Villa Criss Cross Envelope (2015) by OFIS Architects

Villa Criss Cross Envelope (2015) by OFIS Architects

Villa Criss Cross Envelope (2015) by OFIS Architects located in Ljubljana, Slovenia | The Hardt

 

Villa Criss Cross Envelope (2015) by OFIS Architects located in Ljubljana, Slovenia. The Villa is located in the Mirje Suburbs within the city center of Ljubljana, Slovenia. The street of the villa runs perpendicular to the ancient Roman Wall and continues into a pedestrian passageway under the stone pyramid designed by Plecnik (as part his reconstruction project along the wall). The Villa’s new structure embeds an existing retaining wall along the street front. By incorporating the wall as part of the new construction, the new house keeps original position on this street in an axial alignment to the pyramid.

 


 

The external structure is composed of a cube volume and perforated metal envelope. The volume extracts cut-outs to create pockets of space that provide a pyramidical stepping down along the roof, avoid along the entrance and private glass patios with terraces for living areas of the house. Using a material with holes on both sides aims to make an abstract interpretation of the texture of classical villas in the historical suburb. The rough classical façade was represented with double perforated panels; the task was to achieve texture through the illusion of depth which allows a light presence and enhances the shadows and reflections of a palette of beige tints. The three-dimensional texture creates a dynamic abstraction while encapsulating its coherent volume. Diagonal crosses act as a functional and graphic representation. The crosses brace the frames of panels and create identity like façade ornaments on historical citizen villas.

 


 

The internal volume embodies two elements: exposed structural concrete walls and a wooden shell. The project required a residence for a single family with three children. The brief was to maximize the living area with a minimum of the service space. The concept divides space based on a distinct program by separating function not by walls but floor levels: the ground floor is living/communal space, the first floor is children area and second-floor parents area. With no cellar, the shell is integral to provide all of the space for storage. The flush walls fold out to house cupboards, shelves, and drawers throughout the living areas and furniture such as beds, seating and counters are built into the floor in order to optimize space and provide easy maintenance. This connects different spaces in the house by giving a common function to partitions.

 

 

© Tomaz Gregoric 

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

3SHOEBOX House (2017) by OFIS Architects

3SHOEBOX House (2017) by OFIS Architects

Situated in Ljubljana, Slovenia, 3SHOEBOX House (2017) by OFIS Architects | The Hardt

 

Situated in Ljubljana, Slovenia, 3SHOEBOX House (2017) by OFIS Architects. The Villa is located in Trnovo within the city center of Ljubljana, Slovenia. It is a renovation of a small existing house dating from 1934. The old house was designed by architect Emil Navinsek, known for innovation space concepts of a school non-corridor plan. He designed the house next to his residence for his two unmarried elderly sisters who lived together on a small surface of only 50m2 per floor. The street where the house is situated was mostly built in the 60s and 70s with typical one family residential houses made in a combination of white plaster render and dark wood cladding.

 

 


 

The extension is creating a different intersection between old and new part on each floor … is composed of 3 cube volumes, each in a proportion of a shoe-box like existing house floorplan. Boxes are stacked with 90 degrees shifts creating overhangs and terraces. The volumes are clad in dark wood – spruce vertical lattice – in the context of the street architecture. The structure is a combination of a concrete base, metal frames and wooden substructure. Interior of the new part is formed mostly by wall cladding creating integrated wardrobes and walls. The old house is simply renovated keeping all the existing textures and materials. Interior of an old house and new extension are connected in different ways – new extension perforates through the old walls creating associated facilities: ground floor as a living area, first floor with kids rooms and guest room, top floor with master bedroom and living. The Hardt of the house – the intersection of volumes and connector of old and new is a staircase attached to a main vertical concrete wall. Inspired by Adolf Loos interiors forms elevated podiums, niches, wardrobes, small sitting areas and is partially extended into small spaces in the existing part of the house creating private living areas on each floor.

 

© Tomaz Gregoric

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

Alpine Barn Apartment (2015) by OFIS Architects

Alpine Barn Apartment (2015) by OFIS Architects

Alpine Barn Apartment (2015) by OFIS Architects located in Municipality of Bohinj, Slovenia | The Hardt

 

Alpine Barn Apartment (2015) by OFIS Architects located in Municipality of Bohinj, Slovenia. Traditional landmarks creating a Slovenian countryside also include different types of farmhouses, hayracks, and barns. Unfortunately, many of these no longer serve its purpose, therefore are mostly in poor condition, non-maintained and often simply destroyed and replaced with generic housing. Only by embracing the traditions that have been passed on to by their ancestors ensure that the Slovene vernacular architecture* survives not just as a national symbol, but also an integral part of the Slovenian rural lifestyle.

*a category of architecture based on local needs, construction materials and reflecting local traditions

Old Barn Revitalization.

 

 


 

The concept converts an old barn into a loft apartment by leaving the original exterior appearance intact in contrast with creating a new internal wooden shell. Originally, ground floor served as a stable for stock and upper level for drying and storing hay and farm equipment. The existing ramp, which leads to the wooden deck above cattle area – is kept and serves as the main entrance to the new gallery apartment. The former external storage area next to the entrance is converted into the porch overlooking the Alps. All external wooden cladding and concrete roof slates are maintained, the only intervention is perforations into wooden parts behind internal windows and opening of the front porch. Along the main volume between each existing wooden structure, the line is positioned living area, dining and raised bedroom. The auxiliary spaces like wardrobe, bathrooms, sauna, fireplace, and kitchen are packed inside the service box displaced on the side behind the wall created by vertical planks. The guest bedroom is created above the terrace, opened as a gallery towards the main living space. All internal shell (floors, walls, furniture) is made by deep-brushed local spruce.

 

© Tomaz Gregoric

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 

 


MENU
SEARCH
The Hardt

Pin It on Pinterest