Shelter For Roman Ruins by Peter Zumthor

Shelter For Roman Ruins by Peter Zumthor

 

 

 

Shelter For Roman Ruins by Peter Zumthor located in Chur, Switzerland | The Hardt

 

Shelter For Roman Ruins by Peter Zumthor located in Chur, Switzerland. Peter Zumthor is a Swiss architect I put right up there with Tadao Ando as my all time favorite. Mr. Zumthor is responsible for designing a piece of architecture so stunning, it made me rethink the entire concept of what a building actually is, from a very rudimentary basis. The building is the Kunsthaus Bregenz in Austria by Peter Zumthor. I’ll do a post here and a full post on the site this week. But I digress, one of the first big projects for the 2009 Pritzker Prize-winning architect Peter Zumthor was this protective pavilion built to cover the remains of two Roman buildings. Built in 1985-86 and located in the capital of the Swiss canton of Graubünden.       

 

 


 

Chur is no less than the oldest town in Switzerland: the first settlements found at the site date to 3.500BC. In 15BC the Roman Empire conquered the village and designated Chur (Curia Raetorum) to be the capital of their new funded Roman province of Curia – hence the name Chur.  In those days the location at the right shore of the Rhine River was a strategic crossroad where several of the major Alpine transit routes came together before continuing down river. The Romans inhabited the area that is nowadays called Welschdörfli, just off the historic town center of Chur. In modern days archaeological excavations uncovered a complete Roman quarter. The authorities decided to preserve the excavations and to open them for public exhibition. Local Swiss architect Peter Zumthor was chosen as responsible for the design.

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

 

 

Tea Room by João Mendes Ribeiro

Tea Room by João Mendes Ribeiro

Tea Room (2000-2002) erected in castle ruin complex, Montemor-o-Velho, João Mendes Ribeiro, located in Paço das Infantas, Portugal | The Hardt

 

Tea Room erected in castle ruin complex, Montemor-o-Velho, João Mendes Ribeiro, Paço das Infantas, Portugal. It is believed that the paço (palace) of Montemor-o-Velho was first built in the 12th century. It is now well established that the paço was the object of a dispute, at the beginning of the 13th century, between Dom Afonso III and his sisters, Infantas Dona Teresa, Dona S, ncha and Dona Mafalda. The current name of the place – Paço das Infantas – originates from this quarrel. Its ruins rise well above the southeast walls of the castle, overlooking the river Mondego’s valley. The proposal for the construction of a Tea House in the surrounding areas of the Paço das Infantas is the result of the analysis of the monument, attempting to clarify its historical significance by means of a contemporary use. By creating a novel pathway along the walls, the former entrance of the castle is evoked. The inner space of the ruins is occupied by a virtually weightless building, made innocuous by its geometry and the way it stands free from the surrounding ruins, which are perceived as its actual walls. The construction consists of a glass box confined by two horizontal planes – a metal roof and a wooden floor – joined together by a volume comprising the service areas. The pavement extends southeast in a platform that doubles as a terrace elevated above ground, thereby detaching the construction from its surroundings. Ultimately, this approach creates an autonomous construction, which is valued by a strong geometric and material language, simultaneously ascribing a new and coherent meaning to the ruins.

 

 


Photos by Edgar Martins, João Mendes Ribeiro

Tea House, Paço das Infantas, Montemor-o-Velho Castle, Portugal
Project year: 1997
Construction year: 1999-2000
Client: Instituto Português do Património Arquitectónico, Montemor-o-Velho City Hall
Location: Montemor-o-Velho Castle, Portugal
Author: João Mendes Ribeiro
Collaboration: Carlos Antunes, Cidália Silva, Desirée Pedro, José António Bandeirinha, Manuela Nogueira, Pedro Grandão

Total area – 90 m2 m2

Cost – 250 000€ €/m2

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

E/C House by SAMI-Arquitectos

E/C House by SAMI-Arquitectos

E/C House by SAMI-Arquitectos located on the volcanic island of Pico in the Azores, Portugal | The Hardt

 

E/C House by SAMI-Arquitectos located on the volcanic island of Pico in the Azores, Portugal. Overlooking the Atlantic, the house spans two levels and occupies the ruin of a former house. But what is particularly interesting with this specific project, is the way the architects have treated the remains of the older house: rather than ‘renovating’ the site, or incorporating the old walls in a decorative way, instead they decided to create a spatial choreography between the old and the new, and place the new house inside the old one, reminiscent of how Matryoshka dolls are placed with one another. With the old stone walls left intact, the new concrete house seems to emerge mysteriously like a spectre of the old one, a gesture that can also be read as a metaphor of regeneration and regrowth, with the whole concept brings to mind how a young tree sprouts from the roots of an old tree that has fallen. As the E/C House’s openings are not always aligned with the old doors and windows, an interesting dialogue is created between the interior, the old stone walls and the view outside. Designed mainly as a dwelling with which to rest and contemplate, the house is minimally furnished, with each space treated as a ‘deck’ that opens generously to the outside and can accommodate multiple uses.

 

 


 

© Paulo Catrica

 

Keep the insdpirational vibes moving to the projects below, specially picked out for you via The Hardt algorithm:

 


 

Bacoc Hacienda (2009) by Reyes Ríos + Larraín Arquitectos

Bacoc Hacienda (2009) by Reyes Ríos + Larraín Arquitectos

Bacoc Hacienda (2009) by Reyes Ríos + Larraín Arquitectos situated in Seye, Mexico | The Hardt

 

Bacoc Hacienda (2009) by Reyes Ríos + Larraín Arquitectos situated in Seye, Mexico. The shell of hacienda Bacoc was built between 1880 and 1910 for the production of sisal fiber. The decline of this activity in Yucatan led to the abandonment of this hacienda. It was then converted into a modest rustic ranch dedicated to livestock and beekeeping. After losing its original use, the property deteriorated. In 2006, when it was bought by its present owners, the main house was ruined, preserving an old building of stone masonry and no roof. The architectural design concept arises from preserving and strengthening the historical preexistence without recycling it as a built space. We proposed a treatment of isolated object-space, surrounded by water gardens and the new building that contains it. It also functions as an open lobby that links to the new construction, articulating the reading of the project, as a hinge between the new and the old.

 

 


 

The proposal rescues and updates the use of traditional finish techniques. The facades were covered in stucco with a resin base from the endemic tree “Chukum” in a natural color. The concrete walls are cast on-site and use the red earth “Cancab” from the south of Yucatan as aggregate. Both have unique characteristics of identity with the site. The new volume – space dimensions, ceiling heights, the proportion of openings, orientation, and window layout – are a contemporary recreation of the architecture of old Yucatan henequen haciendas. The project is also a modern reinterpretation of the architectural typology that characterizes these estates.

 

© Schalkwijk-Troche-Reyes-Patrón

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 

 


M House by MDBA & Guallart Architects

M House by MDBA & Guallart Architects

M House by MDBA & Guallart Architects situated in a small village in Spain | The Hardt

 

M House by MDBA & Guallart Architects situated in a small village in Spain, with its ancient character very much still well intact. The relation with the landscape and the surroundings of the housing, so that this one is closed to the village, and it is opened towards the valley in the western part through large windows, capturing maximum light into the house. There are four levels which create different facades plans, generating terraces of different characters, according to the interior use of the volume

 

 

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

https://thehardt.com/design/12840-2/

 


 

MENU
SEARCH
The Hardt

Pin It on Pinterest