West, limited, to the South, by the swimming pool. The ground level, partially buried, is occupied by a storage compartment in the basement area, a two-car garage, and the entrance hall, both with North facing access, a support room with private toilet and a compartment that serves simultaneously as laundry and a poolside toilet, the swimming pool being located to the east. There is also a small compartment for pool equipment, with access only from the outside.

 

 


 

Upstairs, the non-permanence areas, as the vestibule and part of the circulation areas, face North. The master bedroom, with toilet support, faces South and West, the remaining two bedrooms, also facing South, turn to the patio, the kitchen faces South and East, and the living room faces South and North, taking advantage of the visual threading on the pool and the golf courses of the allotment, as well as on the patio. The intervention in the landscape includes a car access to the North area of the plot and was designed considering the preservation and reinforcement of the existing plant species.

 

Photography by Fernando Guerra | FG+SG

 


 

Aesthetically and Geographically Related projects:

 


 

The Hardt Tramuntana House Perretta Arquitectura.43 18 BE by Adolfo Perez Architecture Minimal Modern  spain pool Adolfo Perez   Image of Tramuntana House Perretta Arquitectura.43

Tramuntana House by Perretta Arquitectura

    0

Tramuntana House by Perretta Arquitectura located in Bétera, Spain  | The Hardt

Tramuntana House by Perretta Arquitectura located in Bétera, Spain. Tramuntana House is a two-story residential structure that features clean lines and sharp edges. Its east orientation is open, with huge glass walls that allow indoor-outdoor interplay. The house is finished in concrete. This contributes to its modern, contemporary vibe. The Tramuntana house is one of the most unique homes that can be seen from the golf club, in Torre en Conill. The house is totally turned over to it, it is distributed over two floors, where only the bedroom in the suite is available on the upper floor. The house consists of a set of planes that fold up forming the rooms, the vertical ones are cut obliquely giving the whole a remarkable singularity and making the house a prow pointing to the winds coming from the Tramuntana.

 

 

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 

House in Salento (2014) by Iosa Ghini Associati

Tamarit Apartment (2016) by RAS Arquitectura

Sub-Tropical Melbourne Garden by Myles Baldwin

 

 


The Hardt PIANO HOUSE BY line THE HARDT 2 18 BE by Adolfo Perez Architecture Minimal Modern  spain pool Adolfo Perez   Image of PIANO HOUSE BY line THE HARDT 2

Piano House by LINE Architects

    0

Piano House by LINE Architects located in Chisinau, Moldova.

 

Piano House by LINE Architects located in Chisinau, Moldova. The minimal 2,841 ft²( 264m²) single-story pavilion of glass, concret, and wood sits on a flat, trapezoidal lot, with three sides surrounded by existing low-rise buildings. Clear and concise exterior lines flow into the interior of the house. The 3 bedroom house is spread evenly throughout, with all areas built around the courtyard.

 


 

Flat plot of a trapezoidal shape, with three sides surrounded by the existing low-rise buildings, which dictated the shape of the house, but in spite of this plan forms the inner courtyard of regular shape with a swimming pool above which hovers home construction. Clear and concise exterior lines flow into the interior of the house. The house is spread over most of the area, all areas of the house are built around a courtyard. In addition to the common area in the house are three bedrooms of which two children and one master bedroom with bathroom en-suite bathroom and dressing room, as well as auxiliary facilities and a games room. Space home minimalist and restrained.

 

 

 

Photographer: Oleg Bajour

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


The Hardt L23 House Pitagoras Group 6 18 BE by Adolfo Perez Architecture Minimal Modern  spain pool Adolfo Perez   Image of L23 House Pitagoras Group 6

L23 House (2011) by Pitagoras Group

    0

L23 House (2011) by Pitagoras Group located in Guimaraes, Portugal | The Hardt

L23 House (2011) by Pitagoras Group located in Guimaraes, Portugal. The house land is oriented to the West. On the East limit, where the municipal road gives access, features a rugged topography, due to the existence of a slope. Beyond the slope, the land develops with slight and constant pendant, longitudinally; like a promontory over the city. The house is delimited on the East by a concrete wall that erupts from the ground and sustains the higher lands – on the entry elevation. Behind the concrete wall, overcoming the different elevations of the land, a sloping course is designed, pedestrian and automobile access, to a first ground platform, where we find the entrance.

 

Due to the accentuated between the street elevation (271.70) and the mean elevation of the mainland platform, the house entry is necessarily on the first floor, there exists a bigger proximity and easier access.  This new platform receives the visitor on a large paved outdoor space, bordered on the North / West by a suspended volume, which contributes decisively to the volumetric characterization of the building. This volume is disposed of transversely relatively to batch, leaning on one side and the other on two volumes. Besides characterizing the arrival area, he hierarchizes the construction, establishing important links between the spaces that constitute the building. Since the arrival area and under the suspended volume, we anticipate a succession of open spaces, gardens, to the main ground platform, where a patio is drawn between the two volumes.

 

 


 

Programmatically on the first floor, is the house main entrance, with the entrance hall and a staircase linking the two house floors. It is from the hall that is distributed on either side, the private spaces (bedrooms), and common spaces (living room and gym). The bedrooms are organized in a succession of spaces open to a balcony over the patio. In the suspended volume is located an ample space for common use, with different living areas (work, study, reading, leisure …), and also a small gym connected to the indoor pool on the ground floor. Due to their orientation, these spaces emphasize the visual relationship with the more distant landscape, while enjoying the atmosphere created on the patio below.

 

On the ground floor, the program is distributed over the two volumes: one for the pool and the locker room; and the other for the social and services areas. The patio works as an exterior extension of the rooms spacious. Concerning the materials used, the apparent pigmented concrete defines the structural volume. As a cover material for some facade panels was chosen the anthracite zinc. On external decks for car access, we opted for the basalt cube; on pedestrian tracks or living spaces, the predominant are the wood pallets, as an extension of the interior floors. The external casings are in black aluminum. The cover has a significant importance in the image of this house, as it is entirely visible from the entry of the lot. For this reason (but not only), we opted for a cover finished in porous concrete, in order to create a draining surface, totally uniform. Somehow is the cover itself that helps us understanding the volumetry of the building, which we discover as we move forward on the ground.

 

 

location
Collaborator
mechanical engineering
Guimarães, Portugal Marlene Sousa Coelho Lima Engenharia
design year
Foundations and structures
photography
2007-2011 Francisco Bernardo José Campos Photography
area
hydraulic engineering
612m2 Francisco Bernardo

 

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 

Residence Codina (2009) by A4estudio

YAK01 (2013) by AA-D

Frogs Hollow (2009) by Williamson Chong Architects

 

Pitagoras Group has a pretty cool website, check them out in depth here


 

 

The Hardt DS House 2015 by Studio Arthur Casas located in Sao PauloBrasil7 18 BE by Adolfo Perez Architecture Minimal Modern  spain pool Adolfo Perez   Image of DS House 2015 by Studio Arthur Casas located in Sao PauloBrasil7

DS House (2015) by Studio Arthur Casas

    0

DS House (2015) by Studio Arthur Casas located in Sao Paulo, Brasil | The Hardt

 

DS House (2015) by Studio Arthur Casas located in Sao Paulo, Brasil. This project is a large renovation of a house designed in the eighties by Italian-Brazilian architect Ugo di Pace. The client, whose grown-up children left the family home, aimed for functionality and further integration between spaces now inhabited only by a couple. The volume of the house occupied almost the entire surface of the narrow and deep plot. It was characterized by the robustness of the structure, with few openings, highlighted by cylindrical concrete columns in the front and the rear façades, containing pillars and hydraulic installations. Small gestures brought fluidity to the architecture, such as enlarging the openings to let in the sunlight and create views towards the gardens. With an intense social life, the client paid special attention to the redesign of common areas for hosting parties. The ground floor is divided between a block on the street side, holding the garage, kitchen and service areas, and another one where the living room and dining room are oriented towards the backyard.

 


 

The main entrance is made through a corridor that runs along one of the sides of the plot. The swimming pool was enlarged to have a section transformed into a 20m swimming rink that suggests continuity between this corridor and the backyard. A circular skylight was created in front of the entrance door, upon entering the house one sees a massive piece of millwork that seems to float due to its cantilevered structure. It forms an axis that distributes the accesses to the living room, dining room, pantry, and kitchen.

 

 

 


 

Openings were enlarged and glass doors were added to bring within the house the atmosphere created by the vertical gardens that occupy the perimeter of the plot. A pergola protects a space for outdoor meals, next to the wooden deck in front of the swimming pool made out of travertine marble. A bench inside the pool extends along one of its sides, concealing the lighting. In the living room, the cylindrical column holds a hearth whereas the dark Brazilian teak staircase was kept from the original project, contrasting with the light tones of the interior design. The home theater in the first floor is continuous to the double height ceiling of the living room with a photo selection of Sebastião Salgado. A fitness room, constantly used by the clients, also functions as a corridor that gives access to the master suite, with a large skylight dominating the space. Two separate closets and bathrooms were created for the couple and a guest room that opens to a small courtyard was renovated. All the enclosed spaces receive natural light from solar tubes.

 


 

The façade was divided into two horizontal sections, one with the expanded openings in the ground floor and another made with a wooden moucharabieh that encase the first floor. The structural cylinders are tangent to these panels, creating waves that soften the preexisting volume. The materials employed were travertine marble on the ground floor and American oak in the private areas flooring and millwork. This renovation creates a refreshing atmosphere for a house occupied by the clients for decades. Functional and simple, the project updates usages and establishes a blur between inside and outside, blending small landscapes that bring natural light, greenery, and fluidity to the architecture.

 

 

Photography by Ricardo Labougle

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


The Hardt THE HARDT NEW LOGO 18 BE by Adolfo Perez Architecture Minimal Modern  spain pool Adolfo Perez   Image of THE HARDT NEW LOGO

Categories

Send this to a friend