House in Monterey by Tadao Ando

House in Monterey by Tadao Ando

Asher 9:19 am 9:20 am

House in Monterey by the GOAT Tadao Ando located In Monterrey, Mexico | The Hardt

 

TADAO ANDO – Trailer from film moment on Vimeo.

 

 

Set within the Hardt of Cumbres National Park, House in Monterey by Tadao Ando located In Monterrey, Mexico. The house built by the Japanese architect, Tadao Ando, Pritzker Prize in 1995, hovers between heaven and earth. A concrete construction, graphic and aerial, facing a site which it restores the spectacular beauty.  Built in the middle of the national park, the house escapes the tropical mist that sometimes hangs over the city, while enjoying the spectacular view of the Sierra de las Mitras. To convince the architect who was initially reluctant to engage in such an adventure, the owners of the place, Alberto and Alejandra Fernandez passed through the Embassy of Japan in Mexico City. “We convinced him by explaining to him in a simple letter that if he realized this house, it was as if he were participating in the construction of a small part of paradise on earth. “The couple then appealed to the construction company Paralelo, to carry out the main work. Because there was no company in Mexico that could meet the demands and fame of the work of Tadao Ando. Two experts from the Japanese agency, Yukio Tanaka and Kohei Sugita came specifically to Monterrey to meet the Parelalo workers on site. Construction began in 2009 and was completed in 2011.

 

 


 

While most of the rooms face landscaping, the master suite and the large living room on the ground floor give on the terrace of the pool, whose floor, paved with Indonesian granite tiles, is tinged with green when it is wet, thus counterbalancing the general monochromatic tone. In this number of rooms despite everything limited in view of the surface of the place, sobriety enacts its serene law, the sense of emptiness also inhabited, the quest for silence, contemplation. Wooden flooring, concrete walls, steel structures and large windows to abolish any border with the outside. The stroke of genius is then to have articulated the plan of the house around a monumental library. Covering all the part of a wall, its amounts, declined in a dark tone, contrast with the light returned by the bay windows. From the second level, the view of the valley is magnificent.

 

 


 

The shelves fill up as and when, according to the inspirations, the moments, the stays, the journeys. If this library became the heart of the house, its rallying point, a bit like a hearth, because in this couple with three children, books have replaced televisions and computers, it also acts as an intermediary between living areas: the entrance, the corridor and the master bedroom located on the first level, and the reception rooms on the ground floor including a kitchen dining room, a large living room, a master suite, the children’s rooms There is also a wine cellar and a gym. The grandeur and simplicity of this almost celestial architectural rigor definitely force respect.

 

 


 

It blends in with nature unless it’s the other way around. Overlooking the city of Monterrey, the house that Tadao Ando designed for a couple of Mexican nature lovers, revives the philosophy of its iconic achievements, the Church of Light in Ibaraki, the Langen Foundation in Neuss, Germany, the Pulitzer Foundation for the Arts in St. Louis, Missouri: Achieving cerebral architecture without being abstract, spiritual without being mystical. In short, the cult of simplicity elevated to the rank of ethics. For the plan, this serene observer of the order of things was inspired by the architectural tradition of the country of the Rising Sun, the planing beauty of Japanese gardens. The approach that is found everywhere here since the vertiginous living space of one thousand five square meters echoes the size of the surrounding landscape. With its angles and terraces, its very graphic porticoes, its quadrilateral shape inspired by Mexican haciendas and its swimming pool that seems to be suspended, the house is an architectural performance in osmosis with rocks and vegetation, and especially with the cosmic tones. of the site.

 


 

In order not to disturb the natural order of things, the branches of certain trees even cross the terraces, as if the flora were gaining the upper hand. the house is an architectural performance in osmosis with rocks and vegetation, and especially with the cosmic tones of the site. In order not to disturb the natural order of things, the branches of certain trees even cross the terraces, as if the flora were gaining the upper hand. the house is an architectural performance in osmosis with rocks and vegetation, and especially with the cosmic tones of the site. In order not to disturb the natural order of things, the branches of certain trees even cross the terraces, as if the flora were gaining the upper hand.

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

 

The House in Sri Lanka by Tadao Ando

The House in Sri Lanka by Tadao Ando

Asher 12:35 pm 1:06 am

The House in Sri Lanka by Tadao Ando | The Hardt

 

As we’ve gone over before, I am always hesitant to post Tadao Ando’s work, mainly because I never feel like I’ll do the project justice it deserves, presenting it to you all. He is by far my favorite architect and the fact that he’s self-taught is one of the most inspiring aspects of him and his work as I have no formal education or experience in architecture, art or design, everything is intuitive and learning by doing. Anyways, The House in Sri Lanka, or so-called by the Japanese architect Tadao Ando who designed it, is set against a paradise on earth. White sandy beaches, dotted with coconut palm trees and huts draped with leaves from these trees, weave in and out of cliffs in Mirissa, located at the southern tip of Sri Lanka. Crocodiles and water snakes splash in its rivers, black monkeys, wild elephants and even leopards roam freely on its land. Local fishermen languorously wait for fish to swim towards them on wooden sticks firmly wedged into the sand along the edge of the sea. The name of the house is perhaps enough to suggest its majestic presence: clad in exposed concrete, the house perches on top of a cliff, as if it were indeed a leopard whose claws edge towards the Indian Ocean. The house was a gift from a husband to a wife. Sri Lanka has been the Belgian couple’s home for the past 30 years.

 

 

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

MENU
SEARCH
The Hardt
THE-HARDT-LOGO-WRITTEN-WITH-HALF-QUARE

Pin It on Pinterest

Share This