Santa Maria Do Bouro Convent (1997) by Eduardo Souto de Moura + Humberto Vieira

Santa Maria Do Bouro Convent (1997) by Eduardo Souto de Moura + Humberto Vieira

Located in Cemitério de Bouro, Portugal, Santa Maria Do Bouro Convent (1997) by Eduardo Souto de Moura + Humberto Vieira | The Hardt

 

Located in Cemitério de Bouro, Portugal, Santa Maria Do Bouro Convent (1997) by Eduardo Souto de Moura + Humberto Vieira. This project aims to adapt, or rather, to make use of the stones available to build a new building. It is a new building, in which various voices and functions (some already registered, other still to be constructed) intervene; it is not a reconstruction of the building in its original form. For this project, the ruins are more important than the “Convent”, it is they that are open and manipulable, just as the building was during its history.

 


This attitude is not meant to express or represent an exceptional case justifying some original manifesto, but rather to abide by a rule of architecture, more or less unchanging throughout time. During the design process, a lucidity was sought for between the form and the program. Faced with two possible paths, we chose to reject the pure and simple consolidation of the ruin for the sake of contemplation, opting instead for the introduction of new materials, uses, forms, and functions “entre leschoses”, as Corbusier said. The “picturesque” is a question of fate, nor part of a project or program.

 

Check out my guy minimalist master, Shinici, plus other masterminds below:

 


 

Waterside Buddist Shrine (2017) by ARCHSTUDIO

Waterside Buddist Shrine (2017) by ARCHSTUDIO

Located in Tangshan, Hebei, China, Waterside Buddist Shrine (2017) by ARCHSTUDIO | The Hardt

 

Located in Tangshan, Hebei, China, Waterside Buddist Shrine (2017) by ARCHSTUDIO. The design started from the connection between the building and nature, adopts the method of earthing to hide the building under the earth mound while presenting the divine temperament of nature with flowing interior space. A place with the power of perception where trees, water, Buddha and human coexist is thus created. The relationship with nature further extends to the use of materials. Integral concreting is used in walls and the roof of the building. The concrete formwork is pieced together with pine strips of 1.1 inch (3cm) width, in this way natural wood grain and vertical linear texture are impressed on the interior surface, creating a soft and warm feeling to the cold concrete materials. Built-in-furniture is custom-made with wood strips, whose grey wood grain is a little bit different from the concrete walls.

 

 

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

The Hardt

The Hardt

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates. So far I think I've managed to send one super important newsletter out, in total. So if you're worried about spam, don't trip. Feel free to lurk in the shadows too. Either way, I'll still have mad love for you 🖤 

You have Successfully Subscribed!