Hole 14 House (2013) by Javier Muñoz Menéndez

Hole 14 House (2013) by Javier Muñoz Menéndez

Hole 14 House (2013) by Javier Muñoz Menéndez located in Merida, Mexico | The Hardt

 

Hole 14 House (2013) by Javier Muñoz Menéndez located in Merida, Mexico. For this project, we had the opportunity to work on an irregularly shaped, 1,708 square meter plot, with 21 trees, in an exclusive golf club development in the north of the city of Merida. In common with our previous projects, the challenge  -which also constitutes one of our firm beliefs- was to respect the existing trees, as they are tenants which have more right to continue living there than the new habitats. The house is fragmented in order to respect all the trees on the property. A white volume contains all the house’s services and is supported by the stone walls that frame the entrance. The main entrance –an open, gardened space- has two trees and creates a hallway before you reach the house itself. The circulation continues when entering the public space that consists of the living room, dining room and kitchen, which is also shaded by two other trees.

 

 


 

The house has three volumes and two intermediate patios which contain the existing trees. The first volume combines the entrance and top-floor services; the second includes the double-height public areas; and the third boasts the main living area and open-air swimming pool on the ground floor, while the bedrooms and terrace are located on the top floor. From the moment you enter the house, each space you pass through offers spectacular views of the golf course.

 

© David Cervera


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

Privathaus (2011) by Wild Bär Heule

Privathaus (2011) by Wild Bär Heule located in Zollikon, Zurich, Switzerland. The precisely placed empty place in the center of the house. Two U-shaped ground planes, rotated by ninety degrees, form a three-dimensional object and are stacked on top of each other in such a way that the courtyard is placed in the joint of the projectile. Each path through the house leads past the farm with the acacia, which thus always provides orientation. The ground floor opens to the south to the garden, while the upper floor is oriented to a terrace in the west. Concrete slabs and panels limit the room at selected points – window openings are created where vertical and horizontal surfaces meet.

Tahan Villa (2013) by BLANKPAGE Architects

Tahan Villa (2013) by BLANKPAGE Architects

Located in Kfour, Lebanon, Tahan Villa (2013) by BLANKPAGE Architects | The Hardt

 

Located in Kfour, Lebanon, Tahan Villa (2013) by BLANKPAGE Architects. The position of the house is optimized to enhance the view at a maximum while respecting the sloped nature of the terrain. It was conceived as an architectural adaptation of the rocks that characterized the surrounding scenery. In essence, it is a massive volume, seemingly floating in the landscape. The facade is clad with sliding stone panels that resemble the texture of the rocks. It rests on a transparent box which is shaped by a series of platforms that adapt to the topography. These platforms form a transition, from a stepped access, that links the street level to the house. On the roof of the house, there is a light steel pergola which is finished with terracotta louvers and contains a painting studio surrounded by a roof terrace. The final outcome resulted in a prismatic stone volume within an existing landscape. The house can be read as a subversion of the traditional Lebanese village house.

 

 

© Ieva Saudargaitė

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

The Hardt

The Hardt

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates. So far I think I've managed to send one super important newsletter out, in total. So if you're worried about spam, don't trip. Feel free to lurk in the shadows too. Either way, I'll still have mad love for you 🖤 

You have Successfully Subscribed!