The Hardt House in Colares II by Frederico Valsassina Arquitectos stuated in Colares Portugal 835 1080x675 House in Colares II by Frederico Valsassina Arquitectos situated in Colares, Portugal Architecture Courtyard Decor Design Furniture Glass Interior Design Landscape Minimal Modern Nature View  Ricardo Oliveira Alves portugal Frederico Valsassina Arquitectos Fernando Guerra | FG+SG Colares   Image of House in Colares II by Frederico Valsassina Arquitectos stuated in Colares Portugal 835 1080x675

House in Colares II by Frederico Valsassina Arquitectos situated in Colares, Portugal

Asher 2:11 am 2:11 am

House in Colares II by Frederico Valsassina Arquitectos situated in Colares, Portugal | The Hardt

 

House in Colares II by Frederico Valsassina Arquitectos situated in Colares, Portugal. In the dense pine forest next to Praia das Maçãs (Apple Beach) the house hovers over the landscape. We opt for a single volume with two distinct faces: a more closed one and another more exuberant and exposed. It marks the entrance in the blind elevation by a ramp that gently transports us to the interior of the house that in an unexpected way merges with the outside. The theme of being indoor and out, both inside and outside, is intrinsic in the atmosphere intended for a seasonal dwelling like this: all the spaces of the house have autonomous access from the outside. Thus, all the environments set up a strong relationship with the pinewood, the patio arises from this will and serves as a hinge between social and private area. In the room the space continuity is greater: two large planes of glass that run one over the other and open alternately to the porch. The few materials of the house create a unique atmosphere, the pavement inside and outside is the same – cement stroked – ensuring the unification of spaces.

 

 

The exterior porch due to its elevation relative to the terrain appears as a porch above the pine forest. If the house on one side is born from the land, on the other due to the natural topography delicately levitates on it. This solution appears in a way as a strategy of environmental comfort, the Sintra mountain range has a very high humidity level, with this solution decreases the transfer of moisture from the soil to the house. The program is simple and was thought to the place where it is, with the existing climate. In this way is intended the greater absorption of sunlight: Rooms facing south, an office that appears as a place of collective activities and opens for passage, room to the west and kitchen to the north. The large glazed windows allow the entrance of natural light in much of the day and therefore the heating of the space.  Minimizing the effects on the natural landscape of the place, the pine forest was left as it was before this existence: the house is a platform that floats on the sandy terrain.

 

© Fernando Guerra | FG+SG and © Ricardo Oliveira Alves

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

The Hardt S. Mamede House Aires Mateus 02 House in Colares II by Frederico Valsassina Arquitectos situated in Colares, Portugal Architecture Courtyard Decor Design Furniture Glass Interior Design Landscape Minimal Modern Nature View  Ricardo Oliveira Alves portugal Frederico Valsassina Arquitectos Fernando Guerra | FG+SG Colares   Image of S. Mamede House Aires Mateus 02

S. Mamede House (2006) by Aires Mateus

Asher 9:47 am 3:51 am

Located in Lisbon, Portugal, S. Mamede House (2006) by Aires Mateus | The Hardt

 

Located in Lisbon, Portugal, S. Mamede House (2006) by Aires Mateus. A succession of everyday spaces occupied the lower floor of the 18th-century building on castle hillside. The estate existed illustrating a period and an identity that was clouded due to extended neglect. The plan for the house elected spatial values, designed geometric affinities, precision in relation to exterior windows. The garden made it possible to enhance the depth of the view over the Baixa rooftops and the river. An existing addition was rebuilt to house more private functions. The secular spaces were opened up to incorporate more significant uses. The unexpected discovery of a cistern crosses the depth horizontally and connects with the sky, the most protected space of the house.

 

 

 

 

© Ricardo Oliveira Alves

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

MENU
SEARCH
The Hardt THE HARDT NEW LOGO House in Colares II by Frederico Valsassina Arquitectos situated in Colares, Portugal Architecture Courtyard Decor Design Furniture Glass Interior Design Landscape Minimal Modern Nature View  Ricardo Oliveira Alves portugal Frederico Valsassina Arquitectos Fernando Guerra | FG+SG Colares   Image of THE HARDT NEW LOGO
The Hardt The Hardt Logos 1110 copy House in Colares II by Frederico Valsassina Arquitectos situated in Colares, Portugal Architecture Courtyard Decor Design Furniture Glass Interior Design Landscape Minimal Modern Nature View  Ricardo Oliveira Alves portugal Frederico Valsassina Arquitectos Fernando Guerra | FG+SG Colares   Image of The Hardt Logos 1110 copy

Search

The Hardt THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142 House in Colares II by Frederico Valsassina Arquitectos situated in Colares, Portugal Architecture Courtyard Decor Design Furniture Glass Interior Design Landscape Minimal Modern Nature View  Ricardo Oliveira Alves portugal Frederico Valsassina Arquitectos Fernando Guerra | FG+SG Colares   Image of THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142

Pin It on Pinterest