Duplicate-Duplex (2018) by TOUCH Architect

Duplicate-Duplex (2018) by TOUCH Architect

Asher 11:02 am 11:02 am

Duplicate-Duplex (2018) by TOUCH Architect located in Khet Ratchathewi, Thailand | The Hardt

 

Duplicate-Duplex (2018) by TOUCH Architect located in Khet Ratchathewi, Thailand.  A major pain point of staying in 690ft² (64 m²) of a duplex condominium unit, which is used for a home-studio for an animator and an artist, is that there is not enough space for the dwelling. Moreover, a double-volume space of living area with a huge glass curtain wall faces west. High temperature occurs all day long since it allows direct sunlight to come inside. In order to solve both mentioned problems, three additional items are proposed which are, GRID PARTITION, EXTENSION DECK, and STEPPING SPACE.

 

 

A glass partition not only dividing space between kitchen and living but also helps reduce electricity charge from air-conditioning. Grid-like of double glass frame is for stuff and stationery hanging, as to serve the owners’ activities. Extension deck would help filtrating heat from direct sunlight, since an existing high glass facade facing West. An existing staircase for going up to the second-floor bedroom is added by a proposed space above since this condominium unit has no enough space for dwelling or storage. In order to utilize the space in a small condominium, creating another staircase above the existing one helps increase the space. The grid partition and the extension deck help ‘decrease’ the electrical charge, while the extension deck and the stepping space help ‘increase’ the space for 120 ft² (11 m²).   

 

© Chalermwat Wongchompoo

 

 

Serenity House by DBALP

Serenity House by DBALP

Asher 2:29 am 11:20 am

Serenity House by DBALP located in Phuket, Thailand | The Hardt

 

Serenity House by DBALP located in Phuket, Thailand.“The Serenity House is a three-story private residence in Phuket. It is a second home for a small family: husband, wife, two children and two housemaids. The prime requirement from the owner is a full panoramic view of the sea and the integration of nature. The programme consists of 4 bedrooms with bathroom, living room, dining room, kitchen, garage for three cars and the infinity swimming pool. The project is perched on the slope of the mountain in Phuket. Since the site is located in a village, there are planning restrictions on the individual design by the local developer. Therefore, the sloping site becomes a point of departure for the concept. But how does the topography of the mountain turn into the architecture? To answer this question, an interesting technique that can open up the possibility of becoming architecture is to ‘graph topology’ from the site. In this way, the graph is drawn to respond to the slope of the site. Such a technique on the slope analysis creates nine varieties of topological graphs as an alternative. This project demonstrates a topological graph as a technique in order to design the condition, rather than condition the design. After this process, the ‘topological graph’ is interpreted as a sequence of abstract spaces and the uses. Therefore, the eight graphs are eliminated from the design process since only one graph can meet certain functional criteria and all requirements. The design develops into mass model study only insofar as it shows a sequence of space and investigates the differences of level on the sloping site.

 


 

In regards to the client’s requirements, there are two priorities: the full panoramic view of the sea and the integration of nature. This raises the question to us: What is the integration of nature in this project? And how to bring it into the design? We propose that the notion of experience should be brought into the design. According to the Oxford English Dictionary, the word ‘experience’ means an event or occurrence that leaves an impression on someone. The integration of nature is, therefore, a relationship between the notion of experience with the nature and the sequence of abstract spaces and the uses. In other words, this is a link between landscape and architecture. Undoubtedly, the full panoramic view of the sea is a part of experiences – seeing an event or a scene over the sea. However, another sign of experience to achieve integration of nature is a ‘realness’ of material. In such a way, all materials in this house represent the beauty of natural texture. Apart from the study of topological graphs, it is important to translate these two requirements from the client into the design and this is why our client is happy with the Serenity House. For example, if one visits the house, there is a sequence of space that offers a variety of experience. To begin with, the visitor arrives at the outdoor entrance court as a big space. After that, he or she will walk through a tremendous wooden door and pass through the small corridor, but then again, walk across the entrance bridge, where the inner narrow court with fountain, waterfall and fishpond is situated, to the living area of the house. This experience in each space of a sequence would somehow be able to leave an impression on his or her.”

 


 

Aesthetically and Geographically related Projects:

 


 

Yellow Submarine Coffee Tank (2015) by Secondfloor Architects

Yellow Submarine Coffee Tank (2015) by Secondfloor Architects

Asher 1:59 am 11:06 am

Located in Chom View Khao Yai Village, Pak Chong, Nakhon Ratchasima, Thailand, Yellow Submarine Coffee Tank (2015) by Secondfloor Architects | The Hardt

 

 

 

Located in Chom View Khao Yai Village, Pak Chong, Nakhon Ratchasima, Thailand, Yellow Submarine Coffee Tank (2015) by Secondfloor Architects. The project located in one of the country’s most visited weekend destinations. This blossoming vacation town is occupied mainly by two types of architecture; the ones predominated with large openings and access to hillside view, and those with the replicated aesthetics of Western architecture. But what Yellow Submarine Coffee Tank proposes is something different. After introducing the design team the1,600 – square meter land of Indian Mahogany plantation, the owner expresses the desire of incorporating architecture to create new values for the land for future expansion. From the first encounter, the site reveals the specific physical conditions of the planted forest from its gentle slope to the very unique ambiance that has the potential to become one of the area’s most prominent place. And architecture is going to help emphasize and understand these elements.

 


 

A series of 3-meter-high walls enclose the 300-square meter area to underline the different scale of the structure and the vast landscape it locates in while leading users’ focus to what goes on inside. The 38-meter length of the dark wall situating on the gentle slope accentuates the 1.6-meter difference of the site’s steepness. To access the coffee tank from the parking space, visitors are led to follow the walkway locating in parallel with the building as they consider the coexistence of architecture and nature. Only one-third of the coffee house’s space is roofed with an air-conditioned room being one half of the sheltered area. Such program grants opportunities for users to be immersed into natural surrounds that change through seasons.

 

 


 

The functional space is divided into three sections: 1) the entrance that introduces the vast and emptiness 2) the part where architecture functions similarly to a tree and 3) the area under the tree canopy. The architecture is constructed from materials with different shades of black to create an environment where certain elements become present through the processes of absorption and reflection. Physical interactions of materials can be seen in various forms and effects, from the brickwork that absorbs moisture, the sounds of footsteps on the graveled ground, the thick walls that help to block noises, the shimmering reflected light on the exposed aggregate walls coated with Chinese ink, to the reflection of glossy tiles. Through the collective visibility of these elements, the ‘blackness’ speaks with its own language. While the realized architectural form seems like quite a contrast to nature, it possesses a strong connection with the site and the surroundings. The enclosed space allows users to not only see but contemplate the things they might have overlooked, from simple human interactions to the humble magnificence of nature. Ambiance becomes one of the key ingredients of the architecture, and meaningfully, space is formed, serving its own role and presence as a memorable architectural space while adding a new awareness to people’s perception of and attitude towards architecture.

 

© Ketsiree Wongwan

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

PA House (2017) by IDIN Architects

PA House (2017) by IDIN Architects

Asher 4:15 am 8:47 pm

PA House (2017) by IDIN Architects located in Thailand | The Hardt

 

PA House (2017) by IDIN Architects located in Thailand. The private house was designed for a small and new settled family. There are 3 bedrooms including one master bedroom and two bedrooms reserving for guest and their child in the future. Not only the bedrooms but there are also 2 more main requirements from the owner which are a great common area for living and dining, where the owners always get together with their friends as the new generation’s lifestyle does, and the privacy, the owner’s most important issue, from the unpleasant surroundings. While the house needs privacy, it still has to be roomy and clear at the same time.

 

 


 

Therefore, the concept design begins with studying the surrounding buildings about their height to outside-in and inside-out view of the house, to fit each function to the site appropriately. In the other hand, the surrounding buildings are not only the conditions but also the assistance to help the architects plan the layout and zoning of this house. In order to achieve such requirements, the wall planes are created for screening out the outside-in view, opening the inside-out view and creating an internal space at the same time. The main area of the house is the common area where owners can have a dinner and take a 180-degree view of the green area through the swimming pool. Each wall plane is intentionally designed to float and locate around the house to define the house’s view and shade out the sunlight getting into the area simultaneously.

 

 

© Ketsiree Wongwan

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

ReGEN House (2017) by EKAR

ReGEN House (2017) by EKAR

Asher 5:08 pm 8:47 pm

ReGEN House (2017) by EKAR located in Khwaeng Bang Bumru, Thailand | The Hardt

 

ReGEN House (2017) by EKAR located in Khwaeng Bang Bumru, Thailand. After living with his parents until the time he has his own family, our client moved out to his own house located opposite his parents’. The very first intention of our client was to renovate the existing house to be suitable for his first-born daughter – Meena. However, after the completion of architectural drawing, our client changed his mind. From his experience, it is not pleasing when it comes to living apart from his parents. Being a new parent makes our client become truly thinking about his daughter and her future. Therefore, he bought another land opposite his house and next to his parent’s house, with an effort to create a place where he can live with his child Meena till the time when she has her own family.

 


 

Long before Bangkok established, Thai people live in a big family which consists of grandparents, father, mother, and children (and sometimes including uncle and aunt). The way of Thai’s life has influenced the architectural design of Thailand. A traditional Thai house, in general, is composed of a variety of small detached-houses in which each small family lives, and a patio in a middle of the houses, where connects each family together. The house sits on poles which creates a high open space under the house, allowing good wind flow to pass through and lowering the temperature inside. In addition, protecting the dwellers from flood and wild animals. Therefore, this ground floor is mainly for parking and storage. While the residential area is on the first floor of the house where life starts. The attempt is to enhance living quality as well as the family relationship; meanwhile, individuals still have their own private space.

 


 

Nonetheless, the modern context is full of complexity creating complication in Thai people’s life. Land prices soar in capital forcing people to live apart from their family. Modern people tend to move into micro-apartments nearby their workplaces or too small detached-houses outside the city where the land prices are still affordable. The question is whether or not it is possible that we could create a house which brings back the comfort of traditional Thai houses in the modern context. The land is located on the corner of a road, and next to the house of the client’s parents where he grew up. With an area of 640 square meters, the architect embraces the concept of traditional Thai architecture to the planning to maximize this limited area. By creating L-shape building and lifting all residential spaces to the upper floors; leaving ground floor free for storage and parking area of ten cars. The wall between the parents’ house and the new one is eliminated and filled with a big new garden along the existing garden of parents’ house to create consistency of space.

 

 

Regarding the client’s wish, the architects divided the floor planning of the four-story house. The second floor is meant for the client’s family, while the third floor is for his daughter’s future family. Hence, in order to gather everyone in the family (and his daughter’s future family) together, the first floor is a focal point. On this floor, there are an entertainment room and a grand patio which become the common area for the client’s family (and also the future family). Furthermore, this floor is inspired by a traditional ground level in which natural elements are closely surrounded. Ranging from the swimming pool on the same floor which reflects a riverside sensation to the elevated yard across the swimming pool. The gap between the swimming pool and the elevated yard allows a tree from the ground floor to grow through. Also, allowing sunlight to stream in a glass pavilion (gardening pavilion) underneath. On the grand patio, users’ eyesight will be led to the swimming pool, the elevated yard, the top of the tree (grew on the ground floor), the existing garden of parents’ house, and to the parents’ house, respectively.

 


 

The intention is to make our client feel close to their parents. As well as to lay down watching Meena running around on this grand patio, like on a real ground. East side of the land is opposite the eight-story economic apartment. Therefore, the architects conceal the house on this side, in order to block the unpleasant view as well as to protect the residents from prying eyes, by providing windows or voids at the minimum number. Back to the ground floor, there is a main entrance on the east side which is made of solid wood. While on the first floor, on the same side, there are floor-to-ceiling wooden-grill window pivots which can be opened to allows ventilation and can be closed when privacy is in need. In terms of material selection, each floor of the ReGEN House features different materials, such as wood, stone-texture coated wall, and stone-like tiles. This material combination creates a uniqueness to the facade which still fits into the surrounding context.

 

 

© Chalermwat Wongchompoo

 

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 

https://thehardt.com/architecture/new-concrete-house-in-brissago-2013-by-wespi-de-meuron-romeo-architects/

https://thehardt.com/architecture/casa-pn-zda/

 

https://thehardt.com/architecture/courtyard/courtyard-house-inarc-architects/

 


 

MENU
SEARCH
The Hardt

Pin It on Pinterest