House in Byoubugaura (2012) by Takeshi Hosaka

House in Byoubugaura (2012) by Takeshi Hosaka

Asher 12:20 pm 3:31 am

Located in Yokohama, Kanagawa, Japan, House in Byoubugaura (2012) by Takeshi Hosaka | The Hardt

 

Located in Yokohama, Kanagawa, Japan, House in Byoubugaura (2012) by Takeshi Hosaka. The design seeks to pull in an equal amount of light and wind in section to both the basement and the ground level of the 323 ft² (30 m²) space. Each floor was given the same ceiling height. The slab on each floor was bent near the exterior to give the same window size in section to each floor. When looking at the elevation, the same four sliding windows line up as if to indicate that the house, with a height of a two-story building, is three stories tall

A house with a basement and two floors above ground were planned in a residential area in Yokohama, which is characterized by rolling hills. The 60-square meter site is sandwiched by existing houses to the south and the north. On the east side, the site faces a 3m-tall retaining wall. In these ways, the site at first looked like it was buried by the surroundings. In response, the design sought to pull in an equal amount of light and wind in section to both the basement and the ground level. Each floor was given the same ceiling height. The slab on each floor was bent near the exterior to give the same window size in section to each floor. When looking at the elevation, the same four sliding windows line up as if to indicate that the house, with a height of a two-story building, is three stories tall.

 


In the basement, a wind unexpected in a room located underground travels from the window on the east to the window on the west. Moreover, the core height of the furniture was set at 300mm below the slab so that the wind would travel above it. The ceiling of the concrete, which gradually rise, invites natural light to the interior. The green of the slope on the east side can be seen at the end of the rising ceiling. On the first floor, the rising floor blocks view from the street and ensure privacy, while also inviting light and wind from outside. In addition, the oppressive feeling exuded by the 3m-tall retaining wall on the east side is skillfully minimized by the rising floor, directing the eye to the green that is beyond. An acryl was used for the toilet’s ceiling, located in the core furniture of the first floor, allowing natural light to enter even though it is placed at the center of the floor.

 

The second floor gradually slopes to provide a comfortable space as if to replicate the hills outside. The roof slab is also slightly bent. This was done to prevent the rainwater that collects on the parapet-less roof from flowing to the windows. The water that is collected at the center travels to the ground through the slit on the southern wall. The design sought to build a house with one basement floor and two stories above ground in which the levels underground and above ground are stacked in an equal way. However, once the framework was completed at the site, everyone began to call the basement on the first floor, the first floor on the second floor, and the third floor on the second floor. In the end, we could not tell which floor was which, giving life to a very intriguing house in which you are above the ground while you remain below it.

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

Love House (2005) by Takeshi Hosaka

Love House (2005) by Takeshi Hosaka

Asher 1:24 pm 12:48 am

Located in Yokohama, Japan, Love House (2005) by Takeshi Hosaka | The Hardt

 

Located in Yokohama, Japan, Love House (2005) by Takeshi Hosaka. Love House is a house for a couple. On a very small site of 355 ft² (33 m²)  of frontage 11 ft (3.3m) / 33 ft (10m) deep, the architect planned a building of frontage 9ft (2.7 m) / about  30 ft (9 m) deep. I draw the biggest curve on there with width and depth of a building, I distributed a place of a roof and a place of a sky with the curve、And I planned the stairs which went up from the first floor to the second floor with this curve. The main space of the building which these created, it is it with the space that it “is not inside, and is not the outside”. Sunlight shows the change from early morning to the evening very clearly to this space. This space without a lighting equipment turns into space where the light of some candles and the darkness of nightlife together. On a rainy day, a rainy curtain appears along with a curve of a roof. When it rains, it is not always the same sound.

 

 


 

Quiet rain, intense rain, rain with the wind … rain create various sounds. Light of the sun and moonlight play in the Love House, and rain and wind visit Love House, and birds and insects visit a tree and a fruit tree of Love House. The situations differ every day. We can know that all nature-given on the earth is prepared in very small Love House. A couple chose coexistence with all things to visit Love House and they decided not to put television to enjoy this rich space. Love House does not separate inside and the outside. I discovered the new space that it “is not inside, and is not outside”. And Love House was made. Our sense and instinct may continue still having the thing which the human felt at the time of the Creation. I have a feeling that Love House can remind us of them


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

https://thehardt.com/architecture/mipibu-house-2015-by-terra-e-tuma-arquitetos-associados/

https://thehardt.com/architecture/cave-house-in-loess-plateau-2016-by-hypersity-architects/

 

https://thehardt.com/architecture/15464-2/

MENU
SEARCH
The Hardt

Pin It on Pinterest